Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 20th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the person who recently took charge as Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). 
(a) Sanjiv Gupta
(b) Mamta Suri
(c) Sohail Mahmood
(d) Vishal Sikka
(e) Manohar Das

S1. Ans.(b)
Sol. Dr. Mamta Suri took charge as Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi.

Q2. Which of the following country has recently launched its first cyber court specializing in handling Internet-related cases in the e-commerce hub?
(a) Japan
(b) The USA
(c) India
(d) China
(e) South Africa

S2. Ans.(d)
Sol. China launched its first cyber court specializing in handling Internet-related cases in the e-commerce hub of Hangzhou.

Q3. World Humanitarian Day is observed globally every year on ______________.
(a) 21 August
(b) 20 August
(c) 19 August
(d) 17 July
(e) 20 July

S3. Ans.(c)
Sol. World Humanitarian Day (WHD) is held every year on 19 August to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service, and to rally support for people affected by crises around the world. The campaign was launched on WHD with the theme- #NotATarget.

Q4. With which of the following country, US has agreed to advance their multilateral security and defence cooperation with countries like India, South Korea and Australia?
(a) Japan
(b) China
(c) France
(d) Oman
(e) North Korea

S4. Ans.(a)
Sol. The US and Japan have agreed to advance their multilateral security and defence cooperation with countries like India, South Korea and Australia, amidst China's growing assertiveness in the Asia Pacific region.

Q5. General Motors India announced the appointment of _____________ as the new President and Managing Director of the company.
(a) Sandeep Kumar
(b) Sanjiv Gupta
(c) Anup Sharma
(d) Kautuk Das
(e) Sohail Mahmood

S5. Ans.(b)
Sol. General Motors India announced the appointment of Sanjiv Gupta as the new President and Managing Director of the company. He will replace Kaher Kazem. Kazem has been appointed as the President and CEO of GM Korea.

Q6. Russian Government has recently appointed career diplomat _____________ as Russia’s new ambassador to India.
(a) Alexander Kadakin
(b) Albert Chernyshev
(c) Anatoly Dryukov
(d) Vassily Rykov
(e) Nikolay Kudashev

S6. Ans.(e)
Sol. Russian President Vladimir Putin appointed career diplomat Nikolay Kudashev as Russia’s new ambassador to India.

Q7. Name the famous football player who has recently become the Goodwill Ambassador for Handicap International.
(a) Cristiano Ronaldo
(b) Lionel Messi
(c) Ronaldinho
(d) Neymar
(e) Paul Pogba

S7. Ans.(d)
Sol. World's Most expensive player Neymar became the Goodwill Ambassador for Handicap International, pledging to work for millions who are “less visible” but deserve equality.

Q8. Name the Bank that has recently entered into a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance and Cholamandalam MS General Insurance for distribution of their insurance products.
(a) UCO Bank
(b) United Bank of India
(c) Union Bank of India
(d) Allahabad Bank
(e) Punjab National Bank

S8. Ans.(c)
Sol. Union Bank of India entered into a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance and Cholamandalam MS General Insurance for distribution of their insurance products. Union Bank of India headquarters in Mumbai.

Q9. Name the officer, who was appointed as the chief of Sri Lanka's naval forces making him first Tamil Navy Chief after four decades.
(a) Travis Sinniah
(b) Sarath Fonseka
(c) Janaka Perera
(d) Crishantha de Silva
(e) Dampath Fernando

S9. Ans.(a)
Sol. Rear Admiral Travis Sinniah was appointed as the chief of Sri Lanka's naval forces, making him the first from the minority Tamil community to head the Navy since the brutal civil war erupted in the country 45 years ago. He was appointed as the Navy chief by President Maithripala Sirisena. Sinniah succeeds Vice Admiral Ravi Wijegunaratne who has retired.

Q10. Name the Veteran photographer who died recently at the age of 88.
(a) Arjun Kartha
(b) S Paul
(c) Arjun Kumar
(d) Praveen Bhatt
(e) Raghu Rai

S10. Ans.(b)
Sol. Veteran photographer S Paul died recently. He was 88. He was a self-taught photographer. He was the first Indian to win the Nikon International Photo Contest in 1971.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF