Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 22nd September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Norway's sovereign wealth fund, the largest in the world has recently reached the value of ______________ for the first time.
(a) $2.0 Trillion
(b) $1.2 Trillion
(c) $1.4 Trillion
(d) $1.8 Trillion
(e) $1.0 Trillion

S1. Ans.(e)
Sol. Norway's sovereign wealth fund, the largest in the world, reached the value of $1 trillion for the first time. This amount equals nearly $189,000 (157,000 euros) for each of the 5.3 million people living in Norway.

Q2. Name the only player whom BCCI has nominated for the country's third highest civilian award, the Padma Bhushan, for his contribution to the game.
(a) Virat Kohli
(b) Ajinkya Rahane
(c) Shikhar Dhawan
(d) Mahendra Singh Dhoni
(e) Yuvraj Singh

S2. Ans.(d)
Sol. The Indian cricket board, BCCI has nominated Mahendra Singh Dhoni for the country's third highest civilian award - the Padma Bhushan, for his contribution to the game.

Q3. The Union Cabinet has given its approval for merger and modernization of 17 Government of India Presses (GIPs)/Units into ___________ Government of India Presses (GIPs).
(a) 4
(b) 5
(c) 8
(d) 7
(e) 6

S3. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet has given its approval for rationalization/merger and modernization of 17 Government of India Presses (GIPs)/Units into 5 Government of India Presses (GIPs) at Rashtrapati Bhavan, Minto Road and Mayapuri, New Delhi; Nashik, Maharashtra and Temple Street, Kolkata, West Bengal.

Q4. Tata Steel and Thyssenkrupp have signed a Memorandum of Understanding (MoU) in a deal that is poised to create one of Europe's largest steel companies. Thyssenkrupp is _____________ based company.
(a) Brazil
(b) Russia
(c) Germany
(d) France
(e) Oman

S4. Ans.(c)
Sol. Tata Steel and Thyssenkrupp of Germany have signed a Memorandum of Understanding (MoU) in a deal that is poised to create one of Europe's largest steel companies. The two partners have been in merger talks for more than a year.

Q5. India has replaced which one of the following country as the top retail destination in 2017 as part of the global retail development index?
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Sri Lanka
(e) Switzerland

S5. Ans.(a)
Sol. India has replaced China as the top retail destination in 2017 as part of the global retail development index. The change in ranking was an outcome of four factors including increased consumer spending beyond essentials, rising mobile and internet penetration, favorable foreign investment climate and bold action on cashless transaction and GST.

Q6. In which of the following country, FIFA Women's World Cup 2019 will be held?
(a) Russia
(b) China
(c) France
(d) USA
(e) Indonesia

S6. Ans.(c)
Sol. FIFA Women's World Cup 2019 will be held in France. Gianni Infantino is the President of FIFA. The 2019 edition of FIFA Women's World Cup will take place from June 7 to July 7, 2019.

Q7. Name the Nigerian who has recently won the UN High Commission for Refugees (UNHCR) 2017 Nansen Refugees Award.
(a) Muhammadu Buhari
(b) Zannah Mustapha
(c) Shehu Shagari
(d) Olusegun Obasanjo
(e) Ernest Shonekan

S7. Ans.(b)
Sol. A Nigerian, Zannah Mustapha has won the UN High Commission for Refugees (UNHCR) 2017 Nansen Refugees Award. He is the Director of Future Prowess Islamic Foundation School. Mr. Mustapha is the first Nigerian recipient of the award.

Q8. The Union Cabinet has approved the revamped Khelo India program at a cost of _______________ for the period 2017-18 to 2019-20.
(a) Rs.2,340 Crore
(b) Rs.750 Crore
(c) Rs.1,756 Crore
(d) Rs.1,205 Crore
(e) Rs.3,567 Crore

S8. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the revamped Khelo India program at a cost of Rs.1,756 crore for the period 2017-18 to 2019-20. This marks a watershed moment in the history of Indian sports, as the Programme aims at mainstreaming sport as a tool for individual development, community development, economic development and national development.

Q9. Name the person who has been appointed as the as interim Chairman of National Payments Corporation of India (NPCI).
(a) Vishal Kumar
(b) Rajiv Kumar
(c) Pramod Mathur
(d) B Sambamurthy
(e) Vimal Srivastava

S9. Ans.(d)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed B Sambamurthy as interim Chairman of the board. He will replace M Balachandran, who was Non-Executive Chairman of NPCI.

Q10. What is the official Slogan of the FIFA Women's World Cup 2019?
(a) Power in Us
(b) Shine with FIFA
(c) Dream to Shine
(d) Dare To Shine
(e) Shine and Rise

S10. Ans.(d)
Sol. "Dare To Shine" is the official Slogan of the FIFA Women's World Cup 2019. The slogan of the tournament "Dare To Shine" reflects the development of football, especially women's football.

Q11. How many countries have recently signed a treaty to ban nuclear weapons, a pact that the world’s nuclear powers spurned?
(a) 50
(b) 75
(c) 25
(d) 38
(e) 60

S11. Ans.(a)
Sol. Fifty countries have signed a treaty to ban nuclear weapons, a pact that the world’s nuclear powers spurned but supporters hailed as a historic agreement nonetheless.

Q12. After the recent circular passed by the RBI, Peer-to-peer lending platforms will be treated as _____________.
(a) Regular Banks
(b) Payment Banks
(c) Small Financial Banks
(d) Start-Ups
(e) NBFCs

S12. Ans.(e)
Sol. After a year or more of due-diligence, the RBI has notified that peer-to-peer (P2P) lending platforms need to be regulated and treated on par with non-banking financial companies (NBFCs).

Q13. World Alzheimer’s Day is organized across the world on ____________.
(a) 23 September
(b) 21 September
(c) 22 September
(d) 30 September
(e) 14 September

S13. Ans.(b)
Sol. World Alzheimer’s Day is organized across the world on 21 September. The theme for World Alzheimer’s Day 2017 is Remember me.

Q14. What is the theme of the World Alzheimer’s Day 2017?
(a) Don't Forget
(b) Alzheimer- Not a Disease
(c) Yes we know it
(d) Alzheimer- Eradicate it
(e) Remember me

S14. Ans.(e)
Sol. World Alzheimer’s Day is organized across the world on 21 September. The theme for World Alzheimer’s Day 2017 is Remember me.

Q15. The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of ____________ to provide life-saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar.
(a) $225,000
(b) $220,000
(c) $345,000
(d) $175,000
(e) $124,000

S15. Ans.(d)
Sol. The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of $175,000 to provide life-saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar.



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF