Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 29th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Tax authorities of the five BRICS countries have recently signed a landmark document to establish a mechanism for taxation cooperation. In which of the following year BRICS was established?
(a) 2009
(b) 2008
(c) 2007
(d) 2006
(e) 2000

S1. Ans.(d)
Sol. Tax authorities of the five BRICS countries have signed a landmark document to establish a mechanism for taxation cooperation. BRICS was established in 2006. The BRICS countries – Brazil, Russia, India, China and South Africa – are home to 42 per cent of the world’s population.

Q2. The founder of which of the following company has topped the list of the world’s richest individuals, for less than a day?
(a) Microsoft
(b) Amazon
(c) Flipkart
(d) Google
(e) Apple

S2. Ans.(b)
Sol. Amazon’s share price propelled founder Jeff Bezos to the top of a list of the world’s richest individuals—for less than a day. That put his fortune ahead of Microsoft co-founder Bill Gates'. But Mr Bezos slipped back into second place later in the day.

Q3. India’s Ajay Singh has recently won the bronze medal in Asian Youth and Junior Weightlifting Championships. The Championship was held at ___________.
(a) Shanghai
(b) Jakarta
(c) Kathmandu
(d) New Delhi
(e) Chennai

S3. Ans.(c)
Sol. India’s Ajay Singh has recently won the bronze medal in Asian Youth and Junior Weightlifting Championships. The Championship was held in Kathmandu, Nepal.

Q4. Which of the following Metro has recently announced the launch of India's first Mobile Ticketing System 'OnGo' which will help commuters pass the AFC gates using their mobile phones?
(a) Mumbai Metro
(b) Delhi Metro
(c) Kolkata Metro
(d) Kochi Metro
(e) Lucknow Metro

S4. Ans.(a)
Sol. Mumbai Metro announced the launch of India's first Mobile Ticketing System 'OnGo' which will help commuters pass the AFC gates using their mobile phones.

Q5. Mr Jeff Bezos, the founder of Amazon founded the company in _____________.
(a) 1996
(b) 1990
(c) 1994
(d) 1993
(e) 1991

S5. Ans.(c)
Sol. Mr Jeff Bezos, who founded the company in 1994, owns around 17 per cent of Amazon’s shares.

Q6. Inder Kumar passed away recently. He was ______________.
(a) Classical Singer
(b) Flute Player
(c) Sitar Player
(d) Bollywood Actor
(e) Former MP

S6. Ans.(d)
Sol. Bollywood actor Inder Kumar passed away recently. He was 44. Inder Kumar suffered a heart attack at his residence in Andheri’s Four Bungalows.

Q7. Punjab National Bank (PNB) has signed an agreement with which of the following Insurance Company for the distribution of insurance products through the branches?
(a) Apollo Munich Health Insurance
(b) Bajaj Allianz General Insurance
(c) Bharti AXA General Insurance
(d) Cigna TTK
(e) Agriculture Insurance Company of India

S7. Ans.(b)
Sol. Punjab National Bank (PNB) and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches. Under this agreement, Bajaj Allianz General Insurance will offer personal lines of insurance products such as health, personal accident.

Q8. World Hepatitis Day (WHD) takes places every year on _____________.
(a) 28 July
(b) 26 July
(c) 24 July
(d) 18 August
(e) 26 August

S8. Ans.(a)
Sol. World Hepatitis Day (WHD) takes places every year on 28 July and brings the world together under a single theme to raise awareness of the global burden of viral hepatitis and to influence real change.

Q9.  Which of the following lender has re-appointed Shikha Sharma as MD & CEO for the three-year term from June 2018?
(a) HDFC Bank
(b) IDBI Bank
(c) Axis Bank
(d) ICICI Bank
(e) UCO Bank

S9. Ans.(c)
Sol. Axis Bank has re-appointed Shikha Sharma as MD & CEO of Axis Bank for the three-year term from June 2018. Her current term was to end in June  2018.

Q10. The Managing Director of Punjab National Bank is _____________.
(a) LalaLajpatRai
(b) RakeshSethi
(c) Kishore Kumar Sansi
(d) Sunil Mehta
(e) UshaAnanthasubramanian

S10. Ans.(d)
Sol. The MD of Punjab National Bank is Sunil Mehta. The Headquarter of PNB is in New Delhi.

Q11. With which of the following National Stock Exchange, Bombay Stock Exchange (BSE) joined hands for cooperation in exchange of information across business areas?
(a) Stock Exchange of Thailand (SET)
(b) Egyptian Exchange (EGX)
(c) Kenyan Stock Exchange
(d) Shanghai Stock Exchange (SSE)
(e) Indonesia Stock Exchange - IDX

S11. Ans.(b)
Sol. Leading bourse BSE joined hands with Egyptian Exchange (EGX) for cooperation in exchange of information across business areas.

Q12. Which of the following country is hosting the Asian Football Confederation (AFC) Under-19 Championship 2018?
(a) Japan
(b) China
(c) India
(d) Nepal
(e) Indonesia

S12. Ans.(e)
Sol. The Asian Football Confederation (AFC) Competition Committee officially awarded Indonesia the hosting of the AFC Under-19 Championship 2018.

Q13. Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Dr Harshvardhan has recently launched an app named ____________ for Earthquake Parameter Dissemination.
(a) Quake in India
(b) Shake India
(c) India Quake
(d) Shake Measure
(e) Quake Measure

S13. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Dr Harshvardhan launched an app “India Quake” for Earthquake Parameter Dissemination on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences.

Q14. The Headquarters of Asian Football Confederation (AFC) is in ____________.
(a) Mandaluyong, Philippines
(b) Kuala Lumpur, Malaysia
(c) Manila, Philippines
(d) Shanghai, China
(e) Jakarta, Indonesia

S14. Ans.(b)
Sol. The Headquarters of Asian Football Confederation (AFC) is in Kuala Lumpur, Malaysia.

Q15. The Theme for World Hepatitis Day 2017 is ________________. 
(a) Together against Hepatitis
(b) Stand for Hepatitis
(c) Say No to Hepatitis
(d) Eliminate Hepatitis
(e) Hepatitis- an odd Evil

S15. Ans.(d)
Sol. The Theme for World Hepatitis Day 2017 is 'Eliminate Hepatitis'.

You may also like to Read: