Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 24th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who is set to be sworn in as the President of Zimbabwe?
(a) Robert Mugabe
(b) Emmerson Mnangagwa
(c) Quarraisha Abdool Karim
(d) Morgan Tsvangirai
(e) Jacob Zuma

S1. Ans.(b)
Sol. Emmerson Mnangagwa is set to be sworn in as Zimbabwe's new president, marking the end of Robert Mugabe's 37-year reign over the country.

Q2. Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved India's Membership for EBRD. EBRD stands for-
(a) Eastern Bank for Reconstruction & Development
(b) European Bank for Rural & Development
(c) European Bank for Reconstruction & Devision
(d) European Bank for Reconstruction & Department
(e) European Bank for Reconstruction & Development

S2. Ans.(e)
Sol. Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved India's Membership for European Bank for Reconstruction & Development (EBRD). Membership of the EBRD would enhance India's international profile and promote its economic interests and contribute to an improved investment climate in the country.

Q3. Prime minister Narendra Modi has launched _____________ mobile application, an integrated platform for government to citizen services.
(a) Ubern
(b) Upwan
(c) Umang
(d) Utsah
(e) Unnat

S3. Ans.(c)
Sol. Prime minister Narendra Modi has launched Umang mobile application, an integrated platform for government to citizen services. Umang- an acronym for "unified mobile app for new age" e-governance - currently hosts around 162 services from 33 government departments of central and state governments. The app has been developed by the ministry of electronics and information technology (MEITY).

Q4. PM Narendra Modi has Inaugurated ____________ global conference on cyber space, he stated rapid change in digital domain has brought changes in the entire world in New Delhi. 
(a) 5th
(b) 6th
(c) 7th
(d) 8th
(e) 9th

S4. Ans.(a)
Sol. PM Narendra Modi has Inaugurated fifth global conference on cyber space, he stated rapid change in digital domain has brought changes in the entire world in New Delhi.

Q5. Name the Sri Lankan Prime Minister, who visited India recently?
(a) Maithripala Sirisena
(b) DM Jayaratne
(c) Mahinda Rajapaksa
(d) Ranil Wickremesinghe
(e) Sher Bahadur Deuba

S5. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi met Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickremesinghe. The Sri Lankan Prime Minister, who arrived in India on a four-day visit.

Q6. India has improved its ranking by three notches to ________ globally in IMD World Talent Rankings.
(a) 55
(b) 47
(c) 53
(d) 49
(e) 51

S6. Ans.(e)
Sol. India has improved its ranking by three notches to 51 globally in terms of ability to attract, develop and retain talent while Switzerland topped the list compiled by leading global business school IMD.

Q7. The government has constituted a task force for redrafting the 50-year old income tax law in sync with the economic needs of the country. In which year Income-tax Act was came into existence?
(a) 1983
(b) 1956
(c) 1972
(d) 1961
(e) 1967

S7. Ans.(d)
Sol. The government has constituted a task force for redrafting the 50-year old income tax law in sync with the economic needs of the country. The six-member task force will have Arbind Modi, CBDT Member (Legislation) as the Convener and other members, including Girish Ahuja (chartered accountant), Rajiv Memani (Chairman and Regional Managing Partner of EY) and Mansi Kedia (Consultant, ICRIER). Income-tax Act came into existence in 1961 and w.e.f. 1-4-1962.

Q8. Which city Swedish home furnishing major IKEA has launched its first experiential centre in India?
(a) Bengaluru
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S8. Ans.(c)
Sol. Swedish home furnishing major IKEA has launched its first experiential centre 'IKEA Hej HOME' in Hyderabad, ahead of opening its first store in the country at the same state in spring 2018.

Q9. What is the currency of Zimbabwe?
(a) Euro
(b) Dollar
(c) Yen
(d) Rupees
(e) Pound

S9. Ans.(b)
Sol. The Zimbabwean Dollar is the currency of Zimbabwe.

Q10. Where is the head office of EBRD?
(a) London
(b) Paris
(c) Vienna
(d) Geneva
(e) New York

S10. Ans.(a)
Sol. The Headoffice of European Bank for Reconstruction & Development (EBRD) is in London, UK.

Print Friendly and PDF

No comments