Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 25th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Indian eves lost to England by a narrow margin of nine runs in the ICC Women's World Cup final at Lord's in London. Who was the Captain of winning side?
(a) Mithali Raj
(b) Heather Knight
(c) Natalie Sciver
(d) Amy Jones
(e) Beth Langston

S1. Ans.(b)
Sol. Indian eves lost to England by a narrow margin of nine runs in the ICC Women's World Cup final at Lord's in London. The Captain of England women's cricket team is Heather Knight.

Q2. Name the Eminent space scientist and former Indian Space Research Organization (ISRO) Chairman who passed away recently?
(a) K. Radhakrishnan
(b) G. Madhavan Nair
(c) KrishnaswamyKasturirangan
(d) UdupiRamachandraRao
(e) A. S. Kiran Kumar

S2. Ans.(d)
Sol. Eminent space scientist and former Indian Space Research Organization (ISRO) Chairman UdupiRamachandraRao passed away due to age related ailments. He was 85.

Q3. India has signed a pact with which of the following country to connect both the countries by waterways?
(a) Sri Lanka
(b) China
(c) Bangladesh
(d) Nepal
(e) Pakistan

S3. Ans.(c)
Sol. India and Bangladesh have signed a pact to connect both the countries by waterways. The waterways will facilitate movement of passengers and goods between India’s northeast and West Bengal with Bangladesh.

Q4. The UK government appointed ________________ as the first female President of the Supreme Court, the senior-most judge of the country.
(a) Brenda Marjorie Hale
(b) Mary Arden
(c) Alison Russell
(d) Elizabeth Gloster
(e) Constance Briscoe

S4. Ans.(a)
Sol. The UK government appointed Brenda Marjorie Hale as the first female President of the Supreme Court, the senior-most judge of the country.

Q5. Navy Chief Admiral Sunil Lanba had recently begun an eight-day-long two-nation tour of Mozambique and Tanzania. What is the Capital of Tanzania?
(a) Maputo
(b) Kampala
(c) Kigali
(d) Dodoma
(e) Dhopona

S5. Ans.(d)
Sol. Navy Chief Admiral Sunil Lanba had begun an eight-day-long two-nation tour of Mozambique and Tanzania with an aim of exploring new avenues of bilateral defence cooperation. Admiral Lanba, who also heads the powerful Chiefs of Staff Committee (COSC), will visit first Mozambique then Tanzania. The Capital of Tanzania is Dodoma.

Q6. Filipe Nyusi is the President of which of the following country?
(a) Tanzania
(b) Mozambique
(c) Azerbaijan
(d) UAE
(e) Zimbabwe

S6. Ans.(b)
Sol. Filipe Nyusi is the President of Mozambique.

Q7. Who is the Current chairman of Bengaluru-Headquartered ISRO?
(a) G. Madhavan Nair
(b) T. GolaMathur
(c) A. S. Kiran Kumar
(d) SwapnilSaroha
(e) None of the Given Option is true

S7. Ans.(c)
Sol. The Current chairman of ISRO is A. S. Kiran Kumar.

Q8. The Chief Minister of which of the following state has recently launched ‘Mission Football’ at a grand ceremony at JN Sports Complex?
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Uttarakhand
(d) West Bengal
(e) Meghalaya

S8. Ans.(e)
Sol. Meghalaya Chief Minister Dr. MukulSangma launched ‘Mission Football’ at a grand ceremony at JN Sports Complex, Shillong recently. Mission Football is an initiative to help develop skills of football enthusiasts and develop young footballers for the country.

Q9. What is the ranking of India, out of 152 countries on the inaugural “Commitment to Reducing Inequality Index” released by international NGO Oxfam, recently?
(a) 121
(b) 127
(c) 132
(d) 135
(e) 117

S9. Ans.(c)
Sol. India has ranked 132nd out of 152 countries on the inaugural “Commitment to Reducing Inequality Index” released by international NGO Oxfam in association with Developmental Finance International.

Q10. Which of the following country will host the fifth Global Conference on Cyber Space (GCCS) in November 2017?
(a) China
(b) India
(c) Switzerland
(d) Sweden
(e) Russia

S10. Ans.(b)
Sol. India will host the fifth Global Conference on Cyber Space (GCCS) in November 2017. One of the largest cyber security conferences in the world, GCSS will be held in New Delhi.

You may also like to Read: