Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 17th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that has recently stopped imports from North Korea.
(a) South Korea
(b) USA
(c) Norway
(d) China
(e) Sweden

S1. Ans.(d)
Sol. China halts iron, iron ore and seafood imports from North Korea, following through on new UN sanctions over its ally’s nuclear program.

Q2. Which of the following country will host the next steering committee meeting of the proposed TAPI gas pipeline?
(a) Turkmenistan
(b) Kazakhstan
(c) India
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S2. Ans.(c)
Sol. India (New Delhi) will host the next steering committee meeting of the proposed 1,814 kilometre-long Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline.

Q3. According to the global leader in broadband testing Ookla, which of the following country has the fastest mobile Internet in the world?
(a) Norway
(b) Netherlands 
(c) Hungary
(d) Sweden
(e) Switzerland

S3. Ans.(a)
Sol. According to global leader in broadband testing Ookla, Norway has the fastest mobile Internet in the world. The Netherlands and Hungary are ranked number two and three on the list of the world’s fastest mobile networks.

Q4. Odisha Government is all set to launch DAMON program to prevent the spread of malaria in remote areas. What does 'N' stands for in DAMON?
(a) Nivaran
(b) Nirakaran
(c) Nimantran
(d) Nistaran
(e) None of the Given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. Odisha Government will soon launch “Durgama Anchalare Malaria Nirakaran” (DAMON), a special program to prevent the spread of malaria in remote areas of Ganjam district.

Q5. Name the Mutual Fund Company that has recently launched a new website 'PlanYourGoal.com' to help users plan their investments according to their future financial goals.
(a) ICICI Prudential Mutual Fund
(b) HSBC Equity Mutual Fund
(c) HDFC Growth Mutual Fund
(d) Reliance Vision Fund
(e) SBI Blue Chip Fund

S5. Ans.(a)
Sol. ICICI Prudential Mutual Fund has launched a new website 'PlanYourGoal.com' to help users plan their investments according to their future financial goals.

Q6. Which of the following city has been named world’s most liveable city for a record seventh year in a row, according to the Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Report 2017?
(a) Vienna
(b) Canberra
(c) Melbourne
(d) Vancouver
(e) Ottawa

S6. Ans.(c)
Sol. Melbourne (in Australia) has been named world’s most liveable city for a record seventh year in a row, according to the Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Report 2017. Melbourne scored an overall rating of 97.5 out of 100 on the liveability index.

Q7. India's first museum on Partition of the Indian subcontinent will open this week in ___________.
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Jalandhar
(d) Amritsar
(e) Jammu

S7. Ans.(d)
Sol. India's first museum on Partition of the Indian subcontinent will open this week in Amritsar Punjab, as India and Pakistan celebrate 70 years as independent nations. The museum will include photographs, newspaper clippings, donated personal items, and screens showing video interviews with survivors.

Q8. Alexander Zverev recently defeated ______________ in the Rogers Cup to claim his second Masters title and extend his winning run to 10 matches.
(a) Novak Djokovic
(b) Roger Federer
(c) Rafael Nadal
(d) Andy Murray
(e) Stan Wawrinka

S8. Ans.(b)
Sol. Alexander Zverev recently defeated Roger Federer in the Rogers Cup to claim his second Masters 1000 title and extend his winning run to 10 matches. Zverev is the youngest Rogers Cup finalist since Novak Djokovic in 2007.

Q9. The largest volcanic region on Earth, with nearly 100 volcanoes, has been recently discovered in which of the following continents?
(a) Antarctica
(b) Asia
(c) North America
(d) Australia
(e) Europe

S9. Ans.(a)
Sol. The largest volcanic region on Earth, with nearly 100 volcanoes, has been discovered two km below the surface of the vast ice sheet in West Antarctica. Researchers from the University of Edinburgh in Britain found a staggering 91 previously unknown volcanoes, adding to the 47 others.

Q10. Name the country that will get the world's biggest single tower solar thermal power plant (150-megawatt) to be by 2020.
(a) USA
(b) India
(c) UAE
(d) Australia
(e) China

S10. Ans.(d)
Sol. Australian state government has approved the world's biggest single tower solar thermal power plant, a 150-megawatt structure to be built in South Australia by 2020.

Q11. The Union Cabinet has given its approval to the MoU between India and Sweden on cooperation in the field of IPR. What does 'I' stands for in IPR?
(a) Immediate
(b) Illegal
(c) Intellectual
(d) Information
(e) Informal

S11. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister ShriNarendra Modi has given its approval to the MoU between India and Sweden on cooperation in the field of Intellectual Property (IPRs). The MoU establishes a wide ranging and flexible mechanism through which both countries can exchange best practices and work together on training programs and technical exchanges to raise awareness on IPRs and better protect intellectual property rights.

Q12. Tata Motors announced the appointment of _______________ as the new Chief Financial Officer, Tata Motors Group from November 2017.
(a) RamakrishnanSwamy
(b) P Venkatesh
(c) S SuwanrnaRaju
(d) K Krishnamurthy
(e) P B Balaji

S12. Ans.(e)
Sol. Tata Motors announced the appointment of P B Balaji as the new Chief Financial Officer, Tata Motors Group from November 2017. He has replaced C R Ramakrishnan.

Q13. In which of the following city, State Bank of India successfully held two-day Home Loan Utsav?
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Mysore
(d) Bengaluru
(e) Mumbai

S13. Ans.(d)
Sol. State Bank of India successfully held two-day Home Loan Utsav in Bengaluru. The loan Utsav saw title sponsor, GM Infinite.

Q14. Karnataka government has recently launched the ‘Indira Canteen’ scheme to provide food at low cost to cater to the urban poor. Who is the present Governor of Karnataka?
(a) Krishan Kant Paul
(b) E S L Narasimhan
(c) VajubhaiVala
(d) Banwarilal Purohit
(e) Mridula Sinha

S14. Ans.(c)
Sol. Congress vice-president Rahul Gandhi launched the ‘Indira Canteen’ scheme, dedicated to former Prime minister Indira Gandhi- a state government initiative to provide food at low cost to cater to the urban poor. The canteen, located in KanakanaPalya (Jayanagar) in Bengaluru, is one of 101 such that opened across various locations in Bengaluru. The Present Governor of Karnataka is VajubhaiVala.

Q15. Stockholm is the capital of ____________.
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Netherlands
(d) Ireland
(e) France

S15. Ans.(b)
Sol. Stockholm is the capital of Sweden. Its Currency is Swedish krona.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF