Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 26th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Union Minister Shri Narendra Singh Tomar and Deputy Director General (Policy) of International Labour Organization (ILO) Ms Deborah Greenfield have recently launched the Mobile App named _______________ for Road Maintenance.
(a) Sahayata
(b) Aarambh
(c) Madad
(d) Suraksha
(e) Rahgir

S1. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Panchayati Raj, Rural Development, Drinking Water & Sanitation- Shri Narendra Singh Tomar and Deputy Director General (Policy) of International Labour Organization (ILO) Ms Deborah Greenfield have launched the Mobile App for Road Maintenance “Aarambh”.

Q2. Mr Ram NathKovind took over as the 14th President of India. He was administered the oath of office by ___________________ at a special function in the Central Hall of Parliament.
(a) Vice-President of India
(b) Ex-President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Chief Justice of India
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Mr Ram NathKovind took over as the 14th President of India. He was administered the oath of office by the Chief Justice of India Justice J S Khehar at a special function in the Central Hall of Parliament.

Q3. Name the city that the UN has selected as the data hub for the Middle East North Africa and South Asia (MENASA) region for the city’s integrated initiatives to mine and manage its data.
(a) Doha 
(b) Abu Dhabi 
(c) Jerusalem
(d) Manama
(e) Dubai

S3. Ans.(e)
Sol. The UN has selected Dubai as the data hub for the Middle East North Africa and South Asia (MENASA) region for the city’s integrated initiatives to mine and manage its data. The work is already under way to prepare Dubai as the regional city data hub.

Q4. Name the player who was chosen as the captain of the ICC Women’s World Cup 2017 team by the International Cricket Council.
(a) Mithali Raj
(b) Ellyse Perry
(c) Heather Knight
(d) HarmanpreetKaur
(e) Natalie Sciver

S4. Ans.(a)
Sol. India skipper Mithali Raj was chosen as the captain of the ICC Women’s World Cup 2017 team by the International Cricket Council. The 34-year-old Indian was selected as captain after she led India to the final of the just-concluded ICC Women’s World Cup.

Q5. The world’s first floating wind farm has taken to the seas in which of the following country?
(a) Netherlands
(b) Scotland
(c) Russia
(d) Denmark
(e) Sweden

S5. Ans.(b)
Sol. The world’s first floating windfarm has taken to the seas in a sign that a technology once confined to research and development drawing boards is finally ready to unlock expanses of ocean for generating renewable power in Scotland.

Q6. Airports Authority of India (AAI), has signed an MoU with Government of ______________ to identify relevant factors influencing the development of civil aviation infrastructure in Uttarakhand.
(a) Jharkhand
(b) Odisha
(c) Uttarakhand
(d) West Bengal
(e) Assam

S6. Ans.(c)
Sol. Airports Authority of India (AAI), has signed an MoU with Government of Uttarakhand and joined hands with Uttarakhand Civil Aviation Development Authority (UCADA) to identify relevant factors influencing the development of civil aviation infrastructure in Uttarakhand.

Q7. The Minister of Women & Child Development, Smt. Maneka Gandhi launched an online complaint management system titled ______________ for registering complaints related to sexual harassment at workplace in New Delhi.
(a) Shame-Box
(b) Mahila Shakti
(c) M-Complaint
(d) G-Box
(e) SHe-Box

S7. Ans.(e)
Sol. The Minister of Women & Child Development, Smt. Maneka Gandhi launched an online complaint management system titled Sexual Harassment electronic–Box (SHe-Box) for registering complaints related to sexual harassment at workplace in New Delhi.

Q8. Name the World Youth Champion who has recently clinched a gold medal at the Commonwealth Youth Games, Bahamas.
(a) James Nathan Prober
(b) Joginder Serath
(c) Sachin Siwach
(d) Nagender Saroha
(e) Anup Singh

S8. Ans.(c)
Sol. World Youth Champion SachinSiwach clinched a gold medal at the Commonwealth Youth Games, Bahamas after defeating Welsh boxer James Nathan Prober 4-1 in the final.

Q9. Who is the Present Governor of Uttarakhand?
(a) S C Jamir
(b) PalaniswamySathasivam
(c) BanwarilalPurohit
(d) Krishan Kant Paul
(e) Om Prakash Kohli

S9. Ans.(d)
Sol. Dr Krishan Kant Paul is the Present Governor of Uttarakhand.

Q10. Who is the present Director-General of International Labour Organization (ILO)?
(a) Peter Aloha
(b) Mahalo Agnes
(c) Guy Ryder
(d) JammieSinster
(e) Rosy Mohk

S10. Ans.(c)
Sol. The Director-General of ILO is Guy Ryder. ILO is headquartered in Geneva, Switzerland.

Q11. What is the Capital of Bahamas?
(a) Nassau
(b) Zagreb
(c) Valletta
(d) Dublin
(e) Tirana

S11. Ans.(a)
Sol. Nassau is the Capital of Bahamas. The Bahamian dollar is the Currency of Bahamas.

Q12. Edinburgh is the Capital of which of the following country?
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Finland
(d) Scotland
(e) Belgium

S12. Ans.(d)
Sol. Edinburgh is the Capital of Scotland. Its currency is Pound sterling.

Q13. Name the player who notched up a thrilling three-game win over Commonwealth Games champion ParupalliKashyap in an all-Indian final to clinch the US Open Grand Prix Gold.
(a) Rangana Swamy
(b) H S Prannoy
(c) Amit Agnihotri
(d) Vishal Tandon
(e) Mukesh Atthaiya

S13. Ans.(b)
Sol. HS Prannoy notched up a thrilling three-game win over Commonwealth Games champion ParupalliKashyap in an all-Indian final to clinch the $120,000 US Open Grand Prix Gold. It was held at Anaheim, California USA.

Q14. Name the Veteran scientist who died recently at the age of 90.
(a) Dr Ayush Singh
(b) Professor Kamal Nagar
(c) Dr Anil Kumar
(d) Dr Safal Srivastava
(e) Professor Yash Pal

S14. Ans.(e)
Sol. Veteran scientist, administrator and popular science communicator, Professor Yash Pal died in Noida, Uttar Pradesh. He was 90.

Q15. ILO is headquartered in ____________.
(a) Paris
(b) Geneva
(c) New York
(d) Brussels
(e) Washington D.C.

S15. Ans.(b)
Sol. ILO is Headquartered in Geneva, Switzerland.

You may also like to Read: