Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 8th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. Who is the present Prime Minister of Japan?
(a) Shinzo Abe
(b) Yoshihiko Noda
(c) Naoto Kan
(d) Xi Jinping
(e) Yukio Hatoyama

S1. Ans.(a)
Sol. India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. The two countries resolved to ramp up overall military engagement under the bilateral special strategic framework. Shinzo Abe is the present Prime Minister of Japan.

Q2. The book of Former Foreign Secretary named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched recently. The book is written by __________.
(a) Ranjan Mathai
(b) Chokila Iyer
(c) Shyam Saran
(d) Lalit Mansingh
(e) Nirupama Rao

S2. Ans.(c)
Sol. The book of Former Foreign Secretary Shyam Saran named “How India Sees the World: Kautilya to the 21st Century”- was launched by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh.

Q3. NITI Aayog has recently constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. The Task Force will be headed by ____________.
(a) Arvind Panagariya
(b) Rajiv Kumar
(c) Amitabh Kant
(d) Narendra Modi
(e) Shereen Bhan

S3. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog has constituted an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. It will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Dr. Rajiv Kumar.

Q4. The defence entity of which of the following company had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces?
(a) TATA Power
(b) Bharat Earth Movers
(c) Heavy Vehicles Factory
(d) Ashok Leyland
(e) Reliance Defence Services

S4. Ans.(d)
Sol. The defence entity of Hinduja Group flagship company Ashok Leyland had signed an MoU with Rosoboronexport, Russia, to supply tracked vehicle solutions to the armed forces.

Q5. Which of the following countries will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships?
(a) Australia
(b) Japan
(c) China
(d) USA
(e) India

S5. Ans.(e)
Sol. India will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships. The Executive Board of Commonwealth Weightlifting Federation met at Gold Coast, Australia and decided to allot the 2019 edition of the competitions to India.

Q6. Name the Bollywood actress who has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.
(a) Priyanka Chopra
(b) Parineeti Chopra
(c) Aishwarya Rai Bachchan
(d) Diya Mirza
(e) Neha Dhupia

S6. Ans.(b)
Sol. Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.

Q7. Name the telecom company of India that has entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.
(a) MTNL
(b) Reliance Communications
(c) BSNL
(d) Tata Teleservices
(e) Bharti Airtel

S7. Ans.(c)
Sol. State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.

Q8. In which of the following country, Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme?
(a) Singapore
(b) Myanmar
(c) Nepal
(d) Malaysia
(e) Bangladesh

S8. Ans.(d)
Sol. Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in the State of Melaka, Malaysia.

Q9. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. Exide Life Insurance is head quartered in __________.
(a) Bengaluru
(b) Jaipur
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S9. Ans.(a)
Sol. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. It is head quartered in Bengaluru. Kshitij Jain is the MD and CO of Exide Life Insurance.

Q10. India’s first operational Smart City and IFSC, GIFT City has won the prestigious Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) Services Excellence Award. GIFT City is situated in ______________.
(a) Karnataka
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Punjab
(e) Goa

S10. Ans.(b)
Sol. India’s first operational Smart City and IFSC, Gujarat International Finance-Tec City (GIFT City), has won the prestigious Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) Services Excellence Award.

Q11. A joint military training exercise will be conducted in this month in Washington, USA between India and the USA. The exercise is named as ____________.
(a) Exercise Varuna-XII
(b) INDUS-X
(c) Exercise Parakram 2017
(d) Malabar Exercise-X
(e) Yudh Abhyas-2017

S11. Ans.(e)
Sol. A joint military training, Exercise Yudh Abhyas-2017 will be conducted at Joint Base Lewis McChord, Washington, USA from 14 to 27 September 2017 between India and the USA.

Q12. Name the Insurance Company that has received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore.
(a) Sun Life Financial
(b) MetLife
(c) SBI Life Insurance
(d) AXA Life Insurance
(e) Prudential

S12. Ans.(c)
Sol. SBI Life Insurance has received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion).

Q13. The Andhra Pradesh government has recently signed an MoU with Hyperloop Transportation Technologies (HTT) to build India's first Hyperloop system. HTT is a company based in ______________.
(a) Russia
(b) France
(c) China
(d) USA
(e) Japan

S13. Ans.(d)
Sol. The Andhra Pradesh government has signed an MoU with the US-based Hyperloop Transportation Technologies (HTT) to build India's first Hyperloop system. The planned project is aimed at connecting cities Amaravati and Vijayawada in Andhra Pradesh, supposedly covering the distance of over 35 km in just five minutes.

Q14. Who is the present Managing Director and Group CEO of GIFT City?
(a) Sanjeev Mathur
(b) Ajay Pandey
(c) Arun Gupta
(d) Arjun Singh
(e) Kapil Tiwari

S14. Ans.(b)
Sol. Ajay Pandey is the Managing Director and Group CEO of GIFT City. GIFT City, India’s first International Financial Services Centre (IFSC).

Q15. Who is the present Chairman & Managing Director of BSNL?
(a) Sandeep Jajodia
(b) Rajiv Kumar
(c) Anupam Shrivastava
(d) Deepak Kumar
(e) Anil Jyoti

S15. Ans.(c)
Sol. The present Chairman & Managing Director of BSNL is Shri Anupam Shrivastava.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF