Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 15th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the newly appointed chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd.
(a) Vinay Shah
(b) Sandeep Kumar
(c) Mahesh Kumar Verma
(d) M. Nagaraja Sarma
(e) N. Venkatesan

S1. Ans.(d)
Sol. M. Nagaraja Sarma has been appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd. Sarma is at present the general manager, Oriental Insurance Co. Ltd. He has been appointed the CMD for five years.

Q2. Hindi Diwas is celebrated nationally in India on ________________.
(a) 25 September
(b) 16 September
(c) 14 September
(d) 15 September
(e) 20 September

S2. Ans.(c)
Sol. Hindi Diwas is an annual observance in India which is a celebration of the Hindi language. Celebrated on September 14 every year, Hindi Divas is an annual day celebration mostly sponsored by the central government of India.

Q3. In which of the following Indian city, Prime Minister Narendra Modi and his Japanese counterpart Shinzo Abe has recently laid the foundation stone of the first High-Speed Rail Project?
(a) Ahmedabad
(b) Gandhinagar
(c) New Delgi
(d) Vadodara
(e) Jamnagar

S3. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and his Japanese counterpart Shinzo Abe laid the foundation stone of the 508-km long Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail in Ahmedabad. This is the fourth summit meeting between Modi and Abe.

Q4. In the recent announcement of International Olympic Committee (IOC), which of the following city has been awarded the 2024 summer Olympics?
(a) Los Angeles
(b) Paris
(c) New York
(d) Beijing
(e) Doha

S4. Ans.(b)
Sol. The International Olympic Committee (IOC) has formally announced that Paris has been awarded the 2024 summer Olympics and Los Angeles has been given the 2028 edition.

Q5. Who has been recently appointed as the Chairman and Managing Director of Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd?
(a) Vinay Kumar Shinde
(b) Vishwas Shah
(c) Arjun Malwey
(d) Mahendra Pratap Mall
(e) Amit Kakkar

S5. Ans.(d)
Sol. Mahendra Pratap Mall was appointed as Chairman and Managing Director of Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd.

Q6. In which city, India’s first State of art virology laboratory for Homoeopathy was inaugurated recently by Shripad Yesso Naik, Union Minister of State for AYUSH?
(a) Chennai
(b) Lucknow
(c) Kolkata
(d) Varanasi
(e) Kochi

S6. Ans.(c)
Sol. India’s first State of art virology laboratory at Dr. Anjali Chatterjee Regional Research Institute for Homoeopathy in Kolkata was inaugurated by Shripad Yesso Naik, Union Minister of State for AYUSH.

Q7. Name the Indian player who has recently launched -Mission 24 for Mumbai's M east ward which is known to have one of highest slum population's in the city.
(a) Sachin Tendulkar
(b) Rahul Dravid
(c) VVS Laxman
(d) M S Dhoni
(e) Saurav Ganguly

S7. Ans.(a)
Sol. Former Indian cricketer Sachin Tendulkar launched -Mission 24 for Mumbai's M east ward which is known to have one of highest slum population's in the city.

Q8. The Secretary-General of UN Antonio Guterre has recently appointed ______________ as the first special envoy for the oceans.
(a) Syed Akbaruddin
(b) Nikki Haley
(c) Samantha Power
(d) Peter Thomson
(e) Zalmay Khalilzad

S8. Ans.(d)
Sol. The Secretary-General of UN Antonio Guterres has appointed the outgoing president of the General Assembly, Peter Thomson as the first special envoy for the oceans, seeking to galvanize efforts to protect the world's seas.

Q9. Pune-based auto firm Force Motors Ltd has entered into an agreement with which of the following car manufacturing company to produce engines for power generation?
(a) Holland Car
(b) Rolls-Royce
(c) Audi
(d) Mercedes
(e) Infiniti

S9. Ans.(b)
Sol. Pune-based auto firm Force Motors Ltd has entered into a non-binding joint venture agreement with Rolls-Royce Power Systems AG to produce engines for power generation and rail application and complete power generation systems, including spare parts, for Indian and global markets.

Q10. In the recent announcement of International Olympic Committee (IOC), which of the following city has been awarded the 2028 summer Olympics?
(a) Paris
(b) Moscow
(c) Canberra
(d) Los Angeles
(e) New York

S10. Ans.(d)
Sol. The International Olympic Committee (IOC) has formally announced that Paris has been awarded the 2024 summer Olympics and Los Angeles has been given the 2028 edition.



Print Friendly and PDF