Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 19th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country with which India has agreed to deepen security cooperation, bilaterally and in the multilateral fora, and strengthen strong commitment to combating terrorism in all its forms and manifestations. 
(a) Russia
(b) Ukraine
(c) France
(d) Vietnam
(e) USA

S1. Ans.(c)
Sol. India and France have agreed to deepen security cooperation, bilaterally and in the multilateral fora, and strengthen strong commitment to combating terrorism in all its forms and manifestations. 

Q2. Reliance General Insurance has signed a comprehensive bancassurance-corporate agency agreement with ________________.
(a) YES Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Dena Bank
(e) Axis Bank

S2. Ans.(a)
Sol. Reliance General Insurance, a subsidiary of Reliance Capital, has signed a comprehensive bancassurance-corporate agency agreement with YES Bank. YES Bank with its network of 1,040 branches across all 29 States and seven Union Territories will enable Reliance General Insurance to reach a large base of retail and MSME clients.

Q3. The Centre has given an in-principle approval to provide an assistance of Rs 10,000 crore to fund 107 irrigation projects in drought-hit regions of which among the following state?
(a) Jharkhand
(b) Odisha
(c) Uttarakhand
(d) Maharashtra
(e) Bihar

S3. Ans.(d)
Sol. The Centre has given an in-principle approval to provide an assistance of Rs 10,000 crore to fund 107 irrigation projects in drought-hit Vidarbha and Maratha regions of Maharashtra.

Q4. The WHO Global Ministerial Conference “Ending TB in the Sustainable Development Era: A Multisectoral Response” was held in _______________.
(a) Canberra, Australia
(b) Moscow, Russia
(c) Vienna, Austria
(d) Singapore
(e) Paris, France

S4. Ans.(b)
Sol. The WHO Global Ministerial Conference “Ending TB in the Sustainable Development Era: A Multisectoral Response” was held in Moscow, Russia. It aims to accelerate implementation of the WHO End TB Strategy - with immediate action.

Q5. Name the shooter who has recently bagged a National Champion Crown when she won the women's trap event at the 61st National Shooting Championship.
(a) Heena Sidhu
(b) Jitu Rai
(c) Shagun Chowdhary
(d) Pawan Kumar
(e) Harman Kaur

S5. Ans.(c)
Sol. Shagun Chowdhary bagged a National Champion Crown when she won the women's trap event at the 61st National Shooting Championship.

Q6. Name the Ecobliss India managing director who has been appointed as the ambassador of World Packaging Organization.
(a) Gopal Anandam
(b) Prakash Nath
(c) Omkar Nath Bakshi
(d) Narindam Bhattacharya
(e) AVPS Chakravarthi

S6. Ans.(e)
Sol. Ecobliss India managing director AVPS Chakravarthi has been appointed as the ambassador of World Packaging Organisation at its 99th board meeting held in Rio de Geneiro, Brazil.

Q7. As per the Spanish government, Nicaraguan author and former politician _____________ has won the 2017 Cervantes Prize.
(a) Gioconda Belli
(b) Claribel Alegría
(c) Ernesto Cardenal
(d) Sergio Ramirez Mercado
(e) Daniel Ortega

S7. Ans.(d)
Sol. As per the Spanish government, Nicaraguan author and former politician Sergio Ramirez Mercado has won the 2017 Cervantes Prize It is the Spanish-speaking world's highest literary honor.

Q8. The government has given the go-ahead for setting up India’s first mega coastal economic zone (CEZ) at the Jawaharlal Nehru Port in _________________.
(a) Odisha
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Kerala
(e) Tamil Nadu

S8. Ans.(b)
Sol. The government has given the go-ahead for setting up India’s first mega coastal economic zone (CEZ) at the Jawaharlal Nehru Port in Maharashtra as part of a plan to develop 14 such industrial clusters to spur manufacturing and generate jobs.

Q9. Which of the following bank has collaborated with Paytm to announce an all-new initiative where users can get interest-free short-term digital credit?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) IDBI Bank
(e) IDFC Bank

S9. Ans.(a)
Sol. Paytm and ICICI Bank have collaborated to announce an all-new initiative where users can get interest-free short-term digital credit. Called Paytm-ICICI Bank Postpaid, the new offer will let Paytm customers get instant credit for various use-cases like paying for movie tickets, bill payments, flights, as well as physical goods.

Q10. Name the Private sector lender who has recently signed an MoU with Innovation Centre Denmark India (ICDK India).
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Karur Vyasya Bank
(c) Yes Bank
(d) Axis Bank
(e) ICICI Bank

S10. Ans.(c)
Sol. Private sector lender Yes Bank has signed an MoU with Innovation Centre Denmark India (ICDK India), a partnership between the Ministry of Foreign Affairs of Denmark and the Danish Ministry of Higher Education and Science to bring fintech innovations and startups from Denmark to India, and facilitate entry of Indian startups to the region.


Print Friendly and PDF