Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 19th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2017 is ______________.
(a) Protection under the Sun
(b) All under one roof
(c) Protecting life Under the Sun
(d) Caring for all life under the sun
(e) None of the given themes are correct

S1. Ans.(d)
Sol. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on 16 September every year.  The theme for 2017 is 'Caring for all life under the sun'.

Q2. The final development trials of indigenous beyond visual range Astra missile were successfully concluded into the Indian Air Force. Astra is ______________ Missile.
(a) Surface-to-Surface Missile
(b) Air-to-Air Missile
(c) Surface-to-Air Missile
(d) Air-to-Surface Missile
(e) None of the given Option is True

S2. Ans.(b)
Sol. Final development trials of indigenous beyond visual range air-to-air missile Astra were successfully concluded into the Indian Air Force. The trials were conducted over the Bay of Bengal off Odisha coast at Chandipur, with the missile being test-fired from a Su-30 fighter aircraft.

Q3. Name the only Marshal of the Indian Air Force who passed away recently.
(a) Arjan Singh
(b) K. C. Kariappa
(c) Arup Raha
(d) Aspy Engineer
(e) SubrotoMukerjee

S3. Ans.(a)
Sol. The sole Marshal of the Indian Air Force, Arjan Singh, passed away at the Army’s Research and Referral Hospital on Saturday. He was 98 years old.

Q4. Prime Minister NarendraModi has recently launched the world's second biggest dam on the river Narmada in Gujarat. This dam has been named as ________________.
(a) Mansarovar Dam
(b) Rihand Dam
(c) SardarSarovar Dam
(d) Kol Dam
(e) Kishau Dam

S4. Ans.(c)
Sol. Prime Minister NarendraModi launched the SardarSarovar Dam - the world's second biggest - on the river Narmada in Gujarat.

Q5. PV Sindhu has become the first Indian to win the Korea Open Superseries 2017 held in Seoul. She has defeated _______________.
(a) Corolina Marin
(b) RatchanokIntanon
(c) Tai Tzu-ying
(d) NozomiOkuhara
(e) Wang Shixian

S5. Ans.(d)
Sol. PV Sindhu becomes the first Indian to win the Korea Open Superseries with an outstanding win over NozomiOkuhara in the much-talked-about women's singles final in Seoul.

Q6. With which of the following country, India has signed 'Open Sky Agreement' that will allow their airlines to operate unlimited number of flights between the two countries?
(a) South Korea
(b) Myanmar
(c) USA
(d) China
(e) Japan

S6. Ans.(e)
Sol. India and Japan signed an agreement that will allow their airlines to operate unlimited number of flights between the two countries. It opens skies between India and Japan ie. Indian and Japanese carriers can mount now unlimited number of flights to the selected cities of each other's countries.

Q7. Name the lender with which Amazon has tied up recently for the loans up to Rs. 25 lakh.
(a) Bank of Baroda
(b) State Bank of India
(c) Bank of Maharashtra
(d) Nainital Bank
(e) HDFC Bank

S7. Ans.(a)
Sol. Amazon has tied up with Bank of Baroda for the loans, which can go up to Rs. 25 lakh. The Indian arm of the US e-commerce giant, Amazon plans to provide unsecured micro-loans, as low as 1 lakh, at interest rates as low as 10.45-11 per cent at a short span of 3-5 days. With the Bank of Baroda tie-up, the company wants to cater to every strata of sellers.

Q8. In which of the following city, External Affairs Minister SushmaSwaraj will represent India at the annual UN General Assembly (UNGA) session?
(a) Paris
(b) New Delhi
(c) Moscow
(d) New York
(e) Vienna

S8. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister SushmaSwaraj arrived in New York to represent India at the annual UN General Assembly, UNGA, session.

Q9. Name the country with which Russia has restored scheduled commercial airline services for the first time since 2004.
(a) Iran
(b) Iraq
(c) South Korea
(d) Syria
(e) Indonesia

S9. Ans.(b)
Sol. Russia and Iraq restored scheduled commercial airline services for the first time since 2004. This move has been hailed as a sign of stability returning to the war-torn country.

Q10. An indigenous artillery gun, ATAGS has set a new world record in range by hitting targets at a distance of 48 km. What does 'T' stands for in ATAGS?
(a) Target
(b) Transmitted
(c) Towed
(d) Transportable
(e) Truncated

S10. Ans.(c)
Sol. An indigenous artillery gun, Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS), being developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has set a new world record in range by hitting targets at a distance of 48 km.

Q11. Name the NASA's $3.9-billion spacecraft that has ended its 20-year-long ground-breaking journey with a fiery plunge into the Saturn’s crushing atmosphere.
(a) Cassini
(b) Apollo
(c) Euclid
(d) Heliophysics
(e) NEOWISE

S11. Ans.(a)
Sol. The National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) $3.9-billion Cassini spacecraft ended its 20-year-long ground-breaking journey with a fiery plunge into the Saturn’s crushing atmosphere. It had beamed back never-before-seen images of the ringed planet and its mysterious moons until the last moment.

Q12. Name the elusive animal species that has been upgraded recently to 'vulnerable' status from previous endangered status.
(a) African Penguin
(b) Amur tiger
(c) Whale Shark
(d) Snow Leopards
(e) Green Sea Turtle

S12. Ans.(d)
Sol. The elusive snow leopards, long considered an endangered species, has been upgraded to 'vulnerable'. But experts warned the new classification does not mean they are safe.

Q13. Name the Google app that has become the latest UPI-based payments app in the country thatcan be used to pay for movie tickets, utility bills, and make other transactions online.
(a) Google Salahkar
(b) Google Tez
(c) Google Saral
(d) Google Pay
(e) Google Kharcha

S13. Ans.(b)
Sol. Google Tez has become the latest UPI-based payments app in the country. The new Google Tez app can be used to pay for movie tickets, utility bills, and make other transactions online.

Q14. Name the payment bank that has become the first payments bank in India to integrate the UPI on its digital platform.
(a) Paytm Payment Bank
(b) IPPB
(c) Airtel Payments Bank
(d) Aditya Birla Payment Bank
(e) Dhanlaxmi Payment Bank

S14. Ans.(c)
Sol. Sunil Mittal-driven Airtel Payments Bank integrated the Unified Payments Interface (UPI) on its digital platform, allowing customer choice and convenience to facilitate secure digital payments. Airtel Payments Bank has become the first payments bank in India to integrate the UPI on its digital platform.

Q15. Haider al-Abadi is the present Prime Minister of ____________.
(a) Iran
(b) Syria
(c) Azerbaijan
(d) Iraq
(e) Kazakhstan

S15. Ans.(d)
Sol. Haider al-Abadi is the Prime Minister of Iraq. Baghdad is the capital of Iraq.



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.