Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 24th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Finance Minister Arun Jaitley has launched PMVVY, a pension scheme exclusively for senior citizens with 8% fixed rate of interest on their savings. PMVVY stands for-
(a) Pradhan Mantri Vikas Vyasak Yojana
(b) Pradhan Mantri Vaya Vibhag Yojana
(c) Pradhan Mantri Vyasak Vandana Yojana
(d) Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
(e) Pradhan Mantri Vaya Vandana Yatra

S1. Ans.(d)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley formally launched Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), a pension scheme exclusively for senior citizens with 8% fixed rate of interest on their savings. Under this scheme, there will be an assured return of 8 per cent over a tenure of 10 years. It can be purchased offline as well as online through Life Insurance Corporation (LIC) of India which has been given the sole privilege to operate this scheme.

Q2.  Which among the following public sector Bank has entered into an agreement with Directorate General of Supplies & Disposal (DGS&D) for extending various banking services to Government e-Marketplace (GeM)?
(a) Bank of Baroda
(b) State Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Canara Bank
(e) Indian Overseas Bank

S2. Ans.(a)
Sol. Bank of Baroda has entered into an agreement with Directorate General of Supplies & Disposal (DGS&D) for extending various banking services to Government e-Marketplace (GeM). DGS&D has been mandated to set up GeM, an initiative intended to bring greater transparency and efficiency in public procurements.

Q3. India’s ___________ has won bronze medal at the World Para Athletics Championships 2017 in discus-throw. 
(a) Krishna Poonia
(b) Vikas Gowda
(c) Karamjyoti Dalal
(d) Seema Punia
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. India’s Karamjyoti Dalal has won bronze medal at the World Para Athletics Championships 2017 in the discus-throw. In the women’s F55 category of discus-throw, she managed a throw of 19.02 m. Earlier, Sundar Singh Gurjar had opened India’s account at the 2017 World Para Athletics Championships by winning gold medal in the men’s javelin throw event. Later, Amit Saroha won silver medal in the club throw event in the F-51 category.

Q4. Which among the following South Indian states is hosting the fifth edition of South India Writers Ensemble (SIWE)?
(a) Karnataka
(b) Telangana
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Kerala

S4. Ans.(e)
Sol. Kerala is hosting the fifth edition of South India Writers Ensemble (SIWE) at Chengannur, a town in Kerala’s coastal Alappuzha district from 24 July 2017.

Q5. Name the person, who has been appointed as Secretary to President-elect Ram Nath Kovind.
(a) Gopal Baglay
(b) Sanjay Kothari
(c) Ashok Malik 
(d) Bharat Lal 
(e) Raveesh Kumar

S5. Ans.(b)
Sol. Sanjay Kothari, Chairman of Public Enterprises Selection Board, has been appointed as Secretary to President-elect Ram Nath Kovind. Senior journalist Ashok Malik has been named as Press Secretary to Kovind, by the Department of Personnel and Training (DoPT). Senior Gujarat-cadre forest service officer Bharat Lal will be Joint Secretary to Kovind. Shri Ram Nath Kovind will be sworn in as the 14th president of India on July 25, 2017.

Q6. Senior diplomat and External Affairs Ministry spokesperson __________ appointed as Joint Secretary in the Prime Minister’s Office.
(a) Sanjay Kothari
(b) Bharat Lal 
(c) Ashok Malik 
(d) Raveesh Kumar
(e) Gopal Baglay

S6. Ans.(e)
Sol. Senior diplomat and External Affairs Ministry spokesperson Gopal Baglay appointed as Joint Secretary in the Prime Minister’s Office. Baglay, a 1992 batch Indian Foreign Service Officer. The Appointments Committee of the Cabinet has approved Baglay's appointment to the post for three years.

Q7. Ministry of Youth Affairs & Sports _____________  and Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari has flagged off the 10th Slum Yuva Daud at Khichripur in New Delhi. 
(a) Sadhvi Niranjan Jyoti 
(b) Giriraj Singh
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Vijay Goel
(e) Jitendra Singh

S7. Ans.(d)
Sol. Sports Minister Vijay Goel and Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari has flagged off the 10th Slum Yuva Daud at Khichripur in New Delhi.

Q8. Which Bank in association with its PNB MetLife has launched Met Loan and Life Suraksha (MLLS), a single premium plan covering the loan liability of a customer?
(a) Punjab National Bank
(b) ICICI Bank
(c) Karnataka Bank
(d) State Bank of India
(e) Kotak Mahindra Bank

S8. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank, in association with its PNB MetLife, has launched Met Loan and Life Suraksha (MLLS), a single premium plan covering the loan liability of a customer. The bank has also introduced KBL MLLS, an app for its employees to instantly calculate the insurance cover and premium based on loan liability of the borrowers.

Q9. Who is the present MD and CEO of Bank of Baroda?
(a) Sunil Mehta
(b) PS Jayakumar
(c) Usha Ananthasubramanian
(d) R Koteeswaran
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. PS Jayakumar is present MD and CEO of Bank of Baroda.

Q10. PMVVY can be purchased offline as well as online through ____________, which has been given the sole privilege to operate this scheme.
(a) Life Insurance Corporation (LIC) of India
(b) State Bank of India
(c) India Post Payments Bank
(d) All public sector banks
(e) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)

S10. Ans.(a)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley formally launched Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), a pension scheme exclusively for senior citizens with 8% fixed rate of interest on their savings. Under this scheme, there will be an assured return of 8 per cent over a tenure of 10 years. It can be purchased offline as well as online through Life Insurance Corporation (LIC) of India which has been given the sole privilege to operate this scheme.

Q11. Where is the corporate office of Karnataka Bank?
(a) Bengaluru
(b) Bijapur
(c) Hubli
(d) Mangaluru
(e) Cochin

S11. Ans.(d)
Sol. The corporate office of Karnataka Bank is in Mangaluru, Karnataka.

Q12. _________ and Carlyle Group will acquire GE Capital's entire stake in SBI Card, the second-largest credit card franchise in India.
(a) State Bank of India
(b) Bank of India
(c) Karnataka Bank
(d) Punjab National Bank
(e) ICICI Bank

S12. Ans.(a)
Sol. State Bank of India (SBI), the Carlyle Group and GE have announced that they have signed definitive agreements, whereby SBI and Carlyle Group will acquire GE Capital's entire stake in SBI Card, the second-largest credit card franchise in India.

Q13. Name the person, who will be the next spokesperson of the ministry of external affairs?
(a) Ram Nath Kovind
(b) TR Zeliang
(c) Raveesh Kumar
(d) Gopal Baglay
(e) Sanjay Kothari

S13. Ans.(c)
Sol. Raveesh Kumar, a 1995-batch IFS officer who is currently posted in Frankfurt, Germany as Consul General of India, is understood to be the next spokesperson of the ministry of external affairs.

Q14. Union Minister of State for Home Kiren Rijiju has inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum at Roing in-
(a) Manipur
(b) Arunachal Pradesh
(c) Odisha
(d) Assam
(e) West Bengal

S14. Ans.(b)
Sol. Union Minister of State for Home Kiren Rijiju has inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum at Roing in Arunachal Pradesh.

Q15. Who is the present Governor of Kerala?
(a) C Vidyasagar Rao
(b) Vajubhai Rudabhai Vala
(c) Keshari Nath Tripathi
(d) Banwarilal Purohit
(e) Palaniswamy Sathasivam

S15. Ans.(e)
Sol. Palaniswamy Sathasivam is the present Governor of Kerala.

You may also like to Read: