Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 10th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian-origin actor who will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award in New York.
(a) Kal Penn
(b) Dev Patel
(c) Aziz Ansari
(d) Padma Lakshmi
(e) M. Night Shyamalan

S1. Ans.(b)
Sol. Indian-origin actor Dev Patel is to be honoured by a leading educational organization for making a “transformative and positive” difference for the future of Asia and the world. London-born Dev Patel, who became popular with his debut film Slumdog Millionaire, will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award at a ceremony to be held at the United Nations, New York, in November 2017.

Q2. The Legislative Assembly of which state has recently passed a bill which reclassifies coconut as a `tree', ensuring legal protection for it?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Goa
(e) Andhra Pradesh

S2. Ans.(d)
Sol. The Goa Legislative Assembly passed a bill which reclassifies coconut as a `tree', ensuring legal protection for it. Goa Forward Party, a partner in the Manohar Parrikar-led government, had promised to reclassify coconut.

Q3. Name the Bollywood Celebrity who has been signed in as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore.
(a) Amir Khan
(b) Imran Khan
(c) Hrithik Roshan
(d) Abhishek Bachchan
(e) Ajay Devgan

S3. Ans.(c)
Sol. Hrithik Roshan has been signed as a brand ambassador by a health and wellness startup Cure.fit in a deal worth Rs 100 crore. The actor will be associated with the brand for five years.

Q4. The Nagasaki Day is observed across the world on _____________.
(a) 9 August
(b) 5 August
(c) 6 August
(d) 10 August
(e) 11 August

S4. Ans.(a)
Sol. On August 9, 1945, the second bomb—“Fat Man”—was dropped on Nagasaki (Japan), incinerating the city and its unexpecting inhabitants.

Q5. Name the e-commerce company that has launched 'Budding Star Program', an exclusive program aimed at its employees to help them achieve their dreams by providing them financial assistance and paid leave.
(a) Amazon
(b) Snapdeal
(c) Bechdo.com
(d) Yatra.com
(e) Flipkart

S5. Ans.(e)
Sol. Flipkart has launched 'Budding Star Programme', an exclusive programme aimed at Flipkart employees to help them achieve their dreams by providing them financial assistance and paid leave.

Q6. Name the Indian-American who has been appointed to a key position of Deputy Comptroller for Minority Affairs in New York's Nassau County.
(a) Latar Mangesh
(b) Dilip Chauhan
(c) Mehek Gulati
(d) Rahul Gupta
(e) Sameer Roman

S6. Ans.(b)
Sol. Indian American Dilip Chauhan has been appointed to a key position of Deputy Comptroller for Minority Affairs in New York's Nassau County.

Q7. India has recently celebrated the 75th anniversary of the Quit India Movement. What is the theme of this year?
(a) Sankalp Se Vriddhi
(b) Sankalp Se Parinam
(c) Sankalp Se Siddhi
(d) Sankalp Se Vikas
(e) Sankalp Se Kamaal

S7. Ans.(c)
Sol. India has celebrated the 75th anniversary of the Quit India Movement (on 9 August). This year’s theme is “SANKALP SE SIDDHI"- the Attainment through Resolve. Prime Minister Narendra Modi in his recent Mann Ki Baat program had called for launching the mega campaign Sankalp Se Siddhi.

Q8. Name the lender who has recently launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner.
(a) SBI
(b) HDFC Bank
(c) IDBI Bank
(d) ICICI Bank
(e) Axis Bank

S8. Ans.(d)
Sol. The country's largest private sector lender, ICICI Bank, launched instant credit cards enabling its savings account customers to get a credit card instantly, in a completely digital and paperless manner. The bank has opened up this offering to a few lakh of pre-qualified customers who can apply for the card online and generate card details and start shopping online instantly.

Q9. With which of the following digital payments company Private sector lender IDFC Bank has partnered to launch ‘IDFC Bank Benefits’?
(a) Zeta
(b) Beta
(c) Paytm
(d) MobiKwik
(e) FreeCharge

S9. Ans.(a)
Sol. Private sector lender IDFC Bank has partnered with digital payments company Zeta, to launch ‘IDFC Bank Benefits’. It is a payment solution for corporates that digitizes employee spends and claims, making the process simple, real-time and paperless.

Q10. Syndicate Bank has pared its marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by 5-10 basis points in certain maturity buckets. Who is the Managing Director & CEO of Syndicate Bank?
(a) Rakesh Sethi
(b) Melwyn Rego
(c) Mahesh Kumar Jain
(d) Aditya Puri
(e) R S Pandey

S10. Ans.(b)
Sol. Syndicate Bank has pared its marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by 5-10 basis points in certain maturity buckets. Mr Melwyn Rego is the Managing Director & CEO of Syndicate Bank.

Q11. Sri Lankan Navy has recently commissioned an India-built state-of-the-art AOPV to boost its search and rescue capabilities. What does 'P' stands for in AOPV?
(a) Petrol
(b) Premium
(c) Patrol
(d) Population
(e) Play

S11. Ans.(c)
Sol. Sri Lankan Navy has commissioned an India-built state-of-the-art Advanced Offshore Patrol Vessel (AOPV), the first-ever purchase from a foreign ship builder, to boost its search and rescue capabilities.

Q12. Private sector lender Axis Bank reduced the interest rate on savings bank accounts by 50 basis points to 3.5 per cent for deposits up to Rs 50 lakh. Who is the Present CEO of Axis Bank?
(a) Shikha Sharma
(b) Amit Gaba
(c) Rahul Saxena
(d) Chanda Kocchar
(e) Aditya Suri

S12. Ans.(a)
Sol. Private sector lender Axis Bank reduced the interest rate on savings bank accounts by 50 basis points to 3.5 per cent for deposits up to Rs 50 lakh. Shikha Sharma is the Present CEO of Axis Bank.

Q13. Sri Lankan President and Armed Forces commander-in-chief Maithripala Sirisena has recently commissioned the new patrol vessel in Sri Lanka. The Ship has been built at __________ in India.
(a) Mazagon Dock Ltd
(b) Goa Shipyard Ltd
(c) Cochin Shipyard Ltd
(d) Bharati Shipyard Ltd
(e) Pipavav Shipyard

S13. Ans.(b)
Sol. Sri Lankan President and Armed Forces commander-in-chief Maithripala Sirisena commissioned the new patrol vessel “SLNS Sayurala”. It is the largest vessel built by an Indian ship builder for a foreign navy to date. Built at the Goa Shipyard Ltd (GSL) in India, SLNS Sayurala is the first-ever brand new platform purchased from a foreign ship builder.

Q14. Name the Indo-Canadian entrepreneur who has been recently appointed Canada's consul general in San Francisco.
(a) Mahendra Kumar
(b) Yousuf Gilani
(c) Rana Sarkar
(d) Samvid Kumar
(e) Gajendra Verma

S14. Ans.(c)
Sol. Rana Sarkar, an Indo-Canadian entrepreneur, has been appointed Canada's consul general in San Francisco as well as a member of the Canadian official team tasked with renegotiating the North American Free Trade Agreement (NAFTA) with the US and Mexico.

Q15. Sri Lankan President and Armed Forces commander-in-chief Maithripala Sirisena has recently commissioned the new patrol vessel named ______________.
(a) SLNS Saryu
(b) SLNS Dvora
(c) SLNS Wave Rider 
(d) SLNS Sayurala
(e) SLNS Ranavijaya

S15. Ans.(d)
Sol. Sri Lankan President and Armed Forces commander-in-chief Maithripala Sirisena commissioned the new patrol vessel “SLNS Sayurala”. It is the largest vessel built by an Indian ship builder for a foreign navy to date.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF