Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 19th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Yojana that Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has recently inaugurated _________________ for the farmers of the state.
(a) Kaushal Samvardhan Yojana
(b) Krishak Udhyami Yojana Loan Scheme
(c) Shala Siddhi Prohatsan Yojana
(d) Bhavantar Bhugtan Yojana
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan inaugurated the ambitious 'Bhavantar Bhugtan Yojna' for the farmers of the state. Madhya Pradesh is the first state to lend money to farmers at zero percent interest. The government has approved a web of irrigation projects across the Sagar District which will cover 96-hectare fields.

Q2. In an attempt to end Gender bias in women against women, the Ministry of Women and Child Development is undertaking an online campaign named _____________.
(a) #IamOne
(b) #IamThatWoman
(c) #SingleWoman
(d) #NationWithWoman
(e) #CountryForWoman

S2. Ans.(b)
Sol. In an attempt to end Gender bias in women against women, the Ministry of Women and Child Development is undertaking online campaign #IamThatWoman.

Q3. Indian consumers regard _____________ as the most authentic brand, reveal results of the 2017 "Authentic Brands Study" by the new survey of global communications agency Cohn & Wolfe.
(a) Microsoft
(b) Amazon
(c) Google
(d) Flipkart
(e) Alibaba

S3. Ans.(c)
Sol. Indian consumers regard Google as the most authentic brand, even though Amazon.com tops the list globally, reveal results of the 2017 "Authentic Brands Study" by the new survey of global communications agency Cohn & Wolfe.

Q4. Name India's young paddler who has recently completed a golden sweep in the Egypt Junior and Cadet Table Tennis Open, adding the junior girls' singles and doubles titles in Egypt.
(a) Selena Selvakumar
(b) Anthony Amalraj
(c) Pooja Sahasrabudhe
(d) A. Radhika Suresh
(e) Shrestha Malta

S4. Ans.(a)
Sol. India's young paddler Selena Selvakumar completed a golden sweep in the Egypt Junior and Cadet Table Tennis Open, adding the junior girls' singles and doubles titles at Sharm El Sheikh in Egypt.

Q5. Name the veteran British actor who died in London best known for his role as Leopold Mozart in the Oscar-winning film Amadeus.
(a) Randle Patrick
(b) Harry Stoner
(c) Roy Dotrice
(d) Lionel Barrymore
(e) Jack Lemmon

S5. Ans.(c)
Sol. Roy Dotrice, a veteran British actor, died in London. He was 94. Dotrice was known for his role as Leopold Mozart in the Oscar-winning film Amadeus and his many theater and TV roles. He won many accolades throughout his lengthy career including a Tony Award in 2000 for his role in the Broadway revival of A Moon for the Misbegotten.

Q6. Name the US author who has won the 2017 Man Booker Prize.
(a) Paul Beatty
(b) Kazuo Ishiguro
(c) Margaret Atwood
(d) Yann Martel
(e) George Saunders

S6. Ans.(e)
Sol. US author George Saunders has won the 2017 Man Booker Prize. He became only the second American writer to win Britain’s renowned Prize, which was awarded for his first full-length novel “Lincoln in the Bardo”.

Q7. India has signed a Memorandum of Co-operation (MoC) with which country to send youngsters there as technical interns for on-the-job training for a period of three to five years.
(a) Singapore
(b) Japan
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
(e) China

S7. Ans.(b)
Sol. India has signed a Memorandum of Co-operation (MoC) with Japan to send youngsters there as technical interns for on-the-job training for a period of three to five years. The MoC on Technical Intern Training Program was signed by Skill Development Minister Dharmendra Pradhan and Japanese Minister of Health, Labour, and Welfare with Katsunobu Kato in Tokyo. India is the third country with which Japan has signed the MoC.

Q8. Name the full-length novel which was recently awarded the 2017 Man Booker Prize.
(a) History of Wolves
(b) Autumn
(c) A Brief History of Seven Killings
(d) Lincoln in the Bardo
(e) The Inheritance of Loss

S8. Ans.(d)
Sol. US author George Saunders has won the 2017 Man Booker Prize. He became only the second American writer to win Britain’s renowned Prize, which was awarded for his first full-length novel “Lincoln in the Bardo”.

Q9. What is the capital of Egypt?
(a) Jerusalem
(b) Cairo
(c) Khartoum
(d) Tripoli
(e) Doha

S9. Ans.(b)
Sol. Cairo is the capital of Egypt. The Egyptian pound is the currency of Egypt.

Q10. The Cabinet Minister for Women and Child Development is ___________________.
(a) Uma Bharti
(b) Smriti Irani
(c) Jual Oram
(d) Maneka Sanjay Gandhi
(e) Nirmala Sitharaman

S10. Ans.(d)
Sol. The Cabinet Minister for Women and Child Development is Smt. Maneka Sanjay Gandhi.


Print Friendly and PDF

IBPS RRB Admit Card 2017 for Mains Exam - Download Now!