Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 29th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the state government that has recently signed an MoU with South Korea for increased co-operation in infrastructure projects.
(a) Madhya Pradesh
(b) Jharkhand
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Kerala

S1. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has signed a MoU with South Korea for increased co-operation in infrastructure projects like development of smart cities, roads, airports and metros on the first day of Chief Minister Devendra Fadnavis’ visit to that country.

Q2. The Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution has recently launched the Web Portal of Warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) & e-NWR System in New Delhi. What does 'N' stands for in NWR?
(a) National
(b) Negotiable
(c) New
(d) Nominated
(e) Neutral

S2. Ans.(b)
Sol. Shri Ram Vilas Paswan, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution launched the Web Portal of Warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) & “Electronic Negotiable Warehouse Receipt (e-NWR) System” in New Delhi.

Q3. Name the state/UT in which the Minister of Communication Shri Manoj Sinha launched DoT’s first ever Mobile, Internet and Technology event- 'India Mobile Congress 2017'.
(a) Chandigarh
(b) Bengaluru
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Chennai

S3. Ans.(d)
Sol. The Minister of Communication Shri Manoj Sinha launched DoT’s first ever Mobile, Internet and Technology event in India – India Mobile Congress 2017 at Pragati Maidan, New Delhi.

Q4. Name the bank that has recently launched ‘Project Nishchay’ in partnership with the Boston Consulting Group (BCG) to accelerate its turnaround program and improve financial performance.
(a) Canara Bank
(b) IndusInd Bank
(c) PNB
(d) ICICI Bank
(e) IDBI Bank

S4. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank has launched ‘Project Nishchay’ in partnership with the Boston Consulting Group (BCG) to accelerate its turnaround program and improve financial performance. The project will be led by senior management at IDBI Bank along with BCG.

Q5. Which of the following Water Jet Fast Attack Craft has been recently commissioned into the Indian Navy intended for extended coastal and offshore surveillance and patrolling?
(a) INS Tarasa
(b) INS Tarini
(c) INS Natasha
(d) INS Vikram
(e) INS Parvara

S5. Ans.(a)
Sol. INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft intended for extended coastal and offshore surveillance and patrolling, was commissioned into the Indian Navy. Western Naval Command chief Vice Admiral Girish Luthra has commissioned the vessel. The vessel has been built in Kolkata.

Q6. World Rabies Day is celebrated annually on _____________ to raise awareness about rabies prevention.
(a) 29 September
(b) 28 September
(c) 23 September
(d) 25 September
(e) 20 September

S6. Ans.(b)
Sol. World Rabies Day has celebrated annually on 28th of September to raise awareness about rabies prevention. This day also marks the anniversary of Louis Pasteur's death, the French chemist and microbiologist, who developed the first rabies vaccine.

Q7. An eminent personality Hugh Hefner has passed away recently. He was the founder of famous magazine _____________.
(a) Forbes
(b) Fortune
(c) Outlook
(d) Playboy
(e) Vogue

S7. Ans.(d)
Sol. Playboy magazine founder and sexual revolution symbol Hugh Hefner has passed away. He was 91. He died at his home of natural causes.

Q8. Public sector Syndicate Bank has cut savings account interest rate by 0.50 percent to 3.50 percent for deposits up to Rs 25 lakh. Name the present Managing Director & CEO of Syndicate Bank.
(a) M K Jain
(b) Rajiv Nigam
(c) Melwyn Rego
(d) Narendra Tomar
(e) Vishal Singh

S8. Ans.(c)
Sol. Public sector Syndicate Bank has cut savings account interest rate by 0.50 percent to 3.50 percent for deposits up to Rs 25 lakh. The bank has revised rate of interest on savings bank deposits with effect from October 10 to 3.50 percent from 4 percent existing rate. Mr Melwyn Rego is the Managing Director & CEO of Syndicate Bank. It Headquarters in Manipal, Karnataka.

Q9. Twitter has announced a test project allowing tweets to expand from 140 to _________________ characters.
(a) 280
(b) 300
(c) 200
(d) 250
(e) 230

S9. Ans.(a)
Sol. Twitter has announced a test project allowing tweets to expand from 140 to 280 characters, double the existing limit in the latest effort to boost flagging growth at the social network. It aims to address a major cause of frustration for many users.

Q10. What is the theme for 2017 World Rabies Day?
(a) Global Alliance for Rabies Control
(b) Rabies Control: Global Necessity
(c) Rabies: Zero by 30
(d) Rabies: Fast Forward
(e) None of the given themes is True

S10. Ans.(c)
Sol. World Rabies Day is celebrated annually on 28th of September to raise awareness about rabies prevention. World Rabies Day is the first and only global day of action and awareness for rabies prevention. The 2017 World Rabies Day theme is 'Rabies: Zero by 30'.

Q11. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has registered National E-Governance Services Limited (NeSL) as a/an ________________ under the IBBI Regulations, 2017.
(a) Service Provider
(b) Technical Assistance Unit
(c) Internal Utility Service
(d) Artificial Intelligence Unit
(e) Information Utility

S11. Ans.(e)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) registered National E-Governance Services Limited (NeSL) as an Information Utility (IU) under the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. With this NeSL has become the first IU registered by the IBBI and the registration is valid for five years from the date of registration.

Q12. Name the city in which India will host the South Asian Boxing Championship for the first time.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Dispur
(d) Guwahati
(e) Gangtok

S12. Ans.(d)
Sol. India will host the South Asian Boxing Championship for the first time in Guwahati from December 6 to 10. Boxing Federation of India (BFI) after its executive committee meeting stated that the country will also host the ‘India International Open tournament’ in New Delhi in the third week of January.

Q13. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given the approval to the Agreement on “Cooperation in the field of Information, Communication and Media” between India and _______________.
(a) Belarus
(b) Myanmar
(c) Ethiopia
(d) Bangladesh
(e) USA

S13. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given the approvals to the Agreement on “Cooperation in the field of Information, Communication and Media” between India and Ethiopia.

Q14. The World Maritime Day 2017 was celebrated across the world on 28 September. The theme for 2017 World Maritime Day is ________________.
(a) Diving Deep in Protection
(b) Connecting Ships, Ports and People
(c) Protect Marine Animals
(d) The Blue Life- Beautiful
(e) The World of Blues

S14. Ans.(b)
Sol. The World Maritime Day 2017 was celebrated across the world on 28 September. The theme for 2017 World Maritime Day is ‘Connecting Ships, Ports and People’.

Q15. Who is the present chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?
(a) S Chriostopher
(b) Aswini Kumar
(c) B R Rawat
(d) MS Sahoo
(e) Jaswinder Lodha

S15. Ans.(d)
Sol. Dr M. S. Sahoo is the chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF