Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 7th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Bank that was recently included by RBI in the list of 'too big to fail' lenders, referred to as D-SIB or domestic systemically important bank.
(a) Axis Bank
(b) Punjab and National Bank
(c) Bank of Baroda
(d) HDFC Bank
(e) Allahabad Bank

S1. Ans.(d)
Sol. RBI included HDFC Bank in the list of 'too big to fail' lenders, referred to as D-SIB or domestic systemically important bank. India's largest lender SBI and private sector major ICICI Bank were classified as D-SIBs in 2015. With the inclusion of HDFC Bank in the list, there will now be three 'too big to fail' financial entities in the country.

Q2. DBS Bank India has recently received in-principle approval from the Reserve Bank of India (RBI) to convert its existing India franchise to a locally incorporated wholly-owned subsidiary (WOS) in India. DBS Bank is headquartered in ____________.
(a) Switzerland
(b) Netherlands
(c) Singapore
(d) New Zealand
(e) Russia

S2. Ans.(c)
Sol. DBS Bank India, part of Singapore-based financial services group DBS Group Holdings, has received in-principle approval from the Reserve Bank of India (RBI) to convert its existing India franchise to a locally incorporated wholly-owned subsidiary (WOS) in India.

Q3. External Affairs Minister SushmaSwaraj was on a three-day visit to attend the third Eastern Economic Forum which was held in __________.
(a) France
(b) Russia
(c) Japan
(d) China
(e) South Africa

S3. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister SushmaSwaraj arrived in Russian port city of Vladivostok on a three-day visit to attend the third Eastern Economic Forum which will deliberate on pressing issues relating to global trade. Delegates from at least 24 countries are attending the gathering.

Q4. In which of the following city, Metro Rail service has been flagged off recently?
(a) Varanasi
(b) Jodhpur
(c) Jaipur
(d) Kochi
(e) Lucknow

S4. Ans.(e)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh and UP CM Yogi Adityanath jointly flagged off its commercial run. The 8.5-km 'priority corridor' from Transport Nagar to Charbagh will be operational from 6 am to 10 pm daily. Rs. 6,00,080crore has been spent in the Lucknow Metro Project.

Q5. Name the country that has banned individuals and organizations from raising funds through Initial Coin Offerings (ICO) or Cryptocurrencies.
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Indonesia
(e) Oman

S5. Ans.(a)
Sol. China has banned individuals and organizations from raising funds through Initial Coin Offerings (ICO), or launches of digital currencies, saying the practice constituted illegal fund-raising.

Q6. Name the Infosys co-founder who has been recently conferred the PLuS Alliance Prize.
(a) Vishal Sikka
(b) K. Dinesh
(c) N R Narayana Murthy
(d) Nandan Nilekani
(e) S. Gopalakrishnan

S6. Ans.(c)
Sol. Infosys co-founder N R Narayana Murthy and Mumbai-born scientist Veena Sahajwalla have been conferred the PLuS Alliance Prize. PLuS Alliance Prize is a prestigious honour that recognises Research Innovation, Education Innovation, Global Leadership and Global Innovation.

Q7. The 12th edition of India-Nepal joint military exercise has begun recently in Saljhandi, Nepal. What is the name of this historic exercise?
(a) Indo-Nepal JME
(b) Nagarjuna
(c) SIMBEX
(d) Nag-Al
(e) Surya Kiran

S7. Ans.(e)
Sol. The 12th edition of India-Nepal joint military exercise- Surya Kiran XII was held at Nepal Army Battle School (NABS) in Saljhandi, Nepal. The 14-day exercise focused on skills required counter-terrorism and counter-terror, forest fighting and natural disaster management operations.

Q8. The 9th BRICS Summit was concluded recently in Xiamen, China. Who was the representative from the side of Brazil?
(a) Vladimir Putin
(b) Michel Temer
(c) Jacob Zuma
(d) Joaquim Rodrigues
(e) Pedro de Araujo

S8. Ans.(b)
Sol. The 9th BRICS Summit was concluded recently in Xiamen, China. The representative from the side of Brazil was its President Michel Temer.

Q9. The National Highway Authority of India (NHAI) has awarded its first international project in Myanmar to ___________.
(a) Punj Lloyd-Varaha
(b) L&T Engineering & Construction Division
(c) Tata Projects Ltd
(d) IRCON International Ltd
(e) Essar Group

S9. Ans.(a)
Sol. The National Highway Authority of India (NHAI) has awarded its first international project in Myanmar to a joint venture of Punj Lloyd-Varaha. This is for the upgradation of the Yagyi–Kalewa section in Myanmar to two lanes with earthern shoulder in the engineering, procurement, and construction mode.

Q10. Currently, there are how many Banks in India that has been included in the list of 'too big to fail' financial entities in the country?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 3
(e) 5

S10. Ans.(d)
Sol. RBI included HDFC Bank in the list of 'too big to fail' lenders, referred to as D-SIB or domestic systemically important bank. India's largest lender SBI and private sector major ICICI Bank were classified as D-SIBs in 2015. With the inclusion of HDFC Bank in the list, there will now be three 'too big to fail' financial entities in the country.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF