Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 13th August 2017

Dear Readers,


Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following Bank has recently unveiled two new digital services for online payments, viz Bharat QR (Quick Response) and Bharat Bill Payment System (BBPS)?
(a) Indian Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) SBI
(d) Canara Bank
(e) Bank of Baroda

S1. Ans.(d)
Sol. Canara Bank unveiled two new digital services for online payments. Bharat QR (Quick Response) is for payment settlement at merchant locations and Bharat Bill Payment System (BBPS) is an integrated bill payment system for net banking customers.

Q2. Name the Poet and writer (died recently), who became the first All India Poetry Champion in 1988.
(a) Manohar Vijay
(b) Chaitanya sen
(c) Vijay Nambisan
(d) Kamal Narayan Thakur
(e) Rubal Malik

S2. Ans.(c)
Sol. Poet and writer Vijay Nambisan, who became the first All India Poetry Champion in 1988, passed away. He co-authored Gemini, a poetry book, with Jeet Thayil and Dom Moraes.

Q3. The 15th Ministerial Meeting of BIMSTEC concluded recently in Nepal. What does 'M' stands for in BIMSTEC?
(a) Multi-Sectoral
(b) Marketing
(c) Mankind
(d) Multi-Lingual
(e) Ministerial

S3. Ans.(a)
Sol. The 15th Ministerial Meeting of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) concluded at Kathmandu, Nepal.

Q4. The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC). He has replaced _____________.
(a) Leela Samson
(b) Pahlaj Nihalani
(c) Arvind Trivedi
(d) Asha Parekh
(e) Shakti Samanta

S4. Ans.(b)
Sol. The Centre has appointed lyricist Prasoon Joshi as Chairman of the Central Board of Film Certification (CBFC) for a period of three years. Mr. Joshi has replaced former Chairman Pahlaj Nihalani.

Q5. National Mission for Clean Ganga has recently approved how many projects in Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh to the tune of about Rs 2,033 crore?
(a) 8
(b) 15
(c) 10
(d) 12
(e) 5

S5. Ans.(c)
Sol. National Mission for Clean Ganga has approved ten projects in Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh to the tune of about Rs 2,033 crore. Eight of the ten projects pertain to sewage infrastructure and treatment, one to river front development and one to Ganga Knowledge Centre.

Q6. The Government of India has decided to launch a new sub-scheme named “AGEY” as part of the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). What does AGEY stands for?
(a) Aajeevan Gaanv Express Yojana
(b) Aadhunik Grameen Express Yojana
(c) Aayojan Grameen Economical Yojana
(d) Aajeevika Grameen Express Yojana
(e) Aadhunik Grameen Extension Yojana

S6. Ans.(d)
Sol. The Government of India has decided to launch a new sub-scheme named “Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY)” as part of the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

Q7. Name the Indian athlete who has been appointed WHO Goodwill Ambassador for Physical Activity in South-East Asia Region.
(a) Milkha Singh
(b) P T Usha
(c) Anju Bobby George
(d) Sachin Tendulkar
(e) Mahesh Bhupathi

S7. Ans.(a)
Sol. Legendary Indian athlete Milkha Singh has been appointed WHO Goodwill Ambassador for Physical Activity in South-East Asia Region.

Q8. Ruth Pfau, known locally as Pakistan's Mother Teresa, passed away recently. She was basically from which country?
(a) Russia
(b) Italy
(c) Germany
(d) Spain
(e) USA

S8. Ans.(c)
Sol. Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, has died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people.

Q9. The International Youth Day was observed across the world on _____________.
(a) 10 August
(b) 8 August
(c) 15 August
(d) 12 August
(e) 13 August

S9. Ans.(d)
Sol. The International Youth Day was observed across the world on 12 August with the theme 'Youth Building Peace'.

Q10. Yisrael Kristal, world's oldest man passed away recently at the age of 113. He was from which country?
(a) Indonesia
(b) Israel
(c) Oman
(d) Somalia
(e) Iran

S10. Ans.(b)
Sol. Israeli Holocaust survivor Yisrael Kristal, certified by Guinness World Records as the world’s oldest man, died aged 113.

Q11. Which of the following lender has recently introduced two tier interest rate structures for saving bank accounts?
(a) Indian Bank
(b) Bank of Baroda
(c) IDBI Bank
(d) HDFC Bank
(e) UCO Bank

S11. Ans.(a)
Sol. According to the PSU lender Indian Bank, it has introduced two tier interest rate structure for saving bank accounts and will offer interest rate of 4 per cent per annum on savings account with incremental balance of over Rs 50 lakh and 3.50 per cent per annum for deposit up to Rs 50 lakh.

Q12. Which of the following state government in association with the World Resources Institute (WRI) India has launched the ‘Smart Streets Lab’ program?
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S12. Ans.(e)
Sol. The government of Telangana in association with the World Resources Institute (WRI) India – Ross Centre and the Indian School of Business (ISB) launched the ‘Smart Streets Lab’ program.

Q13. National Payments Corporation of India (NPCI) has recently appointed ____________ as acting Chief Executive Officer (CEO).
(a) Sandeep Kumar
(b) Dilip Asbe
(c) Anita Joshi
(d) Manoj Saxena
(e) Rohan Bhagwat

S13. Ans.(b)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed Dilip Asbe to act as its chief executive officer in the wake of the retirement of A. P. Hota, its founding managing director.

Q14. What is the theme of International Youth Day 2017?
(a) Youth Building Nation
(b) Empowering Youth
(c) Youth Building Peace
(d) World with Youth
(e) Building Partnership with Youth

S14. Ans.(c)
Sol. The International Youth Day was observed across the world on 12 August with the theme 'Youth Building Peace'.

Q15. Who is the present Director-General of World Health Organization?
(a) Margaret Chan
(b) Takehiko Nakao
(c) Claude Juncker
(d) Manuel Barroso
(e) Tedros Adhanom Ghebreyesus

S15. Ans.(e)
Sol. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus is the Director-General of WHO for the term of 5 Years.WHO headquarters in Geneva, Switzerland.


Print Friendly and PDF