Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 01st August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Public sector lender that has recently offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers.
(a) Canara Bank
(b) UCO Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Indian Overseas Bank
(e) State Bank of India

S1. Ans.(d)
Sol. Public sector Indian Overseas Bank has offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers. BBPS is an integrated bill payment system that offers inter-operable online bill payments to customers.

Q2. The ruling Pakistan Muslim League has recently selected Shahid Khaqan Abbasi to be the interim prime minister of Pakistan. He was ______________ of Pakistan.
(a) Ministry of Commerce and Textile Industry
(b) Minister of Petroleum and Natural Resources
(c) Minister of Industries and Production
(d) Minister of Foreign Affairs
(e) Minister of Ports and Shipping

S2. Ans.(b)
Sol. The ruling Pakistan Muslim League has selected Minister for Petroleum and Natural Resources, Shahid Khaqan Abbasi to be the interim prime minister of Pakistan.

Q3. The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2017 is observed across the world on ___________________. 
(a) 31 July
(b) 1 August
(c) 30 July
(d) 18 July
(e) 28 July

S3. Ans.(c)
Sol. The United Nations World Day against Trafficking in Persons 2017 is observed across the world on 30 July. This year, the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) selected ‘Act to Protect and Assist Trafficked Persons’ as the focus of the Day.

Q4. Defense Research and Development Organization (DRDO) has recently developed India's first unmanned tank, which has three variants – surveillance, mine detection and reconnaissance in areas with nuclear and bio threats. It has been named as ______________.
(a) Bin-Manav-I
(b) Sabal
(c) Samarthya
(d) Muntra
(e) Shakti-I

S4. Ans.(d)
Sol. Defense Research and Development Organisation (DRDO) has developed India's first unmanned tank, which has three variants – surveillance, mine detection and reconnaissance in areas with nuclear and bio threats. It is called Muntra (Mission UNmanned TRAcked) and has been rolled out of the Chennai lab.

Q5. The Punjab government has recently announced the launch of its flagship 'Apni Gaddi Apna Rozgar' scheme. The scheme has been launched by the government in association with which cab service provider?
(a) Ola
(b) Uber
(c) Meru
(d) My Cab
(e) Easy Cabs

S5. Ans.(b)
Sol. The Punjab government has recently announced the launch of its flagship 'Apni Gaddi Apna Rozgar' scheme by flagging off over 100 uber MOTO bikes. Under the scheme, the state government will be providing commercial two wheelers and four wheelers to unemployed youth at subsidized rates.

Q6. Which of the following Bank has recently launched its first ‘Digital Banking Branch’ named 'CANDI' in Bengaluru?
(a) Indian Overseas Bank
(b) Syndicate Bank
(c) Vijaya Bank
(d) Canara Bank
(e) Corporation Bank

S6. Ans.(d)
Sol. Canara Bank has launched its first ‘Digital Banking Branch’ named 'CANDI' in Bengaluru. The branch will provide an end-to-end digital experience to customers. The bank has introduced customer-friendly mobile apps which help customers get most of the information related to their accounts from the app without the need to visit the branch.

Q7. The six winners were recently conferred Ramon Magsaysay Awards 2017. The Ramon Magsaysay Award has been named after former President of which of the following Country?
(a) Indonesia
(b) Philippine
(c) Thailand
(d) Singapore
(e) Cambodia

S7. Ans.(b)
Sol. The six winners were recently conferred Ramon Magsaysay Awards 2017. The Ramon Magsaysay Award is an annual award named after former Philippine President Ramon Magsaysay.

Q8. Name the Swimmer, who has recently become first ever Swimmer to win three gold medals in one night at worlds Championship.
(a) Adam Peaty
(b) Daiya Seto
(c) Mitchell Larkin
(d) Caeleb Dressel
(e) Michael Phelps

S8. Ans.(d)
Sol. Caeleb Dressel becomes first ever Swimmer to win three gold medals in one night at worlds Championship. Caeleb Dressel accomplished this feat at 2017 FINA World Aqatics Championships in Budapest, Hungary.

Q9. Budapest is the Capital of __________.
(a) Romania
(b) Austria
(c) Croatia
(d) Ukraine
(e) Hungary

S9. Ans.(e)
Sol. Budapest is the Capital of Hungary. The Currency of Hungary is Hungarian forint.

Q10. Who is the present chairman of Defense Research and Development Organization (DRDO)?
(a) Rajendra Singh
(b) Anil Kumar 
(c) S Christopher
(d) Vijay Kumar Saraswat
(e) Avinash Chander

S10. Ans.(c)
Sol. S Christopher is the chairman of Defense Research and Development Organisation (DRDO).

Q11. Who is the Present Governor of Punjab?
(a) S C Jamir
(b) Palaniswamy Sathasivam
(c) Krishan Kant Paul
(d) Vajubhai Vala
(e) VP Singh Badnore

S11. Ans.(e)
Sol. VP Singh Badnore is the Present Governor of Punjab.

Q12. Shri Rakesh Sharma is the MD and CEO of which of the following Bank?
(a) Canara Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) Bank of Baroda
(d) Union Bank of India
(e) UCO Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Shri Rakesh Sharma is the MD and CEO of Bengalure Headquartered Canara Bank.

Q13. The Ramon Magsaysay Award was first awarded in the year _____________.
(a) 1956
(b) 1958
(c) 1947
(d) 1954
(e) 1986

S13. Ans.(b)
Sol. The Ramon Magsaysay Award is regarded as Asia’s version of the Nobel Prize and was first awarded in the year 1958.

Q14. The 7th edition of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Artists Camp and Exhibition of Paintings has begun recently in __________.
(a) India
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar
(e) Sri Lanka

S14. Ans.(c)
Sol. The 7th edition of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Artists Camp and Exhibition of Paintings has begun at Kathmandu, Nepal.

Q15. Who is the present Secretary General of SAARC?
(a) Arjun Bahadur Thapa
(b) Naeem U. Hasan
(c) Abul Ahsan
(d) Amjad Hussain B. Sail
(e) Abhay Kumar

S15. Ans.(d)
Sol. Amjad Hussain B. Sail is the present Secretary General of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC).

You may also like to Read: