Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 08th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. What is the name of the indigenously designed & developed long-range subsonic cruise missile, India recently tested at Chandipur along Odisha coast?
(a) Prithvi III
(b) Nirbhay
(c) Dhanush
(d) Agni VI
(e) Barak 8

S1. Ans.(b)
Sol. India conducted fifth experimental test flight test of its indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’which can carry warheads of up to 300 kg from a test range at Chandipur along the Odisha coast.The test fire was carried out by Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Q2. Who among the following is not in the records as leaked by the global network ICIJ with the name of "Paradise Papers"?
(a) Dr Ashok Seth
(b) Harsha Moily
(c) Niira Radia
(d) Yashwant Sinha
(e) Sachin Pilot

S2. Ans.(d)
Sol. Almost eighteen months after Panama Papers leak, another massive trove of secret financial data has been leaked by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) named 'Paradise Papers'. In the new set of records obtained primarily from Bermuda-based firm Appleby and Singapore-based Asiaciti Trust, a trove of 13.4 million documents, named ‘Paradise Papers’ has come to the fore.The list has about 714 Indians.

Q3. In the Commonwealth Shooting Championship held in Brisbane, Australia which country's contingent finished at the top?
(a) Australia
(b) England
(c) India
(d) South Africa
(e) Scotland

S3. Ans.(c)
Sol. The Indian shooting contingent finished the Commonwealth Shooting Championship 2017 with the best tally of 20 medals. Indian shooters won a total of six gold, seven silver and seven bronze medals in the competition held in Brisbane, Australia.

Q4. The Indian Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated at Bonn, Germany. What is India's theme for COP 23?
(a) Conserving Now, Preserving Future
(b) Sustainable Lifestyle The Way Forward
(c) Harmony With Nature
(d) Financing Water Security And Adaptation In NDC Implementation
(e) The Attainment Through Resolve

S4. Ans. (a)
Sol. The India Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan at Bonn in Germany. The Minister is leading the Indian delegation, which is participating in the 23rd to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) being held at the Bonn, Germany from November 6-17, 2017. India’s theme for COP 23 is “Conserving Now, Preserving Future”.

Q5. The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) leaked a massive trove of secret financial data named "Paradise Papers". Its headquarter is in ___________________.
(a) New York
(b) Singapore
(c) Washington DC
(d) Brussels
(e) Geneva

S5. Ans.(c)
Sol. ICIJ is a global network of more than 200 investigative journalists in 70 countries who collaborate on in-depth investigative stories.It was founded in 1997 by an American journalist Chuck Lewis.It is Headquartered in Washington, DC, USA.

Q6. Who among the following won the Panasonic Open Title 2017 at the Delhi Golf Club?
(a) Shiv Kapur
(b) Anirban Lahiri
(c) Gaganjeet Bhullar
(d) Gaurav Ghei
(e) Sujjan Singh

S6. Ans.(a)
Sol. Shiv Kapur clinched his first Asian Tour title in India, bagging the Panasonic Open by three strokes, after bringing home a card of four-under 68 in the fourth and final round at the Delhi Golf Club.

Q7. The World's highest bridge has been inaugurated by Indian Railways in Jammu & Kashmir's Reasi district. The bridge has been constructed on which river?
(a) Sutlej
(b) Ravi
(c) Shingo
(d) Tawi
(e) Chenab

S7. Ans.(e)
Sol. The Indian Railways has launched the main arch of the world's highest bridge(359 mts) on the River Chenab in Jammu and Kashmir's Reasi district which will provide direct connectivity to the Kashmir Valley. The iconic bridge is being constructed on River Chenab on the Katra-Banihal section as part of the flagship Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link (USBRL) Project.

Q8. Name the temple in Tamil Nadu that has won UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017 for the cultural heritage conservation program.
(a) Bhimbetka Rock Shelters
(b) Airavatesvara Temple
(c) Brihadeeswar Temple
(d) Ramappa Temple
(e) Sri Ranganathaswamy Temple

S8. Ans.(e)
Sol. The Sri Ranganathaswamy Temple of Srirangam became the first temple in Tamil Nadu to win UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017 for the cultural heritage conservation program.The two key parameters that made the temple most eligible to win the award are its traditional method of renovating temple premises as well as re-establishment of rainwater harvesting and historic drainage system in preventing flooding.

Q9. India has pledged an additional amount of ________________ towards the UN partnership fund, scaling up its support to sustainable development projects across the developing world.
(a) USD 140 million
(b) USD 100 million
(c) USD 150 million
(d) USD 200 million
(e) USD 110 million

S9. Ans.(b)
Sol. India has pledged an additional amount of USD 100 million towards the UN partnership fund, scaling up its support to sustainable development projects across the developing world.A total of USD 398.98 million was pledged by about 20 countries during the conference session.

Q10. In 'Paradise Papers' out of 180 countries represented in the data of offshore entities held by persons of different nationalities, what is the rank of India in terms of the number of names?
(a) 19th
(b) 21st
(c) 17th
(d) 9th
(e) 29th

S10. Ans.(a)
Sol. Revelations made in the media under the name ‘Paradise Papers’ [based upon expose done by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)] indicate that out of 180 countries represented in the data of offshore entities held by persons of different nationalities, India ranks 19th in terms of a number of names.

Q11. India and _____________ are going to conduct the 7th edition of joint Military Training Combat Exercise 'Sampriti-7'.
(a) Sri Lanka 
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Myanmar
(e) Singapore

S11. Ans.(c)
Sol. Army personnel of India and Bangladesh are going to take part in a 13-day joint training exercise 'Sampriti-7' at Joint Training Node at Umroi in Meghalaya and India's Jungle Warfare School at Vairengte in Mizoram. This is the 7th edition of the joint training exercise.
The main objective of the exercise is to conduct counter-insurgency and counter-terrorism operations in peace-keeping activities in the United Nations (UN).

Q12. The Government has directed to monitor the investigations in cases of Paradise Papers through a reconstituted Multi Agency Group under whose chairmanship?  
(a) Sushil Chandra
(b) Tapan Roy
(c) RV Easwar
(d) Kamlesh Chandra
(e) Dr Amit Mitra

S12. Ans.(a)
Sol. The Government has directed that investigations in cases of Paradise Papers will be monitored through a reconstituted Multi Agency Group, headed by the Chairman, CBDT Sushil Chandra.

Q13. Who is the present Director-General of UNESCO?
(a) Federico Mayor Zaragoza
(b) Irina Bokova
(c) Rene Maheu
(d) Luther Evans
(e) Koichiro Matsura

S13. Ans. (b)
Sol. Irina Bokova is the Present Director-General of UNESCO. UNESCO headquarters in Paris, France.

Q14. Sportsmen Satyendra Singh, Sanjeev Rajput and Amanpreet Singh are related to which sport?
(a) Boxing
(b) Athletics
(c) Hockey
(d) Weightlifting
(e) Shooting

S14. Ans.(e)
Sol. All are part of the Indian contingent for shooting at the Commonwealth Shooting Championship 2017 At Brisbane, Australia.

Q15. Like the paradise papers, almost 18 months ago there was another incident of huge scale leakage of secret financial data popularly known as 'Pananma Leaks'. Which company was responsible for that?
(a) Mourant Ozannes
(b) Carey Olsen
(c) Asiatic Trust
(d) Mossack Fonseca
(e) Appleby

S15. Ans. (d)
Sol. Mossack Fonseca was the firm the leaked Panama Papers. Mossack Fonseca & Co. is a Panamanian law firm and corporate service provider.


Print Friendly and PDF