Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 24th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In which city, the 17th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held recently?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Bengaluru

S1. Ans.(d)
Sol. The seventeenth Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in New Delhi under the Chairmanship of the Union Minister of Finance, Shri Arun Jaitley. A brief report on the activities undertaken by the FSDC Sub-Committee Chaired by Governor, RBI was placed before the FSDC.

Q2. NITI Aayog launched a campaign which is a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs. What is the name of that campaign?
(a) Help India Campaign
(b) Mentor India Campaign
(c) Makeup India Campaign
(d) Guide India Campaign
(e) Atal India Campaign

S2. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog launched the 'Mentor India Campaign'. It is a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs, established across the country as a part of the Atal Innovation Mission.

Q3. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI) of which country to collaborate on vaccine research and development?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Indonesia
(e) Croatia

S3. Ans.(a)
Sol. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI), South Korea to collaborate on vaccine research and development.

Q4. Name the Former Manipur Chief Minister and a member of the first LokSabha who passed away recently.
(a) Mairembam Koireng Singh
(b) Radhabinod Koijam
(c) Pawan Chamling
(d) Rishang Keishing
(e) Okram Ibobi Singh

S4. Ans.(d)
Sol. Former Manipur Chief Minister and a member of the first LokSabhaRishangKeishing passed away following a brief illness. The veteran Congress leader was 96. He served as the Chief Minister of Manipur from 1980 to 1988 and from 1994 to 1997.

Q5. Union Minister of State (IC) for Power, ShriPiyushGoyal has recently addressed the 3-day 8th World Renewable Energy Technology Congress in New Delhi. The theme of the conference was ______________.
(a) Renewable Energy: Future Need
(b) Renewable Energy: What Next
(c) Renewable Energy: What Works
(d) Renewable Energy: Sustainable Development
(e) Renewable Energy: Clean Energy

S5. Ans.(c)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power, ShriPiyushGoyal has recently addressed the 3-day 8th World Renewable Energy Technology Congress in New Delhi. The theme of the conference was "Renewable Energy: What Works".

Q6. Name the Chairman of the Railway Board who resigned recently.
(a) Sanjiv Kumar
(b) AnkurLokhande
(c) Sudhir Kumar
(d) Ravish Bhave
(e) Ashok Mittal

S6. Ans.(e)
Sol. Ashok Mittal, Chairman of the Railway Board resigned recently. His resignation comes in the wake of a number of high-profile accidents and derailments on the Indian Railways.

Q7. The Minority Affairs Ministry of India has recently decided to proffer ___________ percent reservation for girls at 100 Navodaya-type schools and five higher education institutes.
(a) 30
(b) 25
(c) 45
(d) 40
(e) 35

S7. Ans.(d)
Sol. According to Union minister Mukhtar Abbas Naqvi, the government has decided to proffer 40 per cent reservation for girls at 100 Navodaya-type schools and five higher education institutes it plans to set up for minority community students.

Q8. Name the actor who has been recently named as the highest-paid leading man, earning $68 million pretax in 12 month scoring period, according to the Forbes list.
(a) Dwayne "The Rock" Johnson 
(b) Vin Diesel
(c) Mark Wahlberg
(d) Jackie Chan
(e) Tom Cruise

S8. Ans.(c)
Sol. According to the Forbes list, the former rapper-turned-actor Mark Wahlberg is Hollywood's highest-paid leading man, earning $68 million pretax in 12 month scoring period.

Q9. Name the New Zealand's oldest cricketer (100 Years) who has passed away, recently.
(a) Richard Collinge
(b) Mark Burgess
(c) Peter Coman
(d) Brian Hastings
(e) Tom Pritchard

S9. Ans.(e)
Sol. New Zealand's oldest cricketer Tom Pritchard has passed away. He was 100. Pritchard claimed 818 wickets across 200 first-class games, including 695 during a decade of service at Edgbaston.

Q10. The Present CEO of NITI Aayog is _____________.
(a) Arvind Pangariya
(b) Narendra Modi
(c) Saurabh Seth
(d) Amitabh Kant
(e) Rajeev Kumar

S10. Ans.(d)
Sol. The Present CEO of NITI Aayog is Shri Amitabh Kant. Full form of NITI Aayog is National Institution for Transforming India.

Q11. Name the actor who has been recently named as the highest-paid leading man from Bollywood in India.
(a) Salman Khan 
(b) Shahrukh Khan
(c) Akshay Kumar
(d) Amir Khan
(e) Ajay Devgan

S11. Ans.(b)
Sol.  The former rapper-turned-actor Mark Wahlberg is Hollywood's highest-paid leading man, earning $68 million pretax in 12 month scoring period. From India, Shahrukh Khan is the highest paid actor (Rank 8) followed by Salman Khan and Akshay Kumar. Wahlberg has replaced out last year's top-ranked star, Dwayne "The Rock" Johnson.

Q12. Who among the following is the newly appointed Chairman of Railway Board of India?
(a) Ashwani Lohani
(b) Shabham Murray
(c) Angad Vishwakarma
(d) A K Anantha
(e) Sudhir Saraswat

S12. Ans.(a)
Sol. AshwaniLohani, the CMD of Air India has been named as the new Chairman of Railway Board, following the resignation on A.K. Mittal. AshwaniLohani, an IRSME cadre has previously served as DRM, Delhi Division.

Q13. Name one of the most prolific and influential science fiction writers of the 20th century who has passed away recently aged 92.
(a) Roald Dahl
(b) Margaret Atwood
(c) Brian Aldiss
(d) James Patterson
(e) C S Lewis

S13. Ans.(c)
Sol. Brian Aldiss, one of the most prolific and influential science fiction writers of the 20th century, has died aged 92. Born in 1925, Aldissserved in India and Burma with the British Army during World War II and later became a bookseller, publishing his first stories in a trade magazine.

Q14. Name the Program that Human Resource Development (HRD) Ministry has recently launched in Kochi, Kerala to prepare a physical Health and Fitness Profile Card for Kendriya Vidyalaya students.
(a) Swasth Bachche, Sashakt Bharat
(b) Swasth Bachche, Swasth Bharat
(c) Swasth Bachche, Pragatisheel Bharat
(d) Swasth Bachche, Agrim Bharat
(e) Swasth Bachche, Balwan Bharat

S14. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Human Resource Development (HRD) PrakashJavadekar launched the ‘SwasthBachche, Swasth Bharat’ Programme in Kochi, Kerala. Javadekar also launched the Health and Fitness Profile Card along with the programme. The programme is an initiative of Kendriya Vidyalaya Sangathan(KVS) to prepare a physical Health and Fitness Profile Card for more than 12 lakhs of Kendriya Vidyalaya students.

Q15. National Sports Awards were given recently to recognize and reward excellence in sports. Selection Committee for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award and Arjuna Awards was headed by ___________.
(a) Justice Dipak Misra
(b) Justice Amitava Roy
(c) Justice Ashok Bhushan
(d) Justice C.K. Thakkar
(e) Justice Sanjay Kishan Kaul

S15. Ans.(d)
Sol. National Sports Awards were given recently to recognize and reward excellence in sports. Selection Committee for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award and Arjuna Awards was headed by Justice C.K. Thakkar.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF