Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 22nd August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Under which of the following project, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boatINSV Tarini?
(a) SarasParikrama Project
(b) NavsagarParikrama
(c) Bon Voyage
(d) NavikaSagarParikrama
(e) Sea-Sagar Project

S1. Ans.(d)
Sol. Under project Navika Sagar Parikrama, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.

Q2. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the 'BRO' to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry. BRO stands for _____________.
(a) Basic RAW Organisation
(b) Borrowing Roads Organisation
(c) Border Roads Organisation
(d) Border Roads Operation
(e) Border Real Organisation

S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Defence has decided to delegate administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO) to avoid delays on account of references between the Chief Engineer, HQ DGBR and the Ministry.

Q3. Name the Bank that has topped the share of willful default to PSBs.
(a) Punjab National Bank
(b) State Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Dena Bank
(e) Indian Overseas Bank

S3. Ans.(b)
Sol. At 27%, SBI tops share of wilful default to PSBs. The country’s largest lender, SBI, accounts for over 27 per cent of the total amount owed to public-sector banks by wilful defaulters. As many as 1,762 wilful defaulters owed SBI Rs25,104 crore.

Q4. India of the following country has established the new two-by-two ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them?
(a) Japan
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) US

S4. Ans.(e)
Sol. India and US have established new two-by-two (2 by 2) ministerial dialogue to enhance strategic coordination between them and maintaining peace and stability in the Indo-Pacific region. The new dialogue format will replace the earlier India-US Strategic and Commercial Dialogue.

Q5. State-run power transmission utility ____________ recently announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.
(a) HPCL
(b) Power Grid Corp
(c) IOCL
(d) BEL
(e) NDRF

S5. Ans.(b)
Sol. State-run power transmission utility Power Grid Corp announced that it will get a loan of USD 500 million from the Asian Development Bank (ADB) for its various projects.

Q6. Name the 12-year-old Indian-origin boy who has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition.
(a) Sameer Sana
(b) Kuldeep Rana
(c) Rahul Doshi
(d) Ramay Deva
(e) Kamal Ram

S6. Ans.(c)
Sol. A 12-year-old Indian-origin boy named Rahul Doshi has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, days after he became an overnight sensation after answering all questions correctly.

Q7. The US with which of the following country has begun a 10-day-long annual military exercise named Ulchi Freedom Guardian drill?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) North Korea
(d) Indonesia
(e) India

S7. Ans.(a)
Sol. The US and South Korea began a 10-day-long annual military exercise. The Ulchi Freedom Guardian drill is a computer-simulated defensive exercise designed to enhance readiness and maintain stability on the Korean peninsula.

Q8. The scientists of which country have developed the world’s smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients?
(a) Canada
(b) France
(c) USA
(d) UK
(e) India

S8. Ans.(d)
Sol. British scientists have developed the worlds smallest surgical robot which could transform daily operations for tens of thousands of patients. A team of 100 scientists and engineers have used low-cost technology originally developed for mobile phones and space industry.

Q9. Textiles Ministry has recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Who is the present Minister of Textiles in India?
(a) Prakash Javadkar
(b) Smriti Irani
(c) Uma Bharati
(d) Kalraj Mishra
(e) Ravi Shankar Prasad

S9. Ans.(b)
Sol. Textiles Ministry has recently inaugurated Jharkhand’s first textiles manufacturing and export unit ‘Orient Craft Ltd’. Smriti Irani is the present Minister of Textiles in India.

Q10. Name the athlete who has topped the Forbes’ list of highest paid female athletes of 2017 with $27 million.
(a) Maria Sharapova
(b) Venus Williams
(c) Serena Williams
(d) Caroline Wozniacki
(e) Victoria Azarenka

S10. Ans.(c)
Sol. American Tennis Player Serena Williams has topped the Forbes’ list of highest paid female athletes of 2017 with $27 million in earnings between June 2016 and June 2017.

Q11. Who is the present Prime Minister of Nepal?
(a) Pushpa Kamal Dahal
(b) Bidhya Devi Bhandari
(c) SamvalSinha
(d) SherBahadurDeuba
(e) Arinadam Kumar

S11. Ans.(d)
Sol. In his first foreign visit after assuming office, Nepalese Prime Minister SherBahadurDeuba will arrive on a four-day trip.

Q12. The first regional centre of the New Development Bank was officially opened recently in ____________.
(a) Oman
(b) Canada
(c) China
(d) South Korea
(e) South Africa

S12. Ans.(e)
Sol. The first regional centre of the New Development Bank, set up by India and other BRICS nations, was officially opened by South African President Jacob Zuma and the bank's Indian head K V Kamath.

Q13. Nestle India has tied up with ____________ for the launch of its new Nutrilicious range of Maggi Noodles.
(a) Amazon India
(b) Flipkart
(c) eBay
(d) Alibaba
(e) NDB

S13. Ans.(a)
Sol. Nestle India has tied up with Amazon India for the launch of its new Nutrilicious range of Maggi Noodles. The new range will be available first on Amazon.in, and the company, subsequently, aims to roll it out across retail outlets in India.

Q14. Rajasthan government and state-owned oil firm HPCL inked an agreement to form a joint venture company for Barmer petroleum refinery and petrochemical complex. Who is the current CEO, Chairman, Managing Director of HPCL?
(a) Sanjeev Kumar
(b) S Christopher
(c) M K Surana
(d) Sameer Shah
(e) Avantika Sharma

S14. Ans.(c)
Sol. Rajasthan government and state-owned oil firm HPCL inked an agreement to form a joint venture company for Barmer petroleum refinery and petrochemical complex. M K Surana is the current CEO, Chairman, Managing Director of HPCL.

Q15. Who is the present Prime Minister of UK?
(a) David Cameron
(b) Gordon Brown
(c) Theresa May
(d) Tony Blair
(e) John Major

S15. Ans.(c)
Sol. The Capital of UK is London. Theresa May is the PM of UK.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF