Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 18th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Nepal Electricity Authority (NEA) has signed a joint venture agreement with CTGC to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. CTGC is a/an _____________.
(a) Indian company
(b) Indonesian company
(c) Canadian company
(d) Chinese company
(e) Cambodian company

S1. Ans.(d)
Sol. Nepal Electricity Authority, NEA has signed a joint venture agreement with China Three Gorges Corporation (CTGC), a Chinese company to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. The agreement was signed in Kathmandu by NEA Executive Director Kulman Ghising and representatives of China Three Gorges Corporation (CTGC).

Q2. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to _________________.
(a) Baa1 from Baa2
(b) Baa2 from Baa3
(c) Baa1 from Baa3
(d) P2 from P3
(e) H2 from H3

S2. Ans.(b)
Sol. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to Baa2 from Baa3 and changed the outlook on the rating to stable from positive. Moody’s has revised the sovereign rating of India a notch above investment grade after a long gap of 14 years.

Q3. Who is the present president of International rating agency Moody's Analytics?
(a) Isabel Gomez Vidal
(b) Keith Berry
(c) Mark Almeida
(d) Gus Harris
(e) Robert King

S3. Ans.(c)
Sol. Moodys Analytics President- Mark Almeida, Headquarters- the USA.

Q4. Name the Indian Economist who was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS).
(a) RBI Governor Urjit Patel
(b) Former RBI Governor Raghuram Rajan
(c) Former PM Manmohan Singh
(d) Minister Arun Jaitley
(e) None of the Given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. RBI Governor Urjit Patel was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS). The Bank of International Settlement is a global financial organization owned by major central banks from across the world.

Q5. President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing the total expenditure of Rs 3,455 crore in which state to coincide with the state's 17th Foundation Day?
(a) Chhattisgarh
(b) Goa
(c) Telangana
(d) Uttarakhand
(e) Jharkhand

S5. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing the total expenditure of Rs 3,455 crore in Jharkhand to coincide with the state's 17th Foundation Day.

Q6. Name the Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee who passed away recently in New Delhi.
(a) Kumar Mangalam
(b) Suresh Kumar
(c) Barwari Lal
(d) Kunwar Narayan
(e) Makesh Sehgal

S6. Ans.(d)
Sol. Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee Kunwar Narayan passed away in New Delhi. He was 90.

Q7. Name the country that will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.
(a) Russia
(b) Japan
(c) France
(d) Indonesia
(e) USA

S7. Ans.(c)
Sol. France will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.

Q8. Kevin Lilliana was recently crowned Miss International 2017 by Verzosa in Tokyo, beating 68 candidates from across the globe. She is from which country?
(a) China
(b) Indonesia
(c) Oman
(d) Sri Lanka
(e) Russia

S8. Ans.(b)
Sol. Kevin Lilliana of Indonesia was crowned Miss International 2017 by Verzosa in Tokyo, beating 68 candidates from across the globe.

Q9. Name the state that scripted history when it became the first State in the Northeast to launch Point of Sale (POS) facility for electricity bill payment.
(a) Nagaland
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Tripura
(e) Arunachal Pradesh

S9. Ans.(a)
Sol. Nagaland scripted history when it became the first State in the Northeast to launch Point of Sale (POS) facility for electricity bill payment, where the mode of payment will be cashless.

Q10. International rating agency Moody's Analytics Headquarters in __________.
(a) Russia
(b) Switzerland
(c) France
(d) Ukraine
(e) The USA

S10. Ans.(e)
Sol. Moodys Analytics President- Mark Almeida, Headquarters- USA.

Q11. The IV Global Conference on the Sustained Eradication of Child Labour was organized by _______________.
(a) Bulgaria
(b) Argentina
(c) France
(d) Oman
(e) Nigeria

S11. Ans.(b)
Sol. Since 1997, countries around the world have shared knowledge on policies and good practices, and have committed to eliminating child labour in a series of global conferences held in Oslo (1997), The Hague (2010) and Brasilia (2013). The IV Global Conference on the Sustained Eradication of Child Labour was organized by the Government of Argentina and was held in Buenos Aires.

Q12. President Ram Nath Kovind has recently launched JOHAR scheme entailing the expenditure of Rs 1,500 crore to help tribal and Dalit families double their incomes in four years. What does 'H' stands for in JOHAR?
(a) Homage
(b) Housing
(c) Hub
(d) Harnessing
(e) Human

S12. Ans.(d)
Sol. President of India Ram Nath Kovind has recently launched JOHAR (Jharkhand's Opportunities for Harnessing Rural Development) schemes entailing the expenditure of Rs 1,500 crore to help tribal and Dalit families double their incomes in four years.

Q13. Name the person who has recently inaugurated a three-day AP AgTech Summit-2017 in the coastal city Visakhapatnam.
(a) President Ram Nath Kovind
(b) PM Narendra Modi
(c) Vice president M Venkaiah Naidu
(d) Home Minister Rajnath Singh
(e) Finance Minister Arun Jaitley

S13. Ans.(c)
Sol. Vice president M Venkaiah Naidu inaugurated a three-day AP AgTech Summit-2017 in the coastal city Visakhapatnam. This summit is organized by the Andhra Pradesh Government in association with Bill and Melinda Gates Foundation, Confederation of Indian Industry (CII) and Dahlberg Advisors.

Q14. In which of the following city the Two-day “12th North-East Business Summit” was inaugurated?
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Vishakhapatnam
(d) Chennai
(e) Pune

S14. Ans.(a)
Sol. The Two-day “12th North-East Business Summit” was inaugurated in New Delhi. The summit aims to explore the scope for business opportunities in the North-Eastern region of India. Focus areas are Infrastructure and Connectivity with Public-Private Partnerships, Skill Development, Financial Inclusion, etc.

Q15. What is the capital of Indonesia?
(a) Moscow
(b) Baku
(c) Sakarta
(d) Canberra
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(e)
Sol. Indonesia Capital- Jakarta, Currency- Indonesian rupiah.



Print Friendly and PDF