Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 30th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which among the following team has won the third consecutive Pro Kabaddi title for 2017?
(a) Gujarat Fortunegiants
(b) Puneri Paltan
(c) Patna Pirates
(d) Dabang Delhi
(e) Bengaluru Bulls

S1. Ans.(c)
Sol. Pardeep Narwal scored incredible 24 points to steer Patna Pirates to third consecutive Pro Kabaddi title. Pardeep, who had scored 76 points in three playoffs, helped Patna come from behind and thump Gujarat Fortunegiants 55-38 in the summit clash of Pro Kabaddi season 5.

Q2. Name the team that has scripted a dramatic turnaround in Kolkata to win the 2017 FIFA U17 World Cup for the very first time.
(a) Portugal
(b) England
(c) Ghana
(d) The Netherlands
(e) Spain

S2. Ans.(b)
Sol. England scripted a dramatic turnaround in Kolkata to win the 2017 FIFA U17 World Cup for the very first time after a 5-2 win over European U17 champions Spain. Spain appeared to throw in the towel after letting slip a commanding lead, and their woe was compounded by further strikes from Marc Guehi and Foden to round off a comprehensive victory.

Q3. Name the Indian shooter who has won silver in Double trap event in the ISSF World Cup Final, in New Delhi.
(a) Jitu Rai
(b) Heena Sidhu
(c) Amanpreet Singh
(d) Sangram Dahiya
(e) Omkar Nath

S3. Ans.(d)
Sol. Sangram Dahiya won a silver in the ISSF World Cup Final, in New Delhi. Double trap exponent Sangram clinched his first-ever senior medal in International Shooting Sports Federation tournament. He was taking part in the prestigious event for the first time.

Q4. The Union Cabinet has approved the fund of over ______________ for construction of permanent campuses of six new Indian Institute of Technology (IITs) across the country.
(a) Rs 7,000 crore
(b) Rs 7,800 crore
(c) Rs 5,003 crore
(d) Rs 5,600 crore
(e) Rs 6,200 crore

S4. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has approved over Rs 7,000 crore for construction of permanent campuses of six new Indian Institute of Technology (IITs) across the country. Each of the permanent campuses to be established at Tirupati (Andhra Pradesh), Palakkad (Kerala), Dharwad (Karnataka), Jammu (Jammu and Kashmir), Bhilai (Chhattisgarh) and Goa will have a facility for housing 1,200 students from the academic year 2020-2021.

Q5. Name the country with which India has agreed to strengthen bilateral defence cooperation as a key Pillar of the strategic partnership between the two countries.
(a) Russia
(b) UK
(c) France
(d) USA
(e) Japan

S5. Ans.(c)
Sol. India and France have agreed to strengthen bilateral defence cooperation as a key Pillar of strategic partnership between the two countries. Defence minister Nirmala Sitharaman and French Minister for the Armed Forces, Ms. Florence Parly discussed a range of measures to expand military to military ties.

Q6. The government of which state has issued an order notifying Vrindavan and Barsana towns as “pavitra teeth sthals (sacred pilgrimage sites)”?
(a) Jharkhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Chhattisgarh
(e) Maharashtra

S6. Ans.(b)
Sol. The Uttar Pradesh government issued an order notifying Vrindavan and Barsana towns in Mathura district as “pavitra teerth sthals (sacred pilgrimage sites)”. No meat and liquor shops will be allowed in these towns anymore.

Q7. Name the Veteran actor who has received the Lifetime Achievement Award by the PHD Chamber of Commerce and Industry in New Delhi for his/her contribution in the field of cinema.
(a) Waheeda Rehman
(b) Shabana Azmi
(c) Smita Patil
(d) Sharmila Tagore
(e) Madhuri Dixit

S7. Ans.(d)
Sol. Veteran actor Sharmila Tagore has received the Lifetime Achievement Award. The 72-year-old actor was bestowed with the recognition by the PHD Chamber of Commerce and Industry in New Delhi for her contribution in the field of cinema.

Q8. Name the person who has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Zambia.
(a) N.J.Gangte
(b) Sangeeta Phogte
(c) Saurana Chawla
(d) Vimal Jha
(e) Tarun Saha

S8. Ans.(a)
Sol. N.J.Gangte has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Zambia.

Q9. What is the Capital of the Republic of Zambia?
(a) Baku
(b) Sudan
(c) Jakarta
(d) Lusaka
(e) Moscow

S9. Ans.(d)
Sol. Lusaka is the Capital of the Republic of Zambia. Edgar Lungu is the president of the Republic of Zambia.

Q10. Which among the following state Government has announced the signing of an MoU with Microsoft Corporation India Private Limited with an intention to empower smallholder farmers with technology-oriented solutions that will help them increase income?
(a) Tamil Nadu
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Assam

S10. Ans.(c)
Sol. The Karnataka Government announced the signing of an MoU with Microsoft Corporation India Private Limited with an intention to empower smallholder farmers with technology-oriented solutions that will help them increase income.

Print Friendly and PDF