Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 23rd November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which country has become the second largest fish producing country in the world?
(a) Peru
(b) Russia
(c) Germany
(d) India
(e) China

S1. Ans.(d)
Sol. Combining the production of all types of fisheries (capture and culture), the total fish production has reached at about 11.41 million tonnes in 2016-17 and India has become the second largest fish producing country in the world, Union Agriculture Minister Radhan Mohan Singh stated while addressing a conference on the occasion of World Fisheries Day in New Delhi.

Q2. Who has resigned as president of Zimbabwe with immediate effect after 37 years in power, ushering in a new era for a country as uncertain as it is hopeful recently?
(a) Robert Mugabe
(b) Emmerson Mnangagwa
(c) Quarraisha Abdool Karim
(d) Morgan Tsvangirai
(e) Jacob Zuma

S2. Ans.(a)
Sol. Robert Mugabe has resigned as president of Zimbabwe with immediate effect after 37 years in power, ushering in a new era for a country as uncertain as it is hopeful.

Q3. A two-day conference of all Commanders of Eastern Air Command commenced ____________, where issues pertaining to security are being discussed. 
(a) Imphal
(b) Dispur
(c) Gangtok
(d) Agartala
(e) Shillong

S3. Ans.(e)
Sol. A two-day conference of all Commanders of Eastern Air Command commenced at Shillong in Meghalaya, where issues pertaining to security are being discussed.

Q4. Name the Revolution, which has the vision to achieve economic prosperity of the country and the fishers and fish farmers as well as contribute towards food and nutritional security through full potential utilization of water resources for fisheries development in a sustainable manner, keeping in view the bio-security and environmental concerns.
(a) Green Revolution
(b) Blue Revolution
(c) Yellow Revolution
(d) White Revolution
(e) Black Revolution

S4. Ans.(b)
Sol. Blue Revolution, the Neel Kranti Mission has the vision to achieve economic prosperity of the country and the fishers and fish farmers as well as contribute towards food and nutritional security through full potential utilization of water resources for fisheries development in a sustainable manner, keeping in view the bio-security and environmental concerns.

Q5. What is the capital city of Zimbabwe?
(a) Durban
(b) Santiago
(c) Harare
(d) Lima
(e) Damascus

S5. Ans.(c)
Sol. Harare is the capital city of Zimbabwe.

Q6. A two-day conference of all Commanders of Eastern Air Command commenced has recently conducted in North-eastern state. Who is the present Chief of the Air Staff?
(a) Air Chief Marshal Nitin Tyagi 
(b) General Dalbir Singh Suhag
(c) General Bipin Rawat
(d) Admiral Sunil Lanba
(e) Air Chief Marshal B S Dhanoa

S6. Ans.(e)
Sol. Present Chief of the Air Staff is Air Chief Marshal B S Dhanoa.

Q7. Which Bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship, the scheme named Pattabhi Sitaramayya — Self Business Group (PS-SBG)?
(a) Bank of India
(b) Corporation Bank
(c) UCO Bank
(d) Andhra Bank
(e) Bank of Baroda

S7. Ans.(d)
Sol. Andhra Bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship. The scheme, Pattabhi Sitaramayya — Self Business Group (PS-SBG), has been introduced to commemorate the 138th birth anniversary of its founder Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya, and the Silver Jubilee of the SHG-Bank linkage programme in the country.

Q8. US President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin has agreed to support the UN effort to "peacefully resolve" the nearly seven-year-long Syrian civil war. What is the currency of Syria?
(a) Rupees
(b) Yen 
(c) Pound
(d) Dollar
(e) Ringgit

S8. Ans.(c)
Sol. Currency of Syria is Syrian pound.

Q9. Name the world’s fastest supersonic cruise missile, which created history after it was successfully flight-tested first time from the Indian Air Force’s (IAF) frontline fighter aircraft Sukhoi-30MKI against a sea-based target in the Bay of Bengal. 
(a) Trishul
(b) Brahmos
(c) Narayana
(d) Shakti
(e) Vishnu

S9. Ans.(b)
Sol. Brahmos, the world’s fastest supersonic cruise missile created history after it was successfully flight-tested first time from the Indian Air Force’s (IAF) frontline fighter aircraft Sukhoi-30MKI against a sea-based target in the Bay of Bengal. The successful maiden test firing of Brahmos Air Launched Cruise Missile (ALCM) from Su-30MKI will significantly bolster the IAF’s air combat operations capability from stand-off ranges.

Q10. In India, the World Fisheries Day is being celebrated from 21st November, 2014 and it is being celebrated for the fourth consecutive year. The theme of this year (2017) is-
(a) 2022 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi
(b) 2024 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi
(c) 2026 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi
(d) 2028 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi
(e) 2030 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi

S10. Ans.(a)
Sol. It is worth mentioning that 21st November is celebrated as a World of Fisheries Day worldwide every year. In India, which is the second largest fish producing country, the World Fisheries Day is being celebrated from 21st November, 2014 and it is being celebrated for the fourth consecutive year. The theme of this year is "2022 ka hai sapnaa…... kisaan ki aay ho duguna – Sankalp se siddhi".  Shri Radha Mohan Singh also inaugurated the World Festivals Day celebrations.

Q11. __________ has bought an undisclosed stake in Urja Money Pvt. Ltd, which evaluates creditworthiness of people seeking loans to buy two-wheelers.
(a) Paytm
(b) Mobikwik
(c) TCS
(d) Airtel
(e) ONGC

S11. Ans.(a)
Sol. Paytm has bought an undisclosed stake in Urja Money Pvt. Ltd, which evaluates creditworthiness of people seeking loans to buy two-wheelers. Paytm will use Urja’s proprietary CreditMate technology to create a loan management system in collaboration with lending partners.

Q12. Telugu would be implemented as a compulsory subject from first standard to Intermediate, including in the CBSE and ICSE schools, from the next academic year in Telangana. Who is present Chief Minister of Telanana?
(a) N Chandrababu Naidu
(b) K Chandrasekhar Rao
(c) Siddaramaiah
(d) Thiru Edappadi K Palaniswami
(e) Pinarayi Vijayan

S12. Ans.(b)
Sol. Telugu would be implemented as a compulsory subject from first standard to Intermediate, including in the CBSE and ICSE schools, from the next academic year in Telangana. K Chandrasekhar Rao is present Chief Minister of Telanana.

Q13. Social networking giant Facebook stated that it expects to train about five lakh people in India on digital skills by _________ and has unveiled two programmes designed for individuals and start-ups.
(a) 2032
(b) 2022
(c) 2020
(d) 2025
(e) 2030

S13. Ans.(c)
Sol. Social networking giant Facebook stated that it expects to train about five lakh people in India on digital skills by 2020 and has unveiled two programmes designed for individuals and start-ups. The two programmes - Facebook Digital Training and Facebook Startup Training Hubs - are being rolled out in India before any other country. Apart from these two, Facebook also runs offline training programmes as well as Blueprint (free online training for advertising on Facebook).

Q14. The Cabinet has approved the setting up of the 15th Finance Commission which will assess the tax resources of the nation and suggest a formula for their devolution among states. Who was chairman of the 14th Finance Commission?
(a) SK Chaturvedi
(b) YV Reddy
(c) AK Mathur
(d) RP Shah
(e) Bibek Debroy

S14. Ans.(b)
Sol. The Cabinet has approved the setting up of the 15th Finance Commission which will assess the tax resources of the nation and suggest a formula for their devolution among states. Its recommendations will have to be in place before April 1, 2020, it takes 2 years for Finance Commission to give its recommendations. The 14th Finance Commission was constituted in January 2014. Commissions chairman was former RBI governor Y V Reddy and its members were Sushma Nath, M. Govinda Rao, Abhijit Sen, Sudipto Mundle.

Q15. Who is present Managing Director & CEO of Andhra Bank?
(a) Suresh N Patel
(b) Rajnish Kumar
(c) Sunil Mehta
(d) Ravi Krishan Takkar
(e) Usha Ananthasubramanian

S15. Ans.(a)
Sol. Suresh N Patel is present Managing Director & CEO of Andhra Bank.


Print Friendly and PDF