Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 30th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In which of the following State, Olympic silver medalist P V Sindhu has been recently appointed as a Group-I officer?
(a) Telangana
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Kerala

S1. Ans.(c)
Sol. Olympic silver medallist P V Sindhu has been appointed a Group-I officer in Andhra Pradesh. Chief minister N Chandrababu Naidu handed over the government order to the Rio Olympics silver winning shuttler.

Q2. The Prime Minister of which of the following country has recently resigned over Panama Papers verdict?
(a) Iran
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) Bangladesh
(e) Nigeria

S2. Ans.(b)
Sol. Nawaz Sharif has resigned as prime minister of Pakistan following a decision by the country's Supreme Court to disqualify him from office. The ruling came after a probe into his family's wealth following the 2015 Panama Papers dump linking Mr Sharif's children to offshore companies.

Q3. Which of the following organization has recently received a final nod from the Reserve Bank of India to function as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU) and operate the Bharat Bill Payment System (BBPS)?
(a) Financial Action Task Force (FATF)
(b) National Informatics Centre (NIC)
(c) Airtel Payment System (APS)
(d) National Payments Corporation of India (NPCI)
(e) Paytm

S3. Ans.(d)

Sol. National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payment systems has received a final nod from the Reserve Bank of India to function as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU) and operate the Bharat Bill Payment System (BBPS).

Q4. Iran has successfully launched its most advanced satellite-carrying rocket called ‘Simorgh’ into space, recently. What is the Capital of Iran?
(a) Tehran
(b) Baghdad
(c) Damascus
(d) Windhoek
(e) Nairobi

S4. Ans.(a)
Sol. Iran successfully launched its most advanced satellite-carrying rocket called ‘Simorgh’ into space. The launch took place at the Imam Khomeini National Space Station in Semnan. Tehran is the Capital of Iran. Hassan Rouhani is the President of Iran.

Q5. The International Tiger Day is observed globally on __________.
(a) 27 July
(b) 29 July
(c) 14 July
(d) 24 July
(e) 26 July

S5. Ans.(b)
Sol. The 7th International Tiger Day is observed globally on 29 July. This year’s International Tiger Day would be celebrated with the slogan ‘Fresh Ecology For Tigers’ Protection’.

Q6. NitiAayog has recently cleared 6 proposals of the transport ministry exploring options to improve public transport. Who is the Chairperson of NITI Ayog?
(a) ShriArvindPanagariya.
(b) Shri Arun Jaitley
(c) Shri Narendra Modi
(d) Justice J. S. Kheher
(e) Shri Amit Shah

S6. Ans.(c)
Sol. Mass rapid transportation technologies such as hyperloop, metrino and pod taxis could soon be a reality in India after NitiAayog cleared half-a-dozen proposals of the transport ministry exploring options to improve public transport. The Chairperson of NITI Ayog is Shri Narendra Modi.

Q7. For how many Scheduled Commercial Banks (which have the sizeable international presence), Reserve Bank of India (RBI) has recently set up Supervisory Colleges?
(a) 5
(b) 7
(c) 8
(d) 6
(e) 4

S7. Ans.(d)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have the sizeable international presence: - State Bank of India, ICICI Bank Ltd., Bank of India, Bank of Baroda, Axis Bank Ltd. and Punjab National Bank.

Q8. Minister of Science & Technology, Dr Harshvardhan has recently launched an app to disseminate ocean related information and alerts to the user community in a timely manner for their safety. What is the name of that app?
(a) Amrut Sagar
(b) Samudra Manthan
(c) Sagar Vani
(d) Sagar Matha
(e) Amar Sagar

S8. Ans.(c)
Sol. Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Environment, Forests & Climate Change, Dr Harshvardhan launched an app “SagarVani” on the occasion of Foundation Day of Ministry of Earth Sciences. ‘SagarVani’ has been launched to disseminate ocean related information and alerts to the user community in a timely manner for their safety.

Q9. Name the State of India with Maximum number of Tigers in the Country.
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Jharkhand

S9. Ans.(a)
Sol. Karnataka is the State in India with Maximum number of Tigers.

Q10. Who is the Managing Director & Chief Executive Officer of National Payments Corporation of India (NPCI)?
(a) Balachandran M
(b) P.P. Chaudhary
(c) N. Saravana Kumar
(d) A. P. Hota
(e) Sanjeev Kumar

S10. Ans.(d)
Sol. A. P. Hota is the Managing Director & Chief Executive Officer of National Payments Corporation of India (NPCI).

You may also like to Read: