Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 21st November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that has defeated Pakistan by a massive 185 runs to clinch Under-19 Asia Cup title, in Kuala Lumpur, Malaysia.
(a) India
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Afghanistan
(e) Nepal

S1. Ans.(d)

Sol. Afghanistan stunned favourites Pakistan by a massive 185 runs to clinch their maiden Under-19 Asia Cup title, in Kuala Lumpur, Malaysia. Ikram Ali khil was the man of the match against Pakistan U19 in the ACC U19 Youth Asia Cup Final for his 107 not out and Mujeeb Zadran was the man of series for his 20 wickets in the tournament.

Q2. Name the city which will host Women's Youth World Boxing Championship 2017.
(a) Chandigarh
(b) New Delhi
(c) Guwahati
(d) Pune
(e) Bengaluru

S2. Ans.(c)
Sol. Women's Youth World Boxing Championship begins in Guwahati, Assam. Three young boxers will lock horn in the preliminaries. Assam Chief Minister Sarbanand Sonowal has inaugurated the event. The finals will be held on November 26.
About AIBA Youth Women's World Boxing Championship-
1. Mascot- one-horned rhino 'Guppy'
2. Official Anthem- 'Make Some Noise'

3. Venue- Guwahati, Assam.

Q3. Based on the per capita income of its people which of the following country has been named the world's richest country as per the recent International Monetary Fund (IMF) report?
(a) Qatar
(b) Luxembourg
(c) Singapore
(d) USA
(e) Denmark

S3. Ans.(a)
Sol. Based on the per capita income of its people, Qatar has been named the world's richest country as per the recent International Monetary Fund (IMF) report. The per capita GDP (gross domestic product) of Qatar is over Rs. 81 lakh.
Top 3 Countries in the list are-
1. Qatar- GDP of Rs. 81 lakh per person.
2. Luxembourg- GDP of Rs. 70 lakh per person.
3. Singapore- GDP of Rs. 60 lakh per person.

Q4. Private sector RBL Bank has set up an all women branch in Chennai, Tamil Nadu. Who is the present MD & CEO of RBL Bank?
(a) Rozina Sehgal
(b) Rajesh Suba
(c) Yogesh Khasa
(d) Dalbeer Shekhawat
(e) Vishwavir Ahuja

S4. Ans.(e)
Sol. Private sector RBL Bank has set up an all women branch in Chennai, Tamil Nadu. The branch would be managed by eight women and offer all products and services across liability and assets. RBL Bank MD & CEO- Vishwavir Ahuja, Corporate Office- Mumbai, Maharashtra.

Q5. According to the Markets regulator SEBI, who among the following has taken charge as an executive director.
(a) P K Nagpal
(b) S Ravindran
(c) Anand Rajeshwar Baiwar
(d) S V Murali Dhar Rao
(e) S K Mohanty

S5. Ans.(c)
Sol. According to the Markets regulator SEBI, Anand Rajeshwar Baiwar has taken charge as an executive director. An Indian Revenue Service (IRS) officer of the 1990 batch, Baiwar assumed office on November 16.

Q6. Grigor Dimitrov has recently won the ATP Finals Title in London, UK. He has defeated ________________.
(a) Borna Coric
(b) David Goffin
(c) Bernard Tomic
(d) Belinda Bencic
(e) Sloane Stephens

S6. Ans.(b)
Sol. Grigor Dimitrov has won the ATP Finals Title in London, UK. The sixth-seeded Bulgarian claimed the title at the season-ending ATP Finals to beat David Goffin 7-5, 4-6, 6-3 in the final.

Q7. The 42nd World Congress of the International Committee of Military Medicine (ICMM) organised by the Armed Forces Medical Services (AFMS) under the aegis of the Ministry of Defence (MoD) begun recently in ______________.
(a) Pune
(b) Dharamsala
(c) Bengaluru
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S7. Ans.(d)
Sol. The 42nd World Congress of the International Committee of Military Medicine (ICMM) organised by the Armed Forces Medical Services (AFMS) under the aegis of the Ministry of Defence (MoD) began in New Delhi. The theme of this 42nd World Congress is “Military Medicine in Transition: Looking Ahead.”

Q8. Name the Congress leader and former Union Minister who passed away recently after being in coma for 9 years.
(a) Priya Ranjan Dasmunsi
(b) I. K. Gujral
(c) Satya Pal Singh
(d) M.J. Akbar
(e) Babul Supriyo

S8. Ans.(a)
Sol. Congress leader and former Union Minister Priya Ranjan Dasmunsi passed away aged 72, after being in coma for 9 years.

Q9. Name the Czech tennis player, a Wimbledon champion in 1998 and 16-time Grand Slam winner in doubles and mixed doubles who passed away recently.
(a) Petra Kvitova
(b) Jana Novotna
(c) Karolina Plisk
(d) Barbora Strycova
(e) Martina Navratilova

S9. Ans.(b)
Sol. Czech tennis player Jana Novotna, a Wimbledon champion in 1998 and 16-time Grand Slam winner in doubles and mixed doubles, has died at the age of 49 after a long battle with cancer.

Q10. Name the Tennis Player who holds the record for the most singles titles in ATP.
(a) Andy Murray
(b) Novak Djokovic
(c) Rafael Nadal
(d) David Goffin
(e) Roger Federer

S10. Ans.(e)
Sol. Roger Federer holds the record for the most singles titles in ATP.


Print Friendly and PDF