Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 20th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name India's beauty pageant who has won the coveted Miss World 2017 crown at a grand event in China.
(a) Lara Dutta
(b) Manpreet Brar
(c) Sandhya Chib
(d) Manushi Chhillar
(e) Madhu Sapre

S1. Ans.(d)
Sol. India's Manushi Chhillar has won the coveted Miss World 2017 crown at a grand event in China, bringing to an end the country's dry spell of 17 years at the top pageant contest. The first and the second runners-up were Miss England Stephanie Hill and Miss Mexico, Andrea Meza.

Q2. India has recently paid homage to former Prime Minister Indira Gandhi on her birth anniversary. This was her ____________ birth anniversary.
(a) 75th
(b) 85th
(c) 100th
(d) 95th
(e) 105th

S2. Ans.(c)
Sol. A grateful nation is paying homage to former Prime Minister Indira Gandhi on her 100th birth anniversary. A commemorative programme to mark the anniversary of Gandhi held at Shakti Sthal, New Delhi. Indira Gandhi was the only female Prime Minister of the country. She served as Prime Minister from 1966 to 1977 and from 1980 until her assassination in 1984.

Q3. Name the Indian Economist who will receive the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development this year.
(a) Manmohan Singh
(b) Urjit Patel
(c) Raghuram Rajan
(d) S Subbarao
(e) Jitan Patel

S3. Ans.(a)
Sol. Former prime minister Manmohan Singh will receive the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development this year for his leadership of the country between 2004 and 2014 and for enhancing India's stature globally.

Q4. The Centre has recently raised import duty on crude palm oil to ____________ from 15 percent.
(a) 20 percent
(b) 30 percent
(c) 25 percent
(d) 35 percent
(e) 40 percent

S4. Ans.(b)
Sol. The Centre has raised import duty on crude palm oil to 30 percent from 15 percent and on refined oil to 40 percent from 20 percent in a bid to curb cheaper shipments and boost local prices for supporting farmers and refiners, according to a notification.

Q5. The Qaumi Ekta Week is being observed across the country from ______________ to foster and reinforce the spirit of communal harmony and national Integration.
(a) 16th November
(b) 15th November
(c) 20th November
(d) 19th November
(e) 24th November

S5. Ans.(d)
Sol. The Qaumi Ekta Week is being observed across the country from 19th November to foster and reinforce the spirit of communal harmony and national Integration. As part of the week long programmes, today's (19th November 2017) day is being observed as National Integration Day.

Q6. Name India's tennis star who has clinched his first title of the 2017 season on the ATP Challenger Tour.
(a) Yuki Bhambri
(b) Ramkumar Ramanathan 
(c) Vijay Amritraj
(d) Somdev Devvarman
(e) Rohan Bopanna

S6. Ans.(a)
Sol. India's tennis star Yuki Bhambri clinched his first title of the 2017 season on the ATP Challenger Tour following a come-from-behind win over compatriot Ramkumar Ramanathan in the final of the KPIT-MSLTA Challenger in Pune.

Q7. In a bid to help break taboos around toilets and make sanitation for all a global development priority, the United Nations General Assembly designated _____________ as World Toilet Day.
(a) 15 November
(b) 25 November
(c) 27 November
(d) 20 November
(e) 19 November

S7. Ans.(e)
Sol. In a bid to help break taboos around toilets and make sanitation for all a global development priority, the United Nations General Assembly designated 19 November as World Toilet Day.

Q8. Birhanu Legese and Almaz Ayana won the Delhi Half Marathon, 2017. They both are from which country?
(a) West Indies
(b) Nigeria
(c) Ethiopia
(d) Oman
(e) Bulgaria

S8. Ans.(c)
Sol. Ethiopians Birhanu Legese and Almaz Ayana won the Delhi Half Marathon, 2017. In the Men's section, Legese clocked 59 minutes 46 seconds to claim the first spot, while his countryman Andahmlak Belihu finished second and Kenyan-American Leonard Korir came third. India's Nitendra Rawat finished 10th.

Q9. Dr Manmohan Singh was India’s ____________ Prime Minister.
(a) 13th
(b) 14th
(c) 15th
(d) 16th
(e) 17th

S9. Ans.(b)
Sol. Dr Manmohan Singh was India’s fourteenth Prime Minister. Born- 26th September 1932 in Punjab province of undivided India. He was also former Governor of RBI.

Q10. In 2000 an Indian beauty pageant has won the coveted Miss World crown. Who was she?
(a) Aishwarya Rai
(b) Sonam Kapoor
(c) Diana Haydon
(d) Yukta Mookhey
(e) Priyanka Chopra

S10. Ans.(e)
Sol. In 2000 an Indian beauty pageant has won the coveted Miss World crown. She was Priyanka Chopra.


Print Friendly and PDF