Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 02nd August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Indian boxers had recently clinched 8 Medals at the 48th Grand Prix Usti Nad Labemat. The event was held in ________________.
(a) Slovakia
(b) The Czech Republic
(c) Poland
(d) Germany
(e) Austria

S1. Ans.(b)
Sol. Indian boxers packed quite a heavy punch at the 48th Grand Prix Usti Nad Labem, clinching five gold, two silver, and one bronze medal at the event in the Czech Republic.

Q2. Which of the following lender has recently cut the savings bank deposits rate from 4 per cent to 3.5 per cent on deposits below Rs. 1 crore?
(a) Union Bank of India
(b) UCO Bank
(c) State Bank of India
(d) Punjab National Bank
(e) ICICI Bank

S2. Ans.(c)
Sol. The decline in rate of inflation and high real interest rates have prompted State Bank of India to cut the savings bank deposits rate from 4 per cent to 3.5 per cent on deposits below Rs. 1 crore.

Q3. Name the person who has been recently appointed as a part-time member on the board of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).
(a) Ravi Mittal
(b) Ram Keshav Jha
(c) Amit Kushwaha
(d) Sandeep Lamba
(e) Kaushal Malani

S3. Ans.(a)
Sol. Ravi Mittal has been appointed as a part-time member on the board of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). Mittal has replaced N S Rao at IRDAI.

Q4. Name the Ferrari driver who has recently won the Hungarian Grand Prix 2017.
(a) Lewis Hamilton
(b) Kimi Raikkonen
(c) Nico Rosberg
(d) Sebastian Vettel
(e) Valtteri Bottas

S4. Ans.(d)
Sol. Sebastian Vettel of Ferrari won at the Hungarian Grand Prix 2017 to claim his fourth victory of the season.

Q5. On which of the following Bank, the RBI has recently imposed a penalty of Rs. 3 crore for “non-compliance” with the directions on Know Your Customer (KYC) norms?
(a) Dena Bank
(b) Union Bank of India
(c) Indian Overseas Bank
(d) IDBI Bank
(e) UCO Bank

S5. Ans.(b)
Sol. The RBI has imposed a penalty of Rs. 3 crore on state-owned Union Bank of India for “non-compliance” with the directions on Know Your Customer (KYC) norms.

Q6. James McCloughan, an Army medic from Michigan who risked his life multiple times to rescue Vietnam War comrades has recently become the first person to receive the Medal of Honor from President of which of the following country?
(a) Vietnam
(b) Thailand
(c) Cambodia
(d) China
(e) The USA

S6. Ans.(e)
Sol. An Army medic from Michigan who risked his life multiple times to rescue Vietnam War comrades is the first person to receive the Medal of Honor from President Donald Trump in Washington.

Q7. Which of the following city has recently reached on an agreement with the leaders of the International Olympic Committee to host the 2028 Summer Games?
(a) Paris
(b) Los Angeles
(c) Washington DC
(d) New York
(e) Moscow

S7. Ans.(b)
Sol. Los Angeles reached an agreement with the leaders of the International Olympic Committee on plans to host the 2028 Summer Games. Los Angeles formally announced its bid for the 2028 Summer Olympics after agreeing on a deal that paves the way for Paris to host in 2024.

Q8. Indian shuttler C Rahul Yadav has recently clinched the men's singles title at Lagos International challenge. The event was held in _____________.
(a) Chad
(b) Benin
(c) Tanzania
(d) Nigeria
(e) Venezuela

S8. Ans.(d)
Sol. Indian shuttler C Rahul Yadav and men's doubles pair of Manu Attri and B Sumeeth Reddy clinched the men's singles and men's doubles title respectively at Lagos International challenge in Nigeria.

Q9. The Metro of which of the following city was recently declared as the world’s first green metro after it added a green certification for all its major buildings and installations?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Kochi
(e) Lucknow

S9. Ans.(c)
Sol. The Delhi Metro Railway Corporation (DMRC) was recently declared as the world’s first green metro after it added a green certification for all its major buildings and installations.

Q10. Prague is the Capital of which of the following country?
(a) Netherlands
(b) The Czech Republic
(c) Poland
(d) Greece
(e) Norway

S10. Ans.(b)
Sol. Prague is the Capital of Czech Republic and its currency is the Czech koruna.

Q11. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into nine UAP Agreements with Indian taxpayers in the month of July 2017. What does 'P' stands for in UAP?
(a) Public
(b) Population
(c) Production
(d) Pricing
(e) Program

S11. Ans.(d)
Sol. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into nine Unilateral Advance Pricing Agreements (UAPAs) with Indian taxpayers in the month of July 2017. The APA Scheme endeavors to provide certainty to taxpayers in the domain of transfer pricing by specifying the methods of pricing and determining the Arm’s Length Price of international transactions in advance for a maximum period of five future years.

Q12. Abuja is the Capital of which of the following country?
(a) Iceland
(b) Nigeria
(c) Ireland
(d) Malta
(e) Croatia

S12. Ans.(b)
Sol. Abuja is the Capital of Nigeria and its Currency is Nigerian Naira.

Q13. In which of the following country, the world's longest pedestrian suspension bridge has been opened recently? 
(a) China
(b) Romania
(c) Finland
(d) Albania
(e) Switzerland

S13. Ans.(e)
Sol. Spanning an awesome 1621 feet and rising as high as 279 feet, the newly opened Charles Kuonen Suspension Bridge in Switzerland has broken the record for the world's longest pedestrian suspension bridge.

Q14. Rajkiran Rai G is the MD & CEO of which of the following Bank?
(a) Canara Bank
(b) Corporation Bank
(c) Syndicate Bank
(d) Union Bank of India
(e) Dena Bank

S14. Ans.(d)
Sol. The Headquarters of Union Bank of India is in Mumbai. Its MD & CEO of Union Bank of India is Rajkiran Rai G.

Q15. What is the Capital of Hungary?
(a) Sofia
(b) Luxembourg City
(c) Budapest
(d) Kiev
(e) Vienna

S15. Ans.(c)
Sol. Budapest is the Capital of Hungary. The Currency of Hungary is Hungarian forint.

You may also like to Read: