Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 18th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Corporation Bank has bagged the best performance awards for SHG-bank linkage program for Karnataka from ____________.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) Government of India
(d) NABARD
(e) IRDAI

S1. Ans.(d)
Sol. Corporation Bank has bagged the best performance awards for SHG-bank linkage program for Karnataka for 2015-16 and 2016-17 from National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

Q2. Name the country that will host the summit of G-7 interior ministers centred on security issues.
(a) Canada
(b) France
(c) Italy
(d) Germany
(e) Japan

S2. Ans.(c)
Sol. Italy will host a summit of G-7 interior ministers centred on security issues in the fall. According to Italian Interior Minister Marco Minniti, the meeting is being organized at the request of Italy's G-7 partners: Canada, France, Germany, the United Kingdom, Japan and the United States.

Q3. NCLT admitted proposals for the merger between Aircel and Reliance Communications wireless business. What does 'C' stands for in NCLT?
(a) Communication
(b) Company
(c) Commute
(d) Coordinated
(e) Common

S3. Ans.(b)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) admitted proposals for the merger between Aircel and Reliance Communications wireless business, as well as the latter's sale of its tower business to Canada's Brookfield.

Q4. State Bank of India has launched a CSR initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure. CSR stands for ______________.
(a) Corporate Social Responsibility
(b) Common Social Responsibility
(c) Corporate Service Responsibility
(d) Corporate Social Restrictions
(e) Communal Service Responsibility

S4. Ans.(a)
Sol. State Bank of India has launched a CSR (Corporate Social Responsibility) initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure.

Q5. The Reserve Bank of India has advised banks to make Aadhaar linkage mandatory for availing short-term crop loans up to ___________ in 2017-18.
(a) Rs 10 lakh
(b) Rs 8 lakh
(c) Rs 6 lakh
(d) Rs 4 lakh
(e) Rs 3 lakh

S5. Ans.(e)
Sol. To ensure hassle-free benefits to farmers under Interest Subvention Scheme, the Reserve Bank of India has advised banks to make Aadhaar linkage mandatory for availing short-term crop loans up to Rs 3 lakh in 2017-18.

Q6. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved the proposal of DIPAM for the strategic disinvestment. What does 'I' stands for in DIPAM?
(a) Industrial
(b) Insecure
(c) Investment
(d) Independent
(e) Incurred

S6. Ans.(c)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the proposal of Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) for the strategic disinvestment. The approval will help in the speedy completion of strategic disinvestment transactions.

Q7. Reliance Defence and Engineering is changing its name to _____________.
(a) Reliance Navy and Engineering Ltd (RNEL)
(b) Reliance Naval and Engineering Ltd. (RNEL)
(c) Reliance Narco and Engineering Ltd (RNEL)
(d) Reliance Anchor and Engineering Ltd (RAEL)
(e) Reliance Machines and Engineering Ltd (RMEL)

S7. Ans.(b)
Sol. Anil Ambani’s Reliance Infrastructure-controlled Reliance Defence and Engineering is changing its name to Reliance Naval and Engineering Ltd (RNEL). According to the Company, change of name is in line with company’s focus on building capabilities for the Indian Navy and the Coast Guard.

Q8. Which of the following bank has recently ventured into social media by opening its official pages in social networking sites?
(a) HDFC Bank
(b) Karur Vysya Bank
(c) IDBI Bank
(d) Karnataka Bank
(e) SBI Bank

S8. Ans.(d)
Sol. Karnataka Bank Ltd has ventured into social media by opening its official pages in social networking sites such as FaceBook, Twitter, Instagram, and YouTube.

Q9. The Union Cabinet has approved raising extra budgetary resources up to 9,020 crore rupees for Long Term Irrigation Fund in 2017-18 under PMKSY.
(a) Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
(b) Pradhan Mantri Kaushal Sinchayee Yojana
(c) Pradhan Mantri Krishi Sanchay Yojana
(d) Pradhan Mantri Kaushal Samriddhi Yojana
(e) Pradhan Mantri Kunvar Sinchayee Yojana

S9. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has approved raising extra budgetary resources up to 9,020 crore rupees for Long Term Irrigation Fund in 2017-18 under PradhanMantriKrishiSinchayeeYojana (PMKSY). According to Finance Minister Arun Jaitley, the amount will be raised by NABARD through Bonds.

Q10. Real Madrid defeated which team in the second leg of the 2017 Spanish Super Cup to seal the win at Spain?
(a) Deportivo La Coruna
(b) Atletico Madrid
(c) Valencia
(d) Athletic Bilbao
(e) Barcelona

S10. Ans.(e)
Sol. Real Madrid defeated Barcelona in the second leg of the 2017 Spanish Super Cup to seal the win at the Bernabeu, Spain.

Q11. On which of the following company, the government has imposed a penalty of USD 264 million for producing less than the targeted natural gas?
(a) Tata Powers
(b) Adani Industries
(c) Reliance Industries Ltd
(d) Mittal Industries
(e) Larsen and Toubro

S11. Ans.(c)
Sol. The government has imposed a new penalty of USD 264 million (about Rs 1,700 crore) on Reliance Industries Ltd and its partners for producing less than the targeted natural gas from eastern offshore KG-D6 fields in 2015-16.

Q12. Name the lender that has recently rolled out an Aadhaar Enrollment Centre at one of its Branch in Chennai.
(a) Karnataka Bank
(b) Vijaya Bank
(c) Syndicate Bank
(d) Karur Vysya Bank
(e) Indian Overseas Bank

S12. Ans.(d)
Sol. Karur Vysya Bank rolled out an Aadhaar Enrollment Centre at its Nelson Manickam Road Branch in Chennai. The facility was inaugurated by D M Gajare, assistant director general, Unique Identification Authority of India (UIDAI), Regional Office, Bengaluru. KVB is the first private sector bank to provide this service in India.

Q13. Name the bank that has recently got approval from the Reserve Bank of India for the appointment of Shri P R Seshadri as Managing Director & Chief Executive Officer of the Bank.
(a) Karnataka Bank
(b) Karur Vysya Bank
(c) Vijaya Bank
(d) IDBI Bank
(e) RBL Bank

S13. Ans.(b)
Sol. Karur Vysya Bank Ltd has informed BSE that the Reserve Bank of India has accorded their approval for the appointment of Shri P R Seshadri as Managing Director & Chief Executive Officer of the Bank for a period of three years from the date of his taking charge. He has replaced K Venkataraman.

Q14. Name the ride-sharing company that has launched a business to the business model recently to enable new use cases like the daily commute, late-night rides home from work, between-office transportation.
(a) Uber
(b) Taxi4u
(c) OLA
(d) Meru Cabs
(e) Mycab

S14. Ans.(a)
Sol. Ridesharing app Uber has launched a business to the business model called "Uber for Business" to enable new use cases like the daily commute, late-night rides home from work, between-office transportation.

Q15. Jai Kumar Garg is the Managing Director & CEO of _______________.
(a) Karur Vysya Bank
(b) Vijaya Bank
(c) HSBC Bank
(d) Corporation Bank
(e) Kotak Mahendra Bank

S15. Ans.(d)
Sol. Jai Kumar Garg is the Managing Director & CEO of Corporation Bank.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF