Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 16th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The nation (India) celebrates its _________ Independence Day on 15th August 2017 and the main function was held at the Red Fort of the national capital where Prime Minister Narendra Modi hoisted the National Flag. 
(a) 69th 
(b) 70th
(c) 71st
(d) 72nd
(e) 73rd

S1. Ans.(c)
Sol. The nation (India) celebrates its 71st Independence Day on 15th August 2017 and the main function was held at the Red Fort of the national capital where Prime Minister Narendra Modi hoisted the National Flag. The unfurling of the Tricolour was synchronized with the 21 Gun Salute fired by the valiant gunners of the elite 2281 Field Regiment (Ceremonial).

Q2. Name the football player, who was banned for five-match by the Spanish football federation recently?
(a) Neymar
(b) Tom Brady
(c) Aaron Rodgers
(d) Lionel Messi
(e) Cristiano Ronaldo

S2. Ans.(e)
Sol. World Player of the Year, Cristiano Ronaldo was banned for five-match by the Spanish football federation. He has been banned for pushing the referee after being sent-off in Real Madrid's 3-1 win over Barcelona in the First Leg of Spanish Super Cup.

Q3. Who has resigned as president of the Nagaur District Association, marking an end to his presence in the Rajasthan Cricket Association (RCA), which was banned by the Board of Control for Cricket in India (BCCI) for allowing him in its fold?
(a) Lalit Modi
(b) Saurabh Ganguly
(c) Anurag Thakur
(d) Sharad Pawar
(e) N Srinivasan

S3. Ans.(a)
Sol. Lalit Modi has resigned as president of the Nagaur District Association, marking an end to his presence in the Rajasthan Cricket Association (RCA), which was banned by the Board of Control for Cricket in India (BCCI) for allowing him in its fold.

Q4. On the occasion of Independence Day __________ Gallantry Awards have been approved by the President Ram Nath Kovind for the Armed Forces and Paramilitary Forces.
(a) 644 Gallantry Awards
(b) 900 Gallantry Awards
(c) 201 Gallantry Awards
(d) 112 Gallantry Awards
(e) 503 Gallantry Awards

S4. Ans.(d)
Sol. On the occasion of 71st Independence Day, 112 Gallantry Awards have been approved by the President Ram Nath Kovind for the Armed Forces and Paramilitary Forces. It includes five Kirti Chakras, 17 Shaurya Chakras, 85 Sena Medals (Gallantry), three Nao Sena Medals (Gallantry) and two Vayu Sena Medals (Gallantry).

Q5. India has bagged two gold in the 6th Golden Glove Women's Boxing Tournament at Vojvodina in-?
(a) Russia
(b) Serbia
(c) France
(d) Brazil
(e) Japan

S5. Ans.(b)
Sol. India bagged two gold in the 6th Golden Glove Women's Boxing Tournament at Vojvodina, Serbia. While Jyoti won Gold in 51 kg category, and Vanlalharitpuii bagged it 60 kg category. In all, India won two gold, four silver and four bronze medals in the tournament.

Q6. The country's exports grew nearly how much percent in July 2017 on a yearly basis to 22 (point) 5 billion dollars?
(a) 5 per cent
(b) 8 per cent
(c) 6 per cent
(d) 2 per cent
(e) 4 per cent

S6. Ans.(e)
Sol. The country's exports grew three point nine percent (nearly 4 per cent) in July this year (2017), on a yearly basis to 22 (point) 5 billion dollars. Exports rose due to an increase in shipments of petroleum, chemicals and marine products. Official data released showed that imports rose 15.4 per cent in July, to 34 billion dollars, due to a rise in inward shipments of crude oil and gold.

Q7. Union Home Minister has launched the live twitter wall for promoting Bharat Ke Veer portal on the eve of Independence Day. Who is the present Union Home Minister of India?
(a) Mahendra Nath Pandey
(b) Radha Mohan Singh
(c) Arun Jaitley
(d) Rajnath Singh
(e) Sushma Swaraj

S7. Ans.(d)
Sol. Home Minister Rajnath Singh has launched the live twitter wall for promoting Bharat Ke Veer portal on the eve of 71st Independence Day. On the occasion, Mr Singh and Ministers of State for Home Affairs Hansraj Gangaram Ahir and Kiren Rijiju contributed their one month salary for Bharat Ke Veer corpus.

Q8. The Indian government has directed internet majors- Google, Facebook, Whatsapp, Instagram, Microsoft and Yahoo - to immediately remove the links of dangerous online game _______________, which has led to the suicide of children in India and other countries.
(a) Black Cockroach Challenge
(b) Red Fish Challenge
(c) Blue Whale Challenge
(d) Green Parrot Challenge
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The Indian government has directed internet majors- Google, Facebook, Whatsapp, Instagram, Microsoft and Yahoo - to immediately remove the links of dangerous online game Blue Whale Challenge, which has led to the suicide of children in India and other countries. Mumbai and West Midnapore district have reported deaths linked to this game.

Q9. India paid tributes to Sri Aurobindo 145th on his Birth Anniversary. Sri Aurobindo was born in Calcutta on-?
(a) 15th August 1892
(b) 15th August 1872
(c) 15th August 1887
(d) 15th August 1904
(e) 15th August 1877

S9. Ans.(b)
Sol. On 15th August 2017, India paid tributes to Sri Aurobindo on his 145th Birth Anniversary. Sri Aurobindo's rich thoughts and grand vision for India continues to be a great source of inspiration. A spiritual reformer and philosopher, Sri Aurobindo had a major contribution in the Indian freedom struggle. Sri Aurobindo was born in Calcutta on 15th August 1872. Sri Aurobindo left his body on 05th December 1950.

Q10. Bharat Ke Veer portal is technically supported by National Informatics Centre (NIC) and powered by-?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Life Insurance Corporation
(d) Reserve Bank of India
(e) Bank of Baroda

S10. Ans.(a)
Sol. Bharat Ke Veer portal is technically supported by National Informatics Centre (NIC) and powered by State Bank of India.

Q11. Name the 10-year-old mountaineer from Visakhapatnam, who has successfully summited one of the highest peaks in the Himalayas, making her one of the youngest people in the world to achieve this feat.
(a) Mallesh Mangalam
(b) Shruthi Sethi
(c) Lakshmika Rao
(d) Kaamya Karthikeyan
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. A 10-year-old mountaineer from Visakhapatnam, Kaamya Karthikeyan, successfully summited one of the highest peaks in the Himalayas, making her one of the youngest people in the world to achieve this feat. Kaamya completed the expedition three days before she turned 10, on August 7, thereby conquering Mount Stok Kangri. At a height of 6,153 metres (20,187 ft), Stok Kangri is not recommended for beginners and is considered ideal for advanced trekkers.

Q12. IFCI Ltd a government company is set to have a new Managing Director & CEO in _____________, who is currently Chief General Manager at India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
(a) Santosh K Sharma
(b) E Sankara Rao
(c) Shashi Shekhar Vempati
(d) S Aparna
(e) I V Subba Rao

S12. Ans.(b)
Sol. IFCI Ltd, a government company, is set to have a new Managing Director & CEO in E Sankara Rao, who is currently Chief General Manager at India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL). The Appointments Committee of Cabinet has given its nod for the Department of Financial Services (DFS) proposal to appoint Emandi Sankara Rao as Managing Director & Chief Executive Officer of IFCI Ltd. Rao’s appointment will be valid for three years. Rao is also currently a director and chief executive officer at IIFCL Asset Management Company Ltd.

Q13. Who has launched a website to honour all the gallantry award winners since Independence?
(a) External Affairs Minister Sushma Swaraj 
(b) Home Minister Rajnath Singh
(c) President Ram Nath Kovind
(d) Defence Minister Arun Jaitley
(e) Prime Minister Narendra Modi

S13. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a website to honour all the gallantry award winners since Independence. The portal will preserve and tell the stories of bravest men and women, civilians as well as armed forces personnel. In remembrance of heroes who have been awarded gallantry awards since Independence, launched the site http://gallantryawards.gov.in. PM also welcomed citizens’ participation in the process.

Q14. Who has appointed as Chairman and Managing Director of Hindustan Copper Limited (HCL) recently?
(a) Shashi Shekhar Vempati
(b) I V Subba Rao
(c) Santosh Sharma
(d) E Sankara Rao
(e) S Aparna

S14. Ans.(c)
Sol. Santosh Sharma has appointed as Chairman and Managing Director of Hindustan Coper Limited (HCL). He is at present Director (Operations) in the HCL. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved his appointment to the post for a period of five years, an order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT).

Q15. Industrial Finance Corporation of India (IFCI) Limited is the first Development Financial Institution in the country to cater to the long-term finance needs of the industrial sector. IFCI Limited established on- 
(a) 01st July 1948
(b) 01st October 1982
(c) 01st April 1956
(d) 01st August 1962
(e) 01st December 1972

S15. Ans.(a)
Sol. Industrial Finance Corporation of India (IFCI) Limited established on 01st July 1948. IFCI Limited is the first Development Financial Institution in the country to cater to the long-term finance needs of the industrial sector.

You may also like to Read:




Print Friendly and PDF