Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 19th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. For which purpose, National Highways Authority of India launched two mobile Apps – MyFASTag and FASTag Partner in New Delhi?
(a) Accident Prevention
(b) Maintenance of Roads
(c) Electronic Toll Collection
(d) Electronic Traffic Control System
(e) Pollution Control

S1. Ans.(c)
Sol. National Highways Authority of India launched two mobile Apps – MyFASTag and FASTag Partner in New Delhi, to facilitate the availability of FASTags for Electronic Toll Collection.

Q2. Name the Person who has recently resigned as Managing Director and Chief Executive of Infosys Ltd.
(a) U B Pravin Rao
(b) N Krishnamurthy
(c) N Chandrasekharan
(d) Vishal Sikka
(e) G M Subbarao

S2. Ans.(d)
Sol. Vishal Sikka of Infosys Ltd has resigned as Managing Director and Chief Executive of the company with immediate effect. U.B. Pravin Rao has been appointed as interim-managing director and chief executive.

Q3. Environment Ministry has recently launched the “Harit Diwali, Swasth Diwali” campaign. Union Minister for Environment, Forest, and Climate Change is ________________.
(a) Jagat Prakash Nadda
(b) Harsh Vardhan
(c) Anant Geete
(d) Thawar Chand Gehlot
(e) Vijay Goel

S3. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Dr  Harsh Vardhan, launched the “Harit Diwali, Swasth Diwali” campaign.

Q4. Name the Young Indian shuttler who has recently clinched the Bulgaria Open International Series title.
(a) Lakshya Sen
(b) Arindam Chakraborty
(c) Anup Kumar
(d) Prashant Chillar
(e) Abhish Mistry

S4. Ans.(a)
Sol. Young Indian shuttler Lakshya Sen clinched the Bulgaria Open International Series title after notching up a hard-fought win over Croatia’s Zvonimir Durkinjak in the men’s singles final in Sofia, Bulgaria.

Q5. Name the actor has been named Hollywood’s best-paid female actor in Forbes annual list of top earners.
(a) Jennifer Lawrence
(b) Scarlett Johansson
(c) Angelina Jolie
(d) Emma Stone
(e) Kate Winslet

S5. Ans.(d)
Sol. Emma Stone has been named Hollywood’s best-paid female actor in Forbes annual list of top earners. The 28-year-old made $26m in the last 12 months, the majority of which was earned from her Oscar-winning performance in the musical romance La La Land.

Q6. The Union Cabinet has given its approval to the proposal to complete the balance works of the North Koel Reservoir Project in ________________.
(a) Jharkhand
(b) Both (a) and (e)
(c) Both (a) and (d)
(d) Chhattisgarh
(e) Bihar

S6. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet has given its approval to the proposal to complete the balance works of the North Koel Reservoir Project in Jharkhand and Bihar at an estimated expenditure of Rs.1622.27 crore to be incurred during three financial years from the start of the project. The project is situated on North Koel river which is a tributary of Sone river finally joining the river Ganga.

Q7. The Human Resource Development (HRD) Ministry has announced November 13 as the date for conducting its National Assessment Survey (NAS), world’s largest sample survey of students. Who is the HRD Minister of India?
(a) Smriti Irani
(b) Radha Mohan Singh
(c) Prakash Javadekar
(d) Dr Harsh Vardhan
(e) Jual Oram

S7. Ans.(c)
Sol. The Human Resource Development (HRD) Ministry has announced November 13 as the date for conducting its National Assessment Survey (NAS) for the students of class 3, 5, and 8. Prakash Javadekar is the HRD Minister.

Q8. The government has banned exports of gold jewellery and medallions above ____________ purity in a bid to check round tripping of the precious metal.
(a) 25 carat
(b) 10 carat
(c) 20 carat
(d) 24 carat
(e) 22 carat

S8. Ans.(e)
Sol. The government has banned exports of gold jewellery, medallions and other articles above 22- carat purity in a bid to check round tripping of the precious metal.

Q9. The Finance Ministry and the World Bank have recently signed a grant agreement of $24.64 million for services related to _____________.
(a) Ecosystem
(b) Medical
(c) Engineering
(d) Mechatronics
(e) Bio-Technology

S9. Ans.(a)
Sol. The Finance Ministry and the World Bank signed a grant agreement of $24.64 million from the Global Environment Facility (GEF) of the World Bank for the ecosystem service improvement project. The project would be financed entirely by the World Bank out of its GEF Trust Fund. The project's duration is five years.

Q10. Name the person who has recently assumed the charge of Pakistan’s High Commissioner to India in New Delhi.
(a) Abdul Basit
(b) Husain Haqqani
(c) Jalil Abbas Jilani
(d) Sohail Mahmood
(e) Sherry Rehman

S10. Ans.(d)
Sol. Sohail Mahmood has assumed the charge of Pakistan’s High Commissioner to India in New Delhi. He replaced Abdul Basit after his premature retirement.

Q11. Name the company that has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India.
(a) Reliance Industries Ltd
(b) Tata Power
(c) Mittal Group of Industries
(d) Tata Motors
(e) Reliance Defence and Engineering

S11. Ans.(b)
Sol. Tata Power has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India. The QR code linked to Unified Payments Interface (UPI) will be printed on the electricity bills.

Q12. Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) went digital by launching a mobile wallet to make Bill payments. The wallet has been developed and issued by ___________.
(a) Paytm
(b) Freecharge
(c) MobiKwik
(d) Oxygen
(e) State Bank Buddy

S12. Ans.(c)
Sol. Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) went digital by launching a bespoke mobile wallet (mobile payment App) that would enable its existing 100 million customers to make Bill payments. The wallet has been developed and issued by MobiKwik on behalf of BSNL.

Q13. Fortune has recently released its ‘40 Under 40’ list for 2017 which is an annual ranking of the most influential young people who are under 40 in business. The list has been topped by ___________.
(a) Mark Zuckerberg
(b) Emmanuel Macron
(c) Larry Page
(d) Dustin Moskovitz
(e) Huiyan Yang

S13. Ans.(b)
Sol. Five Indian-origin persons, including Irish Prime Minister Leo Varadkar, have featured in Fortune’s annual list of 40 young and influential people in the field of business. Fortune’s 2017 ‘40 Under 40’ list is an annual ranking of the most influential young people who are under 40 in business. The list has been topped by 39-year-old French President Emmanuel Macron “France’s youngest leader since Napoleon”.

Q14. In which University, Youngest Nobel Prize Winner Malala Yousafzai secured her place after getting A-level results?
(a) Oxford University
(b) Harvard University
(c) University of Cambridge
(d) Massachusetts Institute of Technology
(e) Stanford University

S14. Ans.(a)
Sol. Pakistani rights activist Malala Yousafzai secured a place at Oxford University after getting her A-level results.

Q15. Sofia is the Capital of ___________.
(a) Romania
(b) Greece
(c) Serbia
(d) Bulgaria
(e) Turkey

S15. Ans.(d)
Sol. The Capital of Bulgaria is Sofia. Rumen Radev is the President of Bulgaria.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF