Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 07th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Health and Law minister Pratap Jena inaugurated the annual '________________' festival at Gadagadia ghat on the banks of river Mahanadi in Odisha.
(a) Dhanu Yatra
(b) Dola Yatra
(c) Bali yatra
(d) Jhamu Yatra
(e) Sokastami

S1. (c)Bali Yatra
Sol. The annual week-long‘Bali yatra’ festival was inaugurated by Health and Law Minister Pratap Jena at Gadagadia ghat in Odisha on the banks of river Mahanadi.Naveen Patnaik is the CM of Odisha.S. C. Jamir is the Present Governor of Odisha.

Q2. For the development of the world's largest river island '__________', Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal rolled out 647 schemes.
(a) Umananda
(b) Majuli
(c) Munroe
(d) Kavvayi
(e) Srirangam

S2. (b)Majuli
Sol. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal rolled out 647 schemes entailing an investment of Rs 24.57 crore for development of the world's largest river island Majuli.Out of these, 448 schemes under MGNREGA involved Rs 21.90 crore and 199 schemes under 14th Finance Commission have an outlay of Rs 2.67 crore, it added.

Q3.The Minister of State Youth Affairs and Sports is going to attend World Youth Forum at ______________ in Egypt which shall a common platform for youth to engage with the key policy makers.
(a) Sharm El Sheikh
(b) Dahab
(c) Nuweiba
(d) Taba
(e) Cairo

S3. (a)Sharm El Sheikh
Sol. The Minister of State Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Rathore is in Egypt to attend a five-day forum, 'World Youth Forum', inaugurated by the President of Egypt Mr Abdelfateh El Sisi at Sharam El Shiekh.The Forum aims to provide a platform to the youth from all over the globe to engage with the key global policy makers.

Q4. The launch of India's first voice-based international remittance service that would enable non resident Indian to send money to any bank in India has been announced by ___________________.
(a) Bank of Baroda
(b) CITI Bank
(c) HDFC
(d) SBI
(e) ICICI

S4. (e)ICICI
Sol. It is first-of-its-kind cross-border remittance service by a bank in the country.With this new feature in the ICICI Bank's Money2India app, an NRI customer can instantly initiate a remittance to his/her existing payees in India with just a simple voice command to Apple's virtual voice assistant, Siri, on their iPhone/iPad.

Q5. At World Food India 2017, a memorandum of understanding (MoU) of Rs 10,000 Crore was signed between the Government of India (GoI) and __________________.
(a) Bajaj Processpack Ltd
(b) Patanjali
(c) Herbalife Nutrition
(d) ITC
(e) PepsiCo

S5. (b)Patanjali
Sol. The World Food India 2017 is organised at Delhi's Vigyan Bhawan and was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi.The MoU was signed by Managing Director of Patanjali, Acharya Balkrishna and Harsimrat Kaur Badal, the Union Cabinet Minister of Food Processing in the Government of India.

Q6. The first woman to be appointed as senior deputy Director General of TERM (Telecom Enforcement Resource Monitoring), Tamil Nadu is___________________.
(a) N Poonguzhali
(b) Muthulakshmi Reddy
(c) s.Dharmambal
(d) D.S. Sheela
(e) V. Bindra

S6. (a) N Poonguzhali
Sol. N Poonguzhali has become the first woman to be appointed as senior Deputy Director General, Tamil Nadu, Telecom Enforcement Resource Monitoring (TERM), Department of Telecommunications (DoT). She is an Indian telecom service officer of the 1979 batch and an alumnus of IIT Madras.

Q7. Indian golfer ___________________ bagged the Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi marking her return to the Ladies European Tour.
(a) Anisha Padukone
(b) Sharmila Nicollet
(c) Margaret Abbott
(d) Kishi Sinha
(e) Aditi Ashok

S7. (e)Aditi Ashok
Sol. 19 Year old Indian golfer Aditi Ashok made her return to the Ladies European Tour by clinching the Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi.Aditi Ashok has also won the Hero Indian Open and Qatar Ladies Open in 2016.

Q8. Minister of Communications _________________ launched a Pan India scholarship program for school children "Deen Dayal SPARSH Yojana" for good academic students having an interest in Philately
(a) D.V. Sadanand Gowda
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) Manoj Sinha
(d) Jagat Prakash Nanda
(e) Anant Geete

S8. (c)Manoj Sinha
Sol. Minister of Communications Shri Manoj Sinha launched a Pan India scholarship program for school children called Deen Dayal SPARSH Yojana to increase the reach of Philately.

Under the scheme it is proposed to award annual scholarships to children of Standard VI to IX having good academic record and also pursuing Philately as a hobby. The amount of Scholarship will be Rs. 6000/- per annum @ Rs. 500/- per month. 

Q9. A state of art steel plant with India's largest CDQ has been established by Tata Steel at Kalinganagar Industrial Complex in _______________ district of Orissa.
(a) Anugul
(b) Gopalpur
(c) Jajpur
(d) Chhendipada
(e) Haldia


S9. (c)Jajpur
Sol. Tata Steel has established India’s largest Coke Dry Quenching (CDQ) facility, capable of handling 200 metric tonnes per hour, at its state-of-the-art steel plant at Kalinganagar Industrial Complex in Jajpur district of Odisha.

Q10. The Deen Dayal SPARSH Yojana has been launched by Minister of Communications to promote Philately. In SPARSH, A stands for ______________ 
(a) Academic
(b) Adolescent
(c) Awareness
(d) Application
(e) Aptitude

S10. (e)Aptitude
Sol. Under the scheme of SPARSH (Scholarship for Promotion of Aptitude & Research in Stamps as a Hobby) children with good academic record and also pursuing Philately as a hobby will be selected through a competitive selection procces in all postal circles.



 



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments