Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 09th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that has recently become the New Member Of International Solar Alliance.
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) Ukraine
(d) Guinea
(e) Nigeria

S1. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj held a meeting with Guinea’s Foreign Minister, Mamady Toure, during the course of which the latter handed over his country’s instrument accession to the India-initiated International Solar Alliance (ISA).

Q2. Which among the following has recently become the third Indian city on the list of UNESCO Creative Cities list for Music?
(a) Varanasi
(b) Jaipur
(c) Chennai
(d) Jodhpur
(e) New Delhi

S2. Ans.(c)
Sol. 64 cities from 44 countries have been designated as UNESCO Creative Cities by Director-General, Irina Bokova. Chennai is the third Indian city on the list of UNESCO Creative Cities list after Jaipur and Varanasi. After this, the UNESCO Creative Cities Network now counts a total of 180 cities in 72 countries. Few famous cities included in the list are- Auckland (New Zealand), Cairo (Egypt), Cape Town (South Africa), Istanbul (Turkey), Yamagata City (Japan).

Q3. A Financing Agreement for IBRD loan of US$ 119 million (equivalent) for the “Odisha Higher Education Programme for Excellence & Equity (OHEPEE) Project” was signed recently with the World Bank. Jim Yong Kim is the __________ President of the World Bank.
(a) 12th
(b) 10th
(c) 14th
(d) 16th
(e) 9th

S3. Ans.(a)
Sol. A Financing Agreement for IBRD loan of US$ 119 million (equivalent) for the “Odisha Higher Education Programme for Excellence & Equity (OHEPEE) Project” was signed with the World Bank. President- Jim Yong Kim (12th), Headquarters- Washington, DC USA.

Q4. Name the Digital payment platform that has recently introduced payments using BHIM UPI on its platform.
(a) FreeCharge
(b) Paytm
(c) eBay
(d) Amazon
(e) Oxygen

S4. Ans.(b)
Sol. Digital payment platform Paytm introduced payments using BHIM UPI on its platform, using which users can create their own Paytm BHIM UPI ID on the app, which will be issued by Paytm Payments Bank.

Q5. Name the insurance company that was conferred with the 21st Asia Insurance Industry Awards in the "General Insurance Company of the Year" category.
(a) Bajaj Allianz General Insurance
(b) Bharti AXA Life Insurance
(c) IDBI Federal Health Insurance
(d) Apollo Munich Health Insurance Company
(e) Sriram Health Insurance

S5. Ans.(d)
Sol. Apollo Munich Health Insurance Company, a joint venture between integrated healthcare provider, Apollo Hospitals Group, and the Munich Re Group was conferred with the 21st Asia Insurance Industry Awards in the "General Insurance Company of the Year" category.

Q6. Together with which of the following tech Giant Ola is building a new connected vehicle platform for car manufacturers worldwide?
(a) Google
(b) TCS
(c) Microsoft
(d) Infosys
(e) WIPRO

S6. Ans.(c)
Sol. Together with Microsoft, Ola is building a new connected vehicle platform for car manufacturers worldwide. As part of the partnership, Ola announced that Microsoft will be its preferred cloud provider.

Q7. Name the state government which has inked an MoU with Intel and UST Global for exploring the possibility of transforming the state into an electronic hardware manufacturing hub.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Haryana
(e) Rajasthan

S7. Ans.(a)
Sol. The Kerala government inked an MoU with Intel and UST Global for exploring the possibility of transforming the state into an electronic hardware manufacturing hub. The MoU was signed by the state IT department, Intel and UST Global in the presence of Chief Minister Pinarayi Vijayan.

Q8. Indian short film ___________________ has won the 'Best Short Film Award' at the South Asian Film Festival of Montreal (SAFFM).
(a) Kaccha Gharonda
(b) Newton
(c) Masan
(d) Lunch Box
(e) The School Bag

S8. Ans.(e)
Sol. Indian short film ‘The School Bag’ has won the 'Best Short Film Award' at the South Asian Film Festival of Montreal (SAFFM). It tells a story based in Pakistan. The movie is directed by Dheeraj Jindal.

Q9. Name the Revenue Secretary who has been designated as the new Finance Secretary.
(a) Rajiv Kumar
(b) Hasmukh Adhia
(c) Ajay Narayan Jha-
(d) Neeraj Kumar Gupta
(e) Subhash Chandra Garg

S9. Ans.(b)
Sol. Revenue Secretary Hasmukh Adhia has been designated as the new Finance Secretary. Adhia is a 1981 batch IAS officer of Gujarat cadre. The vacancy was caused following the superannuation of Ashok Lavasa in October 2017.

Q10. M.C. Mary Kom notched up her fifth gold medal at the Asian Women’s Boxing Championships in Vietnam recently. She has defeated _____________.
(a) Jung Koo Chang
(b) In Jin Chi
(c) Hong Chang Su
(d) Kim Hyang Mi
(e) Duk Koo Kim

S10. Ans.(d)
Sol. M.C. Mary Kom (48kg) notched up her fifth gold medal at the Asian Women’s Boxing Championships in Vietnam. She has defeated North Korea’s Kim Hyang Mi.

Q11. Shri Piyush Goyal, Union Minister of Railways & Coal has launched an app named ____________ for benefitting customers of Coal India Limited (CIL) lifting coal through road mode.
(a) 'Grahak Sadak Koyla Vitaran App'
(b) 'Koyla Seva App'
(c) 'Koyla Khapat Jokha App'
(d) 'Enriched Koyla App'
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(a)
Sol. Shri Piyush Goyal, Union Minister of Railways & Coal has launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ benefitting customers of Coal India Limited (CIL) lifting coal through road mode.

Q12. Twitter has officially increased the number of characters in tweets from 140 to ___________ for the majority of users.
(a) 240
(b) 260
(c) 280
(d) 200
(e) 220

S12. Ans.(c)
Sol. Twitter has officially increased the number of characters in tweets from 140 to 280 for the majority of users. The new limit will not apply to tweets written in Japanese, Chinese and Korean which can convey more information in a single character. It was called microblogging site because of its lesser character limit.

Q13. What is the name of the official mascot of the 2017 AIBA Youth Women's World Boxing Championship which will be held in Guwahati, Assam?
(a) Elephant 'Appu'
(b) Green imperial pigeon 'Dracula'
(c) wild boar 'Channa'
(d) leopard 'Bhooran'
(e) one-horned rhino 'Guppy'

S13. Ans.(e)
Sol. Assam's famed one-horned rhino named 'Guppy' was unveiled as the official mascot of the 2017 AIBA Youth Women's World Boxing Championship in Guwahati, Assam.

Q14. India's Silicon Valley - 'Bengaluru' - is the best host among 45 cities worldwide, according to a report from the Economic Intelligence Unit (EIU). It overtook _______________.
(a) Paris
(b) San Francisco
(c) Tokyo
(d) Beijing
(e) New York

S14. Ans.(b)
Sol. India's Silicon Valley - 'Bengaluru' - is the best host among 45 cities worldwide, according to a report from the Economic Intelligence Unit (EIU). Bengaluru expressed the highest confidence in their digital environment based on people and skills, financial environment, innovation and entrepreneurship and new technology development. San Francisco came in second followed by two other Indian cities, Mumbai and New Delhi while Tokyo, Yokohama and Berlin brought up the rear.

Q15. Prince of Wales, Charles Philip Arthur George arrived in New Delhi on a 2-day visit to India. This visit will be the __________ visit of the Prince of Wales to India.
(a) 11th
(b) 13th
(c) 7th
(d) 9th
(e) 5th

S15. Ans.(d)
Sol. Prince of Wales, Charles Philip Arthur George arrived in New Delhi on a 2-day visit to India. This visit is a part of their 10 day tour to Singapore, Malaysia, Brunei and India. This visit will be the 9th visit of the Prince of Wales to India. The visit is aimed at strengthening bilateral relations between the two nations.

Print Friendly and PDF