Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 04th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. SEBI has recently approved the appointment of __________, as the chairman of the board of directors of the Bombay Stock Exchange (BSE).
(a) Dharmendra Kumar
(b) Jeevan Jyoti
(c) Kamalendra Nirupam
(d) Dhirendra Swarup
(e) AbhinavDhanoa

S1. Ans.(d)
Sol. SEBI has approved the appointment of Dhirendra Swarup as the chairman of the board of directors of the Bombay Stock Exchange (BSE). Dhirendra Swarup had replaced incumbent Sudhakar Rao.

Q2. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has recently appointed an expert panel committee that would study various issues relating to data protection in the country. The committee is headed by ____________.
(a) M. Patanjali Sastri
(b) B N Srikrishna
(c) Sudhi Ranjan Das
(d) Ranganath Misra
(e) Kamal Narain Singh

S2. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has appointed an expert panel committee that would study various issues relating to data protection in the country and will suggest a draft data protection Bill. It is a 10 member panel and it is headed by former Supreme court Judge Justice B N Srikrishna.

Q3. With which of the following country, India has recently signed a bilateral agreement for the transfer of sentenced persons?
(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Iran
(d) Djibouti
(e) Somalia

S3. Ans.(e)
Sol. India and Somalia signed a bilateral agreement for the transfer of sentenced persons. The move steps forward in deepening humanitarian cooperation between the two nations. The agreement was signed between External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Minister of the Federal Republic of Somalia Yusuf Garaad Omar.

Q4. The Union Cabinet has recently approved the scrapping of the no-detention policy in schools till Class 8th. Who is the Present HRD Minister?
(a) Smriti Irani
(b) Jagat Prakash Nadda
(c) Prakash Javadekar
(d) Chaudhary Birender Singh
(e) Narendra Singh Tomar

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet approved the scrapping of the no-detention policy in schools till Class 8th. It also gave its nod to the Human Resource Development Ministry's plan of creating 20 world-class institutions in the country. Prakash Javadekar is the Present HRD Minister.

Q5. The Indian Army has developed a mobile application named ____________ through which serving soldiers can track details like postings and promotions.
(a) Humraaz
(b) Humsafar
(c) Sambandh
(d) Sabal
(e) Samarth

S5. Ans.(a)
Sol. The Indian Army has developed a mobile application named 'Humraaz' through which serving soldiers can track details like postings and promotions. Through the app, soldiers can also view their monthly salary slips and the Form 16 and also download them.

Q6. In which of the following country, the 7th Meeting of BRICS Trade Ministers was held recently?
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Rio de Janeiro, Brazil
(d) Shanghai, China
(e) Cape Town, South Africa

S6. Ans.(d)
Sol. The 7th Meeting of BRICS Trade Ministers was held in Shanghai, China. A six-member delegation was led by Commerce and Industry Minister Smt. Nirmala Sitharaman.

Q7. Regulator SEBI has set up a committee on 'fair market conduct' which will suggest measures for improving surveillance of the markets and strengthen rules for trades. The panel has been formed under the chairmanship of _______________.
(a) M S Kumarmangalam
(b) Vishwaroop Kumar
(c) T K Viswanathan
(d) AjitMoudgil
(e) Swaroop Saroha

S7. Ans.(c)
Sol. Regulator SEBI has set up a committee on 'fair market conduct' which will suggest measures for improving surveillance of the markets and strengthen rules for trades. The panel has been formed under the chairmanship of former law secretary T K Viswanathan.

Q8. Name the person who has been recently confirmed by the US Senate lead the FBI?
(a) Andrew McCabe
(b) Christopher Wray
(c) John Cornyn
(d) Michael Garcia
(e) Fran Townsend

S8. Ans.(b)
Sol. The US Senate has confirmed Christopher Wray to lead the FBI, replacing James Comey, who was abruptly fired by President Donald Trump.

Q9. Who has been appointed as the Secretary General of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)?
(a) Sanjaya Baru
(b) Kamal Mittal
(c) Laxmi Vikash Sharma
(d) Swapnil Kumar
(e) Arvind Kumar

S9. Ans.(a)
Sol. Sanjaya Baru has been appointed as the Secretary General of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

Q10. Name the Former India hockey player who was recently honoured by East Bengal football club with its highest award, Bharat Gaurav.
(a) Sardara Singh
(b) Sandeep Singh
(c) Dhanraj Pillay
(d) Dilip Tirkey
(e) Yuvraj Walmiki

S10. Ans.(c)
Sol. Dhanraj Pillay was recently honoured by East Bengal football club with its highest award, Bharat Gaurav.

Q11. Lok Sabha has passed Bill to replace NPA Ordinance. What does NPA stand for?
(a) Non-Programmed Assets
(b) Non-Payable Assets
(c) Non Performing Abilities
(d) Non-Payable Access
(e) Non Performing Assets

S11. Ans.(e)
Sol. Lok Sabha has recently passed Bill to replace NPA Ordinance. NPA stands for Non Performing Assets.

Q12. Facebook has acquired an artificial intelligence (AI) startup that specializes in understanding text-based conversations. What is the name of that startup company?
(a) Kambala
(b) Faizlo
(c) Keasr
(d) Ozlo
(e) Nomuro

S12. Ans.(d)
Sol. To build out a more elaborate personal assistant for the Messenger users, Facebook has acquired an artificial intelligence (AI) startup Ozlo that specialises in understanding text-based conversations.

Q13. Padma Bhushan awardee Pushpa Mittra Bhargava passed away recently. He was famous _____________.
(a) Vocalist
(b) Scientist
(c) Sitar Player
(d) Kathak Dancer
(e) Former Minister

S13. Ans.(b)
Sol. Veteran molecular biologist and a vehement critic of genetically modified crops, Pushpa Mittra Bhargava, died. He was 89.

Q14. The Union Government launched a portal recently to provide a platform to sell agricultural produce. The portal is named as _____________.
(a) m-ProKarm
(b) e-Kheti
(c) e-RaKAM
(d) e-Dhan
(e) m-Laxmi

S14. Ans.(c)
Sol. The Union Government launched a portal, e-RaKAM, to provide a platform to sell agricultural produce. The platform is a digital initiative that aims to bring together the farmers, PSUs, civil supplies and buyers on a single platform to ease the selling and buying process of agricultural products.

Q15. Name the former Union minister who has passed away recently in Assam.
(a) Arunab Kumar
(b) Arindam Bhattacharya
(c) Mohan Kumar Chauhan
(d) Virbhadra Singh
(e) Santosh Mohan Dev

S15. Ans.(e)
Sol. Senior Congress leader and former Union minister Santosh Mohan Dev has passed away in Silchar, Assam.

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF