Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 31st August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. According to the Finance Ministry, what was the amount (approx.) collected in form of tax in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base?
(a) Rs 50,000 crore
(b) Rs 85,000 crore
(c) Rs 92,000 crore
(d) Rs 78,000 crore
(e) Rs 42,000 crore

S1. Ans.(c)
Sol. The goods and services tax, GST, launched on 1 July, has got off to a good start, with collections exceeding the revenue target for the first month. According to the Finance Minister Arun Jaitley, taxes worth Rs 92,283 crore were collected in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base.

Q2. The 9th BRICS Summit 2017 will be held in month of September in ___________.
(a) South Africa
(b) China
(c) Brazil
(d) India
(e) Russia

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi will attend the 9th BRICS Summit, Xiamen in China’s Fujian province during 3rd to 5th of September. The 8th BRICS Summit held on 16th October 2016 at Goa, India.

Q3. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has recently inaugurated a skill development program to connect with youth by upgrading their skill. The Program is named as _____________.
(a) YOUTH INDIA
(b) YOUNG INDIA
(c) SKILL INDIA
(d) YUVA
(e) START INDIA

S3. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the YUVA – a skill development program. It is an initiative by Delhi Police under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana.

Q4. DAD has recently organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. DAD stands for ______________.
(a) Development Accounts Department
(b) Defence Artilaries Department
(c) Defence Accounts Department
(d) Defence Accommodation Department
(e) Defence Accounts Development

S4. Ans.(c)
Sol. The Defence Accounts Department (DAD) organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi. The objective of the conference was to obtain feedback from the pensioners that would help the department to serve them better with constantly improving systems and procedures.

Q5. Name the CEO of Bombay Stock Exchange who has recently got approval for another five-year term as Chief of the company.
(a) Ashish Chauhan
(b) Vikrant Singh
(c) Narendra Bhagwat
(d) Mohan Kumar Mishra
(e) Amit Gauba

S5. Ans.(a)
Sol. Top stock exchange BSE's board has approved another five-year term for its chief Ashish Chauhan. Chauhan has joined BSE as deputy chief executive officer (CEO) in 2009. He was made MD and CEO for a period of five years with effect from November 2, 2012.

Q6. In which country, the International Atomic Energy Agency (IAEA) has recently opened the Low Enriched Uranium Bank?
(a) Uzbekistan
(b) Kyrgyzstan
(c) Russia
(d) Azerbaijan
(e) Kazakhstan

S6. Ans.(e)
Sol. The International Atomic Energy Agency (IAEA) has opened the Low Enriched Uranium Bank in Kazakhstan. The IAEA opened the bank to ensure the supply of nuclear fuel in the event of disruption due to political or market problems.

Q7. International Atomic Energy Agency (IAEA) was established as an autonomous organization in 1957. It is headquartered in ___________.
(a) Geneva
(b) New York
(c) Paris
(d) Vienna
(e) Beijing

S7. Ans.(d)
Sol. International Atomic Energy Agency (IAEA) was established as an autonomous organization in 1957. It is headquartered in Vienna.

Q8. The Indian Commodity Exchange (ICEX) launched the world's first diamond futures contracts to provide exporters with a hedging tool. Who is the Chairman of ICEX?
(a) Ajit Mittal  
(b) Ashok Sinha
(c) D. Vijayalakshmi  
(d) Lav Chaturvedi
(e) P.S. Gahlaut

S8. Ans.(b)
Sol. The Indian Commodity Exchange (ICEX) launched the world's first diamond futures contracts to provide exporters with a hedging tool. India is a global diamond polishing hub where 14 out of every 15 rough diamonds in the world are polished. Mr Ashok Sinha is the Chairman of Public Interest Director of ICEX.

Q9. NITI Aayog, in partnership with MyGov and the United Nations, has recently announced the winners of the Women Transforming India Awards, 2017. Who among the following was not among top six contenders?
(a) Laxmi Agarwal
(b) Safeena Husain
(c) Meira Kumar
(d) Jamuna Tudu
(e) Arunima Sinha

S9. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog, in partnership with MyGov and the United Nations, has recently announced the winners of the Women Transforming India Awards, 2017. Laxmi Agarwal, Safeena Husain, Kamal Kumbhar, Subasini Mistry, Arunima Sinha, and Jamuna Tudu were among top six contenders.

Q10. Tata group hospitality firm Indian Hotels Company Ltd (IHCL) has appointed ___________ as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO).
(a) Puneet Chhatwal
(b) Anurag Badhana
(c) Pritam Das
(d) Priyanka Mahajan
(e) Arindam Chakraborty

S10. Ans.(a)
Sol. Tata group hospitality firm Indian Hotels Company Ltd (IHCL) has appointed Deutsche Hospitality chief executive Puneet Chhatwal as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO).

Q11. Sri Lankan cricket selection panel has recently stepped down in the wake of the country’s poor performance. The Selection Committee was headed by _______________.
(a) Chaminda Vas
(b) Arjun Ranatunga
(c) Dayasiri Jayasekara
(d) Kumar Sangakkara
(e) Sanath Jayasuriya

S11. Ans.(e)
Sol. The Sanath Jayasuriya-led Sri Lankan cricket selection panel has stepped down in the wake of the country’s horrible performance against India. Sri Lanka Cricket vice-president Mohan de Silva has confirmed that Sanath Jayasuriya’s panel has indeed stepped down.

Q12. With which of the following lender, Solar energy services company Freyr Energy has tied up to offer term loans ranging from Rs 5 lakh to Rs 50 lakh?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDBI Bank
(d) Axis Bank
(e) Karnataka Bank

S12. Ans.(d)
Sol. Solar energy services company Freyr Energy has tied up with Axis Bank to offer term loans ranging from Rs 5 lakh to Rs 50 lakh for tenures up to five years, for solar rooftop installations in Telangana and Andhra Pradesh.

Q13. Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company (CHOICE) has come up with a ‘Point-of-Sale’ product targeted at the mass-market segment. The product is named as ____________________.
(a) PoS - Safal Bima Plan
(b) PoS - Sajag Bima Plan
(c) PoS - Easy Bima Plan
(d) PoS - Simple Bima Plan
(e) PoS - Health Bima Plan

S13. Ans.(c)
Sol. Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company (CHOICE) has come up with a ‘Point-of-Sale’ product targeted at the mass-market segment. The product- ‘PoS - Easy Bima Plan’ is the first PoS product for the company and is a pure term insurance plan.

Q14. The Fourth Session of the India-Tanzania Joint Trade Committee (JTC) meeting was held in New Delhi. What is the capital of Tanzania?
(a) Astana
(b) Baku
(c) Cuba
(d) Vienna
(e) Dodoma

S14. Ans.(e)
Sol. The Fourth Session of the India-Tanzania Joint Trade Committee (JTC) meeting was held in New Delhi. The capital of Tanzania is Dodoma. John Magufuli is the Present President of Tanzania.

Q15. Who is the Chief Executive Officer of Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company (CHOICE)?
(a) Achal Sharma
(b) D K Sharma
(c) Anupam Surana
(d) Anuj Mathur
(e) Tarun Badhana

S15. Ans.(d)
Sol. Anuj Mathur is the Chief Executive Officer of Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company (CHOICE). It was launched in June 2008.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF