Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 6th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Union Cabinet has recently signed the Extradition Treaty between India and ___________ that would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists and economic offenders.
(a) Oman
(b) Lithuania
(c) Iran
(d) Rwanda
(e) Croatia

S1. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has signed the Extradition Treaty between India and Lithuania. The Treaty would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists, economic offenders and other criminals from and to Lithuania.

Q2. The World Teachers’ Day is celebrated across the world on __________.
(a) 8 October
(b) 7 October
(c) 15 October
(d) 5 October
(e) 6 October

S2. Ans.(d)
Sol. World Teachers’ Day is held annually on 5 October since 1994 to commemorate the anniversary of the signing of the 1966 UNESCO/ILO Recommendation concerning the Status of Teachers.

Q3. The Centre has recently set up a high-level committee for proper management of water resources in the North-Eastern region. The Committee will be headed by __________________.
(a) NHAI Chairman Deepak Kumar
(b) Chairman of National Water supply and Drainage Board K.Alahudeen Ansar
(c) NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar
(d) Chairman of Central Water Commission Narendra Kumar
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Centre has set up a high-level committee for proper management of water resources in the North-Eastern region. The Committee will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar.

Q4. The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) was held recently in ______________.
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) India
(d) Pakistan
(e) Nepal

S4. Ans.(a)
Sol. The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) took place from October 4 to 6 at the Hotel Hilton in Colombo, Sri Lanka.  The Association of SAARC Speakers and Parliamentarians was set up in 1992 with the vision to promote friendship and understanding amongst the peoples of South Asia.

Q5. Name the businessperson who has topped the chart of India Rich List for 2017, according to the recently released Forbes List.
(a) Anil Ambani
(b) Lakshmi Mittal
(c) Azim Premji
(d) Mukesh Ambani
(e) Gautam Adani

S5. Ans.(d)
Sol. Forbes Magazine has released its India Rich List for 2017, with Reliance Industries Limited chairman Mukesh Ambani topping the charts for the 10th consecutive year with a net worth of $38 billion.

Q6. The World Government Summit announced ___________ as a guest country in its upcoming gathering which is scheduled in February 2018.
(a) India
(b) Indonesia
(c) Myanmar
(d) Nepal
(e) Bangladesh

S6. Ans.(a)
Sol. The World Government Summit announced that India is a guest country in its upcoming gathering. The Annual Gathering is scheduled from February 11 to 13, 2018.

Q7. HDFC Life Insurance Company has recently launched a servicing bot named ____________ for Twitter that uses artificial intelligence for customer service.
(a) Tweetu
(b) SPOK
(c) Neo
(d) Promp
(e) COMPO

S7. Ans.(c)
Sol. HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Q8. In which of the following city, the Reserve Bank of India opened a branch to make transactions across the state government more convenient?
(a) Chandigarh
(b) Dehradun
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Ahmedabad

S8. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI's Branch. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Q9. Name the Digital payments firm that has recently announced its partnership with IRCTC Rail connect app which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway.
(a) Oxigen
(b) Paytm
(c) Pay
(d) MobiKwik
(e) M-Paisa

S9. Ans.(d)
Sol. Digital payments firm MobiKwik announced its partnership with IRCTC Rail connect app, which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway. Mobikwik’s Payment Gateway currently powers payments for more than 3,000 e-commerce websites and apps.

Q10. What is the theme of 2017 World Teachers’ Day?
(a) Empowering Teachers, building sustainable societies
(b) Valuing Teachers, Improving their Status
(c) Empowering Teachers, Empowering the World
(d) Teaching in Freedom, Empowering Teachers
(e) Invest in Future, Invest ion Teachers

S10. Ans.(d)
Sol. World Teachers’ Day is held annually on 5 October since 1994 to commemorate the anniversary of the signing of the 1966 UNESCO/ILO Recommendation concerning the Status of Teachers. The theme of 2017 World Teachers’ Day is “Teaching in Freedom, Empowering Teachers”.

Q11. Pakistan has recently appointed Vice-Admiral ___________ as new Chief of Naval Staff.
(a) Muhammad Zakaullah
(b) Hassan Ehasan Quraishi
(c) Zafar Mahmood Abbasi
(d) Mohammad Raza
(e) Mamnoon Hussain

S11. Ans.(c)
Sol. Pakistan appointed Vice-Admiral Zafar Mahmood Abbasi as new Chief of Naval Staff. He will replace Admiral Muhammad Zakaullah who will retire on 6 October.

Q12. The World Space Week is organized across the World from ____________.
(a) 2 to 6 October
(b) 4 to 10 October
(c) 5 to 11 October
(d) 5 to 11 September
(e) 8 to 14 November

S12. Ans.(b)
Sol. The World Space Week is organized across the World from 4 to 10 October. World Space Week theme for 2017 is ‘Exploring New Worlds In Space’. The 4th October 1957 when Sputnik, the first human-made Earth satellite was launched, and October 10th when the Treaty on Principle Governing the Activities of States in the Exploration of Space and Peaceful Uses of Outer Space and other Celestial Bodies including the Moon, was signed.

Q13. Name the litterateur who has been awarded the 2017 Nobel Prize in Literature.
(a) F. Scott Fitzgerald
(b) Harper Lee
(c) Kazuo Ishiguro
(d) George Orwell
(e) Jane Austen

S13. Ans.(c)
Sol. Kazuo Ishiguro, “who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world”, has been awarded the 2017 Nobel Prize in Literature, the Swedish Academy announced.

Q14. The World Space Week theme for 2017 is _______________.
(a) Remote Sensing': Enabling Our Future
(b) Space Walking- Let's take a step
(c) Exploring New Worlds In Space
(d) Discovery
(e) None of the given themes is correct

S14. Ans.(c)
Sol. The World Space Week is organized across the World from 4 to 10 October. World Space Week theme for 2017 is ‘Exploring New Worlds In Space’. The 4th October 1957 when Sputnik, the first human-made Earth satellite was launched, and October 10th when the Treaty on Principle Governing the Activities of States in the Exploration of Space and Peaceful Uses of Outer Space and other Celestial Bodies including the Moon, was signed.

Q15. Who is the present Secretary-General of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)?
(a) Arjun Bahadur Thapa
(b) Virbhadra Sirisena
(c) Vikram Samarasinghe
(d) Hussain Omar Abdullah
(e) Amjad Hussain B. Sial

S15. Ans.(e)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is the regional intergovernmental organization and geopolitical union of nations in South Asia. It Headquarters in Kathmandu, Nepal. Its Secretary-General is Mr Amjad Hussain B. Sial (Pakistan).


Print Friendly and PDF