Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 22nd November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on ____________.
(a) November 22
(b) November 23
(c) November 20
(d) November 21
(e) November 25

S1. Ans.(c)
Sol. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on November 20 to promote international togetherness and improve children's welfare around the world. The theme of UCD 2017 is 'Kids Take Over'.

Q2. A Guarantee Agreement for IBRD loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the _________________ was signed with the World Bank.
(a) Renewable energy across the country
(b) Shared Infrastructure for Solar Parks Project
(c) development of banks of India
(d) Rural Development
(e) Globalization

S2. Ans.(b)
Sol. A Guarantee Agreement for IBRD/CTF loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” was signed with the World Bank.

Q3. On the 2nd Anniversary of which scheme, the Government of India signed four MoUs under with the State of Nagaland and with four Union Territories (UTs) for operational improvements.
(a) Antyodaya Anna Yojana
(b) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
(c) Standup India
(d) Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY)
(e) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

S3. Ans.(d)
Sol. On the 2nd Anniversary of Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY), the Government of India signed four MoUs under the Scheme with the State of Nagaland and with Union Territories (UTs) of Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu for operational improvements.

Q4. Name the India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) who was re-elected to the fifth and the last seat of the world court.
(a) Dalveer Bhandari
(b) Saurabh Taneja
(c) Rajiv Kumar Gauba
(d) Raj Leela Rawat
(e) Gokul Nathan

S4. Ans.(a)
Sol. India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) Dalveer Bhandari was re-elected to the fifth and the last seat of the world court after Britain withdrew its candidate from the election.

Q5. Name the Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare who has recently inaugurated the World Fisheries Day Celebrations. 
(a) Hardeep Singh Puri
(b) Thaawar Chand Gehlot
(c) Radha Mohan Singh
(d) Jual Oram
(e) Chaudhary Birender Singh

S5. Ans.(c)
Sol. Every year 21st November is celebrated all over the world as World Fisheries Day.  Shri Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare inaugurated the World Fisheries Day Celebrations. This year’s theme is “2022 Ka Hai Sapna … Kisan Ki Aay Ho Dugna - Sankalp Se Siddhi”.

Q6. Name the Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher who has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.
(a) Dr. Asima Chatterjee
(b) Prof. Quarraisha Abdool Karim
(c) Dr. Sunetra Gupta
(d) Prof. Aditi Pant
(e) Dr. Suman Sahai

S6. Ans.(b)
Sol. Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher Professor Quarraisha Abdool Karim has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.

Q7. Name the Veteran journalist who was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).
(a) Debvrat Bhattacharya
(b) Aniket Bannerjee
(c) Saurabh Pant
(d) Manik Banerjee
(e) Prakash Mondal

S7. Ans.(d)
Sol. Veteran journalist Manik Banerjee, who is also an acclaimed mountaineer was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).

Q8. The world's biggest toilet pot model was unveiled at "Trump village" recently in  on the World Toilet Day. Trump village is in which state?
(a) Hyderabad
(b) Bihar
(c) Haryana
(d) Andhra Pradesh
(e) Karnataka

S8. Ans.(c)
Sol. The world's biggest toilet pot model was unveiled at Marora, popularly known as the "Trump village", in Haryana on the World Toilet Day (19 November) in a bid to create awareness towards sanitation and use of toilets.

Q9. The Ministry of Defence (MoD) has decided to cancel the $500 million deal for Spike ATGM with which among the following country?
(a) Israel
(b) Iran
(c) Russia
(d) France
(e) Oman

S9. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Defence (MoD) has decided to cancel the $500 million deal for Spike ATGM with Israel. MoD has asked the Defence Research and Development Organisation (DRDO) to indigenously develop and produce a Man-Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) for the Army.

Q10. The theme of United Nations Universal Children's Day 2017 is _________________.
(a) Lets Play Together
(b) Every Child is Important
(c) Kids are the Future
(d) None of the given theme is true
(e) Kids Take Over

S10. Ans.(e)
Sol. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on November 20 to promote international togetherness and improve children's welfare around the world. The theme of UCD 2017 is 'Kids Take Over'.

Q11. Name the singer who has been named the highest-paid woman in music in 2017 by the Forbes.
(a) Adele
(b) Beyonce
(c) Celine Dion
(d) Taylor Swift
(e) Jennifer Lopez

S11. Ans.(b)
Sol. American singer Beyonce has been named the highest-paid woman in music in 2017 by the Forbes. Her earnings, mainly from album 'Lemonade' and Formation World Tour, have been estimated to be $105 million (Rs682 crore). Adele, with earnings of $69 million came second while Taylor Swift, with earnings of $44 million, was ranked third on the list.

Q12. Name the country with which India has agreed to implement the general declaration for visa free entry of the crew of chartered and scheduled flights between the two countries.
(a) Switzerland
(b) Japan
(c) Singapore
(d) Russia
(e) China

S12. Ans.(d)
Sol. India and Russia have agreed to implement the general declaration for visa free entry of the crew of chartered and scheduled flights between the two countries. The agreement will facilitate visa free entry, stay and exit of crew of aircraft of the designated airlines as well as other aircraft companies operating chartered and special flights in the respective territories on reciprocal basis.

Q13. Which among the following is the first state to join UDAY scheme?
(a) Assam
(b) Telangana
(c) Andhra Pradesh
(d) Haryana
(e) Gujarat

S13. Ans.(c)
Sol. 27 States and 4 UTs have joined UDAY till date. Andhra Pradesh first state to join UDAY scheme.

Q14. Name the Sahitya Akademi awardee Bengali writer who has been declared winner of the Big Little Book Award for year 2017 in the "Author in Bengali Language" category.
(a) Samaresh Majumdar
(b) Taslima Nasrin
(c) Nasreen Jahan
(d) Nabaneeta Dev Sen
(e) Rabeya Khatun

S14. Ans.(d)
Sol. Sahitya Akademi awardee Bengali writer Nabaneeta Dev Sen has been declared winner of the Big Little Book Award for year 2017 in the "Author in Bengali Language" category for her contribution to the children's literature.

Q15. The International Court of Justice (ICJ) headquarters in ______________.
(a) Paris, France
(b) Geneva, Switzerland
(c) New York, USA
(d) London, UK
(e) The Hague, Netherlands

S15. Ans.(e)
Sol. International Court of Justice Headquarters- The Hague, Netherlands.


Print Friendly and PDF