Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 16th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which among the following city has been ranked the least safe city in the Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index 2017?
(a) Damascus, Syria
(b) Karachi, Pakistan
(c) Baghdad, Iraq
(d) Kabul, Afghanistan
(e) Tehran, Iran

S1. Ans.(b)
Sol. Japanese capital city Tokyo has topped The Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index 2017, which ranked 60 cities on parameters including personal and health security. Pakistani city Karachi has been ranked the least safe city in the list.

Q2. Who has been appointed as India's new Ambassador to China?
(a) Vinay Mohan Kwatra 
(b) Sangram Singh 
(c) Anupam Kher
(d) Rukaiya Rangwala
(e) Gautam Bambawale

S2. Ans.(e)
Sol. Gautam Bambawale was appointed as India's new Ambassador to China. Bambawale is an Indian Foreign Service Officer of the 1984 batch. He will succeed Vijay Gokhale. He is currently serving as India’s High Commissioner to Pakistan.

Q3. The International Day for Disaster Reduction was observed across the world on 13 October every year. The theme for 2017 IDDR is-
(a) Policies and Practices Taken to Reduce Exposure to Disaster Risk 
(b) Campaign aims to Raise Global Awareness about Effective Actions
(c) Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement
(d) Community Level, Thereby Contributing to Saving Homes and Livelihoods
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. The International Day for Disaster Reduction was observed across the world on 13 October. The theme for 2017 IDDR is ‘Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement’. The 2017 campaign aims to raise global awareness about effective actions, policies and practices taken to reduce exposure to disaster risk at the community level, thereby contributing to saving homes and livelihoods.

Q4. The Indian Air Force (IAF) launched an innovative health mobile App named ____________ on the occasion of its 85th anniversary.
(a) MedWatch
(b) SedMarch
(c) WedShort
(d) TurLease
(e) SolAlian

S4. Ans.(a)
Sol. The Indian Air Force (IAF) launched an innovative health mobile App named `MedWatch' on the occasion of its 85th anniversary. It was launched by Air Chief Marshal BS Dhanoa during the Air Force Commanders' Conference in New Delhi. The Mobile app was launched to keep up with the Prime Minister Narendra Modi's vision of ‘Digital India'.

Q5. Communications Minister Manoj Sinha has launched the SBG Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI). SBG stands for-?
(a) Sampoorna Bima Grih
(b) Samast Bima Gram
(c) Sampoorna Bishal Gram
(d) Sampoorna Bima Gram
(e) Sampoorna Bima Grameen

S5. Ans.(d)
Sol. Communications Minister Manoj Sinha launched the Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI). Under Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana, at least one village (with min. 100 households) will be identified in each of the revenue districts of the country. Coverage of all households is the primary objective of this scheme.

Q6. The fifth India-Sri Lanka Joint Training Exercise (JTE) __________ started with a grand Opening Ceremony conducted at Aundh Military Station, Pune.
(a) Mitra Shakti 2017
(b) Hand-in-Hand 2017
(c) Surya Kiran 2017
(d) Yudh Abhyas 2017
(e) Malabar 2017

S6. Ans.(a)
Sol. The fifth India-Sri Lanka Joint Training Exercise (JTE) MITRA SHAKTI 2017 started with a grand Opening Ceremony conducted at Aundh Military Station, Pune. The exercise is 14 Day long.

Q7. Veteran and one of India’s eminent historian ___________ passed away the age of 95. 
(a) Purushottam Lal Kaushik
(b) Satish Chandra
(c) Kundan Shah
(d) Tom Alter 
(e) Arjan Singh

S7. Ans.(b)
Sol. Veteran and one of India’s eminent historian Satish Chandra passed away the age of 95. Satish’s important works include Mughal Empire and its downfall. He was also the author of NCERT’s leading history book ‘History of Medieval India’.

Q8. The ____________ edition of world largest B2B handicraft and gifts fair entitled IHGF-Delhi Fair (Autumn) 2017 was inaugurated by Smriti Zubin Irani, Union Minister of Textiles in a ceremony at India Expo Centre & Mart, Greater Noida.
(a) 24th
(b) 14th
(c) 44th
(d) 54th
(e) 34th

S8. Ans.(c)
Sol. The 44th edition of world largest B2B handicraft and gifts fair entitled IHGF-Delhi Fair (Autumn) 2017 was inaugurated by Smriti Zubin Irani, Union Minister of Textiles in a ceremony at India Expo Centre & Mart, Greater Noida. It is the 4 Day long fair at state-of-the-art India Expo Centre, Greater Noida.

Q9. Name the football player who has created history at Delhi’s Jawaharlal Nehru Stadium by scoring India’s first goal in a FIFA U-17 World Cup during India’s match against Colombia?
(a) Sandesh Jhingan
(b) Jeje Lalpekhlua
(c) Subrata Pal
(d) Jackson Singh Thounaojam
(e) Arnab Mondal

S9. Ans.(d)
Sol. Jackson Singh Thounaojam created history at Delhi’s Jawaharlal Nehru Stadium by scoring India’s first goal in a FIFA U-17 World Cup during India’s match against Colombia. The moment for which the entire country was waiting with baited breath, came in the 82nd minute of the match when Jackson headed home from a corner and the 48000 odd-crowd erupted in sheer joy.

Q10. Which among the following company has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India to mark its presence in the lubricant market in Myanmar and to lend more visibility and awareness to the brand?
(a) Gas Authority Of India Limited (GAIL)
(b) Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
(c) Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL)
(d) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
(e) Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)

S10. Ans.(e)
Sol. Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India to mark its presence in the lubricant market in Myanmar and to lend more visibility and awareness to the brand. Having achieved the number one position in the domestic market, HP Lubricants sought to prove itself in foreign shore by venturing into Myanmar.

Q11. MobiKwik has announced the appointment of _________ as the Business Head of 'MobiKwik Payment Gateway' to drive the growth of the entity.
(a) Umang Bedi
(b) Nisha Desai Biswal
(c) V M Kwatra
(d) Bipin Preet Singh
(e) Rukaiya Rangwala

S11. Ans.(e)
Sol. MobiKwik, mobile wallet major, and a payment gateway provider announced the appointment of Rukaiya Rangwala as the Business Head of 'MobiKwik Payment Gateway' to drive the growth of the entity. The company had recently relaunched its Payment Gateway and aims to have over $5 billion worth of transactions processed on the platform by the end of 2017-18.

Q12. Who has been chosen for the Mathrubhumi Literary Award for 2016 in recognition of his rich contribution to the Malayalam literature?
(a) Birendra Sasma
(b) Rajesh Nath
(c) Gurbax Singh Sandhu
(d) M K Sanu
(e) Margaret Thatcher

S12. Ans.(d)
Sol. Eminent critic, biographer and orator M K Sanu has been chosen for the Mathrubhumi Literary Award for 2016 in recognition of his rich contribution to the Malayalam literature.

Q13. Esther Staubli has become the first female referee to officiate a match at the FIFA U-17 World Cup. She belongs to-?
(a) France
(b) Germany
(c) Switzerland
(d) China
(e) Thailand

S13. Ans.(c)
Sol. Switzerland's Esther Staubli has become the first female referee to officiate a match at the FIFA U-17 World Cup. She was the referee in the match between Japan and New Caledonia in the final round group E match.

Q14. Who is to be Next UNESCO Chief?
(a) Irina Bokova
(b) Audrey Azoulay
(c) Richard H Thaler
(d) Kazuo Ishiguro
(e) Richard Henderson

S14. Ans.(b)
Sol. UNESCO’s executive board chose former French Culture Minister Audrey Azoulay to be the UN cultural agency’s next leader. Azoulay succeeds outgoing Director-General Irina Bokova of Bulgaria. She was in the post since the last eight-years.

Q15. The world’s largest combustion research centre was inaugurated in-
(a) IIT- Madras
(b) IIT- Delhi
(c) IIT- Bombay
(d) IIT- Kanpur
(e) IIT- Guwahati

S15. Ans.(a)
Sol. The world’s largest combustion research centre was inaugurated at the Indian Institute of Technology, Madras (IIT-M) in Tamil Nadu. The National Centre for Combustion Research and Development (NCCRD) was inaugurated by NITI Aayog member VK Saraswat.

Q16. Which among the following countries has announced their withdrawal from the UN’s cultural agency UNESCO after Washington accused it of anti-Israeli bias?
(a) US and Israel
(b) Paris and UK
(c) UAE and Canada
(d) France and Austria
(e) Russia and Japan

S16. Ans.(a)
Sol. The US and Israel announced their withdrawal from the UN’s cultural agency UNESCO after Washington accused it of anti-Israeli bias. The withdrawal of the United States, which is meant to provide a fifth of Unesco’s funding, is a major blow for the Paris-based organization.

Q17. Which state government's Directorate of Treasuries and Inspection and the State Bank of India have signed an MoU for integration of SBI e-Pay with the cyber treasury?
(a) Rajasthan
(b) Odisha
(c) Bihar
(d) West Bengal
(e) Assam

S17. Ans.(b)
Sol. The Odisha government's Directorate of Treasuries and Inspection and the State Bank of India have signed an MOU for integration of SBI e-Pay with the cyber treasury. The MoU is a landmark initiative by the state government to facilitate revenue collection from citizens through digital banking platform.

Q18. The International Day of Rural Women was observed every year on-?
(a) 12th October
(b) 08th October
(c) 15th October
(d) 17th October
(e) 24th October

S18. Ans.(c)
Sol. The first International Day of Rural Women was observed on 15th October 2008. This new international day, established by the UN General Assembly in its resolution 62/136 of 18th December 2007, recognizes “the critical role and contribution of rural women, including indigenous women, in enhancing agricultural and rural development, improving food security and eradicating rural poverty.”

Q19. Who is the current and ninth Secretary-General of the United Nations?
(a) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(b) Irina Bokova
(c) Ban Ki-Moon
(d) Antonio Guterres
(e) Roberto Azevedo

S19. Ans.(d)
Sol. The current Secretary-General of the United Nations and the ninth occupant of the post is Mr Antonio Guterres of Portugal, who took office on 01st January 2017.

Q20. Which among the following organisation is responsible for coordinating international cooperation in education, science, culture and communication?
(a) AIIB 
(b) WTO
(c) United Nations
(d) WHO
(e) UNESCO

S20. Ans.(e)
Sol. UNESCO is responsible for coordinating international cooperation in education, science, culture and communication. It strengthens the ties between nations and societies and mobilizes the wider public so that each child and citizen.

Q21. The Direct Tax Collections in the first half (April-September) of the current fiscal (2017-18) shows growth of-
(a) 17.6 percent
(b) 21.5 percent
(c) 26.7 percent
(d) 15.8 percent
(e) 18.3 percent

S21. Ans.(d)
Sol. The Direct Tax Collections in the first half (April-September) of the current fiscal (2017-18) shows growth of 15.8 percent. According to the Finance Ministry, the provisional figures of Direct Tax collections up to September 2017 show that net collections are at 3.86 lakh crore rupees which is higher than the corresponding period of last year. Net Direct Tax collections represent 39.4 percent of the total budget estimates of Direct Taxes for the financial year 2017-18.

Q22. Which state has become the first in India to call attention and adjournment motions and proposals online from legislators to send them to the state government?
(a) Kerala assembly
(b) Rajasthan assembly
(c) Gujarat assembly
(d) Haryana assembly
(e) Delhi assembly

S22. Ans.(b)
Sol. Going digital, the Rajasthan assembly has become the first in India to call attention and adjournment motions and proposals online from legislators to send them to the state government. Speaker Kailash Meghwal has inaugurated the new system by sending a call for an attention motion to the state government with a click of the mouse.

Q23. The Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone for four sewerage projects under the Namami Gange programme and four National Highway projects at Mokama in-
(a) West Bengal
(b) Maharashtra
(c) Haryana
(d) Jharkhand
(e) Bihar

S23. Ans.(e)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone for four sewerage projects under the Namami Gange programme and four National Highway projects, at Mokama in Bihar. The total outlay of these projects is over Rs. 3700 crore.

Q24. Which Indian Institute was saw the making of a new Guinness World Record for the Largest Biology Lesson recently?
(a) IISF
(b) IIT- Delhi
(c) BHU
(d) AMU
(e) JNU

S24. Ans.(a)
Sol. Day two of the India International Science Festival (IISF) in Anna University campus at Chennai saw the making of a new Guinness World Record for the Largest Biology Lesson. One thousand forty-nine (1049) students participated in the record-breaking session. Union Minister for Science & Technology and Earth Science, Dr Harsh Vardhan stated that PM Narendra Modi to encourage and promote science and the Govt. of India has launched many Flagship Programmes in this regard.

Q25. Name the Tennis player, who has won the Shanghai Masters and register his fourth victory of the year over?
(a) Mahesh Bhupathi
(b) Andy Murray
(c) Roger Federer
(d) Novak Djokovic
(e) Rafael Nadal

S25. Ans.(c)
Sol. Roger Federer has brushed aside world number one Rafael Nadal 6-4 6-3 to win the Shanghai Masters and register his fourth victory of the year over his Spanish rival. The Swiss world number two beat Nadal in the finals of the Australian Open and Miami Masters and in the last 16 at Indian Wells earlier this year, and never looked like losing to his long-time rival in Shanghai, firing 10 aces as he cruised to victory.


Print Friendly and PDF