Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 14th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who has launched an Indian National Anthem video in sign language, featuring differently-abled and partially differently-abled children?
(a) Prakash Javadekar
(b) Ram Nath Kovind
(c) Amitabh Bachchan
(d) Narendra Modi
(e) Mahendra Nath Pandey

S1. Ans.(e)
Sol. Union Minister of State for HRD Mahendra Nath Pandey has launched an Indian National Anthem video in sign language, featuring differently-abled and partially differently-abled children.

Q2. Which state Assembly has passed Religious Freedom Bill 2017 recently, it aims to stop the forced conversions in the state. The bill will now be sent to the governor, following whose approval it would go to the President for assent? 
(a) Kerala
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S2. Ans.(b)
Sol. Jharkhand Assembly has passed Religious Freedom Bill 2017. It aims to stop the forced conversions in the state. The bill will now be sent to the governor, following whose approval it would go to the President for assent. The Bill has provision for the imprisonment of three years and fine of 50,000 rupees or both, and four-year imprisonment and 1 lakh rupee fine, or both, if the person converted is a minor, woman or a member of Scheduled Caste or Scheduled Tribe.

Q3. Bollywood star _______________________ has become the first female actor ever to hoist the Indian National Flag at the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM), Australia’s annual celebration of film from India and the subcontinent.
(a) Alia Bhatt
(b) Sonakshi Sinha 
(c) Kareena Kapoor 
(d) Aishwarya Rai Bachchan
(e) Deepika Padukone

S3. Ans.(d)
Sol. Bollywood star Aishwarya Rai Bachchan has become the first female actor ever to hoist the Indian National Flag at the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM), Australia’s annual celebration of film from India and the subcontinent. The official Twitter handle of IFFM posted a picture of the 43-year-old actress.

Q4. According to the Economic Survey, India has now emerged as one of the most open economies in the world for receiving Foreign Direct Investments (FDI), on the back of a host of liberalisation measures. Which country is the top source of FDI in India during 2016-17?
(a) Mauritius
(b) Singapore
(c) Japan 
(d) Netherlands
(e) USA

S4. Ans.(a)
Sol. According to the Economic Survey, India has now emerged as one of the most open economies in the world for receiving foreign direct investments (FDI), on the back of a host of liberalisation measures. It pointed out that measures taken by the government have resulted in FDI equity inflow of $43.4 billion in 2016-17, which is not only an increase of 8% over the previous year but also the highest ever. Mauritius, Singapore and Japan have been top three source countries of FDI inflows to India contributing 36.2%, 20% and 10.8%, respectively, during 2016-17, according to the survey.

Q5. The Hugo Award for Best Novel 2017 was given to Nora K Jemisin, a/an ___________ speculative fiction writer for her work 'The Obelisk Gate'.
(a) British
(b) Russian
(c) American
(d) German
(e) Indian

S5. Ans.(c)
Sol. The Hugo Award for Best Novel 2017 was given to Nora K. Jemisin, an American speculative fiction writer for her work 'The Obelisk Gate'. The award was presented at the 75th World Science Fiction Convention in Helsinki.

Q6. Name the person, who has been appointed as Managing Director of Exim Bank of India? 
(a) David Rasquinha
(b) I V Subba Rao
(c) Dilip Asbe
(d) Vinay Dube
(e) Pahlaj Nihalani

S6. Ans.(a)
Sol. David Rasquinha, who is currently Deputy Managing Director of Exim Bank of India, has been appointed as Managing Director of the bank. This appointment will be valid for a period of three years.

Q7. Which among the following company has become the third most funded private company globally recently?
(a) Dell
(b) Alibaba
(c) Snapdeal
(d) Flipkart
(e) Amazon

S7. Ans.(d)
Sol. With the $2.4 billion it just received from Japanese technology and telecom giant SoftBank, Flipkart has become the third most funded private company globally.

Q8. Which state has launched ‘NAMO E-Tab’ tablets scheme recently?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
(e) Madhya Pradesh

S8. Ans.(b)
Sol. Around 3.5 lakh college students in Gujarat will get tablets at a subsidised rate of Rs 1,000 each under a state government scheme launched by chief minister Vijay Rupani in Ahmedabad. Under this scheme, the first year college students in the state will get 7-inch ‘NAMO E-Tab’ tablets, which have a market value of Rs 8,000 each, by just paying Rs 1,000.

Q9. Homegrown messaging and social media technology company _____________ has acquired Bengaluru-based tech start-up Creo for an undisclosed amount. 
(a) Gmail
(b) Twitter
(c) Facebook
(d) Whats app
(e) Hike Messenger

S9. Ans.(e)
Sol. Homegrown messaging and social media technology company Hike Messenger has acquired Bengaluru-based tech start-up Creo for an undisclosed amount. The Creo team constitutes over 50 members and was founded in December 2013 by Sai Srinivas Kiran G and Shubham Malhotra.

Q10. Name the person, who has appointed the secretary to Vice President M Venkaiah Naidu?
(a) Rajiv Kumar
(b) Rana Sarkar
(c) I V Subba Rao
(d) N Yuvaraj
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Retired IAS officer I V Subba Rao has appointed the secretary to Vice President M Venkaiah Naidu. The Prime Minister's Office cleared the appointment a day on which Naidu assumed charge as the 13th vice president of the country. N Yuvaraj, Andhra Pradesh cadre IAS officer of 2006 batch, will be the private secretary to Naidu.

Q11. Shooter _________________ bagged a bronze medal at the Asian Shotgun Championship to earn India's first women's skeet individual medal at a top international competition in Astana, Kazakhstan. 
(a) Annu Raj Singh
(b) Suma Shirur
(c) Avneet Sidhu
(d) Tejaswini Sawant
(e) Maheshwari Chauhan

S11. Ans.(e)
Sol. Shooter Maheshwari Chauhan bagged a bronze medal at the Asian Shotgun Championship to earn India's first women's skeet individual medal at a top international competition in Astana, Kazakhstan. Maheshwari also led India to the team silver alongside compatriots Rashmmi Rathore and Saniya Sheikh.

Q12. Minister for Social Justice and Empowerment has inaugurated Inclusive Independence Day celebrations organized by the National Trust. Who is the present Minister of Social Justice and Empowerment?
(a) Maneka Sanjay Gandhi 
(b) Chaudhary Birender Singh
(c) Radha Mohan Singh
(d) Thaawarchand Gehlot
(e) Narendra Singh Tomar

S12. Ans.(d)
Sol. Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot has inaugurated Inclusive Independence Day celebrations organized by the National Trust. Around 2500 people from all walks of life participated in the event along with 500 people with intellectual and developmental disabilities.

Q13. Name the Indian company, which has brought the country’s first shale oil from the US and is looking to step up imports from America as part of its crude diversification strategy?
(a) SAIL
(b) HPCL
(c) IOC
(d) BHEL
(e) GAIL

S13. Ans.(c)
Sol. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) has bought the country’s first shale oil from the US and is looking to step up imports from America as part of its crude diversification strategy. IOC bought 1.9 million barrels of US crude in its second import tender seeking oil from the Americas.

Q14. The Union Finance Ministry has issued guidelines for mandatory installation of energy efficient appliances in all Central Government buildings across India. The Ministry comprises of the _______ Departments.
(a) Three
(b) Five
(c) Eight
(d) Two
(e) Six

S14. Ans.(b)
Sol. The Union Finance Ministry has issued guidelines for mandatory installation of energy efficient appliances in all Central Government buildings across India. It has directed that usage of LED based lightings and energy efficient cooling equipment such as fans and air conditioners in government buildings will lead to savings in the long run through reduction in energy consumption. The Ministry comprises of the five Departments namely:—
1. Department of Economic Affairs
2. Department of Expenditure
3. Department of Revenue
4. Department of Disinvestment
5. Department of Financial Services

Q15. EESL is a Joint Venture Company of PSUs of Ministry of Power, Government of India. EESL stands for-
(a) Energy Efficiency Services Limited
(b) Energy Essential Services Limited 
(c) Energy Efficiency Services Lease 
(d) Energy Efficiency System Limited 
(e) External Efficiency Services Limited

S15. Ans.(a)
Sol. Energy Efficiency Services Limited (EESL) is a Joint Venture Company of PSUs of Ministry of Power, Government of India. KK Sharma is present Chairman of EESL.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF