Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 12th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following state has recently become the first state to implement coal utilization between Power Units?
(a) Rajasthan
(b) Odisha
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Punjab

S1. Ans.(d)
Sol. Gujarat becomes the first state to implement coal utilization between Power Units. The Gujarat government has issued a tender for power developers to receive cheap coal marked for the state in return for selling coal-based power at less than Rs 2.82 a unit.

Q2. Oxford University Press (OUP) has recently launched online dictionaries in which of the following language/languages as part of its special focus on Indian languages?
(a) Tamil
(b) Kannada
(c) Gujarati
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S2. Ans.(d)
Sol. After the Hindi version, Oxford University Press (OUP) has launched online dictionaries in Tamil and Gujarati as part of its special focus on Indian languages.

Q3. Telangana Chief Minister has recently initiated a Rs. 2,000-crore project to modernize the Sriram Sagar project. This project is built on which River?
(a) Krishna River
(b) Kaveri River
(c) Godavari River
(d) Tungabhadra River
(e) Penna River

S3. Ans.(c)
Sol. In an effort to modernize the Sriram Sagar project and increase the area served, Telangana Chief Minister K. Chandrasekhar Rao initiated a Rs. The 2,000-crore project that seeks to modernize the project. This project on the Godavari River has the potential to serve several districts in the state.

Q4. Flipkart has recently announced an investment, the world’s largest technology-focused investment fund from SoftBank Vision Fund. Who is the present CEO of Flipkart?
(a) Jeff Bezos
(b) Kalyan Krishnamurthy
(c) BinnyBansal
(d) Sachin Bansal
(e) R Venkatesan

S4. Ans.(b)
Sol. Flipkart has recently announced an investment, the world’s largest technology-focused investment fund from SoftBank Vision Fund. The present CEO of Flipkart is Kalyan Krishnamurthy.

Q5. The country’s largest commodity exchange, MCX Ltd has received capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (SEBI) approval to launch options trading in gold. What does 'C' stand for in MCX?
(a) Commodity
(b) Culture
(c) Common
(d) Company
(e) Closed

S5. Ans.(a)
Sol. The Multi Commodity Exchange Ltd (MCX), the country’s largest commodity exchange has received capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (SEBI) approval to launch options trading in gold.

Q6. Name the javelin throw player who has become the first Indian to qualify for the final round of the javelin throw World Championships.
(a) Neeraj Chopra
(b) DevendraJhajharia
(c) Annu Rani
(d) Deepa Malik
(e) Davinder Singh Kang

S6. Ans.(e)
Sol. Davinder Singh Kang has become the first Indian to qualify for the final round of the javelin throw World Championships while his compatriot Neeraj Chopra crashed out in the qualification round.

Q7. Which of the following state government has recently launched a new awareness drive called Namami Gange Jagriti Yatra?
(a) Uttarakhand
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Uttar Pradesh
(e) West Bengal

S7. Ans.(d)
Sol. Uttar Pradesh Government has launched a new awareness drive called NamamiGangeJagritiYatra. The drive will be focusing on cleanliness along the banks of Ganga river and maintain hygiene.

Q8. Facebook has recently rolled out a redesigned video platform for creators and publishers. What is the name of this video Platform?
(a) Zoom it
(b) Watch
(c) Iceberg
(d) Live Now
(e) Play it

S8. Ans.(b)
Sol. In an apparent bid to take on Google-owned YouTube, Facebook has rolled out 'Watch', a redesigned video platform for creators and publishers. Watch is a platform for all creators and publishers to find an audience, build a community of passionate fans, and earn money for their work.

Q9. According to the Reserve Bank of India (RBI), what is the amount it will play as the dividend to the government for the year ended June 30?
(a) Rs 40,700 crore
(b) Rs 50,634 crore
(c) Rs 30,659 crore
(d) Rs 65,567 crore
(e) Rs 55,456 crore

S9. Ans.(c)
Sol. According to the Reserve Bank of India (RBI), it will pay Rs 30,659 crore dividend to the government for the year ended June 30, less than half of what it paid in 2016. The central bank had in the previous year paid Rs 65,876 crore dividend to the government.

Q10. The Lok Sabha passed a bill that approved the merger of associate banks with the SBI with the government. SBI was established in ____________.
(a) 1955
(b) 1949
(c) 1934
(d) 1920
(e) 1945

S10. Ans.(a)
Sol. The LokSabha passed a bill that approved the merger of associate banks with the SBI with the government. The LokSabha passed the bill to repeal the SBI (Subsidiary Banks) Act 1959, State Bank of Hyderabad Act 1956 and to further amend the State Bank of India Act, 1955, following the merger of five associates with the parent SBI. SBI was established on 1st July 1955.

Q11. In which of the following UTs the National Green Tribunal (NGT) imposed an interim ban on the use of non-biodegradable plastic bags which are less than 50 microns?
(a) Chandigarh
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Daman and Diu
(d) Delhi
(e) Puducherry

S11. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal (NGT) imposed an interim ban on use of non-biodegradable plastic bags which are less than 50 microns in the entire national capital. A bench headed by NGT chairperson Justice Swatanter Kumar also announced an environment compensation of Rs5,000 on anyone found in possession of such banned plastic.

Q12. Which of the following bank has recently introduced biometric attendance in the place of the existing system of signing attendance in the attendance register?
(a) State Bank of India
(b) Union Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) UCO Bank
(e) Punjab National Bank

S12. Ans.(e)
Sol. Punjab National Bank (PNB) has introduced biometric attendance in the place of the existing system of signing attendance in the attendance register. The new system of marking attendance will be implemented in branches/offices with immediate effect.

Q13. Who is the current speaker of LokSabha?
(a) Meira Kumar
(b) Sumitra Mahajan
(c) Kapil Sibal
(d) Somnath Chatterjee
(e) Manohar Joshi

S13. Ans.(b)
Sol. The current speaker is Sumitra Mahajan of the Bharatiya Janata Party, who is presiding over the 16th LokSabha. She is the second woman to hold the office, after her immediate predecessor Meira Kumar.

Q14. Sunil Mehta is the present MD & CEO of which of the following Bank?
(a) Bank of Baroda
(b) Axis Bank
(c) Punjab National Bank
(d) EXIM Bank
(e) AIIB

S14. Ans.(c)
Sol. Sunil Mehta is the MD & CEO of PNB. The Headquarter of PNB is in New Delhi.

Q15. Who is the Present Chairperson of National Green Tribunal (NGT)?
(a) Justice AnityaSen
(b) Justice Swatanter Kumar
(c) Justice Amar Chauhan
(d) Justice Vijay Kumar
(e) Justice Narendra Kumar

S15. Ans.(b)
Sol. Justice Swatanter Kumar is the Present Chairperson of National Green Tribunal (NGT).

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF