Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 28th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Prime Minister NarendraModi has recently inaugurated the former President, Dr. APJ Abdul Kalam’s memorial in ____________________.
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Maharashtra

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the former President, Dr APJ Abdul Kalam’s memorial at Pei Karumbu in Rameswaram, Tamil Nadu on the second death anniversary of the former President. Mr Modi unveils a statue of Dr Kalam and hoisted the National flag at the memorial.

Q2. Nitish Kumar took oath at Raj Bhawan in Patna recently as the head of the government that would include BJP and its allies. Who is the current Governor of Bihar?
(a) VajubhaiVala
(b) Keshari Nath Tripathi
(c) Banwarilal Purohit
(d) Ram Naik
(e) S C Jamir

S2. Ans.(b)
Sol. Nitish Kumar took oath at Raj Bhawan in Patna as the head of the government that would include BJP and its allies. Bihar Governor KeshariNathTripathi invited Nitish Kumar to prove the majority.

Q3. Which of the following high court had ruled that Vande Mataram should be sung in all schools and colleges across the state?
(a) Madras High Court
(b) Allahabad High Court
(c) Jalandhar High Court
(d) Thiruvananthapuram High Court
(e) Mysore High Court

S3. Ans.(a)
Sol. The Madras High Court ruled that Vande Mataram should be sung in all schools and colleges across the state “at least once a week”, and in government and private offices “at least once a month”.

Q4. Technology giant Microsoft has officially launched ____________, a productivity app that has been designed to enhance the collaboration and communication experience for Indian enterprises.
(a) Kamba App
(b) For You App
(c) Micro App
(d) Kaizala App
(e) Combo App

S4. Ans.(d)
Sol. Technology giant Microsoft has officially launched ‘Kaizala’, a productivity app that has been designed to enhance the collaboration and communication experience for Indian enterprises.

Q5. Dr. A. P. J. Abdul Kalam was the ________________ President of India.
(a) 10th
(b) 12th
(c) 13th
(d) 11th
(e) 9th

S5. Ans.(d)
Sol. A. P. J. Abdul Kalam was the 11th President of India from 2002 to 2007.

Q6. Name the Economic Affairs Secretary who has been recently appointed as India's Alternate Governor to the Board of Governors of the Asian Development Bank (ADB).
(a) Sandeep Kumar
(b) Shaktikanta Das
(c) Subhash Chandra Garg
(d) RaveeshDuggal
(e) Kamal Kumar

S6. Ans.(c)
Sol. Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg has been appointed as India’s Alternate Governor to the Board of Governors of the Asian Development Bank (ADB), the Finance Ministry announced recently.

Q7. N. Dharam Singh passed away recently following a heart attack at the age of 80. He was ______________.
(a) Former Chief Minister
(b) Former Governor
(c) Former IB Chief
(d) Classical Dancer
(e) Singer

S7. Ans.(a)
Sol. N. Dharam Singh, former Chief Minister of Karnataka, passed away following a heart attack. He was 80. He was the 17th Chief Minister of the state.

Q8. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given approval for revision of guidelines of SGB Scheme with a view to achieve its intended objectives. SGB Stands for ______________.
(a) Sovereign Golden Banking
(b) Sovereign Gold Bonds
(c) Sovereign Gold Banks
(d) Substituted Gold Bonds
(e) Suburb Golden Bonds

S8. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given approval for revision of guidelines of Sovereign Gold Bonds (SGB) Scheme with a view to achieve its intended objectives.

Q9. Which of the following state records second highest tiger count in India?
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Maharashtra

S9. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand records second highest tiger count in India. The count of tigers in Uttarakhand shot up to 242 with an increase of 63 big cats in the year 2017. Uttarakhand is the second state in terms of tiger count behind Karnataka.

Q10. Which of the following lender has announced the acquisition of Snapdeal-owned mobile payments provider Freecharge in an all-cash deal worth Rs385 crore?
(a) DENA Bank
(b) IDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Axis Bank

S10. Ans.(e)
Sol. Axis Bank announced the acquisition of Snapdeal-owned mobile payments provider Freecharge in an all-cash deal worth Rs385 crore.

You may also like to Read: