Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 03rd August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Tech giant Cisco has recently appointed ______________ as president for its India and SAARC operations.
(a) Mukul Sangma
(b) Puneet Joshi
(c) Sukanvar Marathe
(d) Sameer Garde
(e) Jitu Rastogi

S1. Ans.(d)
Sol. Tech giant Cisco has named former Philips Healthcare executive, Sameer Garde as president for its India and SAARC operations. He has succeeded Dinesh Malkani.

Q2. Name the first vice-chairman of NITI Aayog, who has recently announced his resignation.
(a) Bibek Debroy
(b) Arvind Panagariya
(c) V. K. Saraswat
(d) Ramesh Chand 
(e) Arjun Kumar

S2. Ans.(b)
Sol. Arvind Panagariya, the first vice-chairman of Niti Aayog announced his resignation. The 62-year-old Panagariya is an Indian-American economist and Professor of Economics at Columbia University.

Q3. Mukesh Ambani has elbowed past _____________ to become Asia’s second-richest man, according to the Bloomberg Billionaires Index.
(a) Li Ka-Shing
(b) Jack Ma
(c) Wang Jianlin
(d) Robin Li
(e) Lei Jun

S3. Ans.(a)
Sol. Mukesh Ambani has elbowed past Li Ka-Shing to become Asia’s, second-richest man. The chairman of Reliance Industries Ltd (RIL) has added $12.1 billion to his wealth in 2017, according to the Bloomberg Billionaires Index.

Q4. Which of the following payments bank has recently announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) to give the further boost to digital payments in the country?
(a) Aditya Birla Nuvo
(b) FINO PayTech
(c) Airtel Payments Bank
(d) IPPB
(e) Reliance Industries

S4. Ans.(c)
Sol. Airtel Payments Bank, India’s first payments bank has announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) to give the further boost to digital payments in the country and to add to customer convenience.

Q5. In which of the following country, China has formally opened its first overseas military base?
(a) Somalia
(b) Ethiopia
(c) Eritrea
(d) Djibouti
(e) Iran

S5. Ans.(d)
Sol. China formally opened its first overseas military base with a flag raising ceremony in Djibouti in the Horn of Africa, the same day as the People's Liberation Army marks its 90th birthday.

Q6. World breastfeeding week 2017 is being celebrated from 1st to 7th August 2017 with the theme ____________________.
(a) Breastfeeding- the first food of life
(b) Sustaining Breastfeeding Together
(c) Grow together with Children
(d) Breastfeeding- The enrichment and values
(e) None of the given themes is correct

S6. Ans.(b)
Sol. World breastfeeding week 2017 is being celebrated from 1st to 7th August 2017 with the theme “Sustaining Breastfeeding Together”.

Q7. Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist passed away recently. He belonged to which tradition?
(a) Dhrupad Tradition
(b) Lavani Tradition
(c) Ganasangeet Tradition
(d) Sruti Tradition
(e) Rabindra Sangeet

S7. Ans.(a)
Sol. Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist and one of the leading exponents of Dhrupad tradition, passed away following a brief illness in Pune. He was 78.

Q8. The Supreme Court of India has recently imposed a ban on the use of five harmful metals. Which one of the following metal is not among them?
(a) Lithium
(b) Arsenic
(c) Bismuth
(d) Mercury
(e) Antimony

S8. Ans.(c)
Sol. The Supreme Court of India imposed a ban on the use of five harmful metals viz lithium, mercury, arsenic, antimony, and lead in firecrackers. The bench was headed by Justice Madan B Lokur.

Q9. The Monetary Policy Committee (MPC) has recently changed the Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF). What is the new Repo rate set by the RBI?
(a) 6.25%
(b) 6.50%
(c) 6.75%
(d) 6.00%
(e) 5.75%

S9. Ans.(d)
Sol. the Monetary Policy Committee (MPC), headed by Urijit Patel, decided to reduce the Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.25 per cent to 6.0 per cent with immediate effect.

Q10. With which of the following lender, Smartphone-maker Samsung has tied up to store higher variants of its debit cards on the app?
(a) Canara Bank
(b) State Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Allahabad Bank
(e) Punjab National Bank

S10. Ans.(b)
Sol. Smartphone-maker Samsung, which recently launched its digital wallet app Samsung Pay in India, has tied up with State Bank of India to store higher variants of SBI debit cards on the app.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF