Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 26th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Liliane Bettencourt, the world’s wealthiest woman has passed away recently aged 94. She was from ____________.
(a) Russia
(b) The USA
(c) Canada
(d) France
(e) Sweden

S1. Ans.(d)
Sol. Liliane Bettencourt, heir to the French L’Oreal hairspray empire and the world’s wealthiest woman, has died aged 94. She was from France.

Q2. According to the survey conducted by Brand Finance, which of the following lender is India’s most trusted and most popular bank?
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) Axis Bank
(e) Punjab National Bank

S2. Ans.(b)
Sol. State Bank of India (SBI) is India’s most trusted and most popular bank according to a survey conducted by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy headquartered in London.

Q3. From which of the following country, India has recently received its first High Horsepower Locomotive with the body shell of 12000 HP loco?
(a) USA
(b) Russia
(c) France
(d) Japan
(e) China

S3. Ans.(c)
Sol. India has received its first High Horsepower Locomotive with the bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France at Kolkata port. This first-of-its-kind high-power electric locomotive will be used to haul freight trains at twice the existing speed by 2018.

Q4. Name the state for which Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has sanctioned a USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal reforms across the State.
(a) West Bengal
(b) Odisha
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) Tripura

S4. Ans.(a)
Sol. Multilateral funding agency ADB has sanctioned a USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal reforms in West Bengal. The board of Asian Development Bank (ADB) approved a loan of USD 300 million to continue a comprehensive series of fiscal reforms in West Bengal.

Q5. The 5th Asian Indoor and Martial Arts Games were held recently at _________________.
(a) Beijing, China
(b) Tokyo, Japan
(c) Ashgabat, Turkmenistan
(d) New Delhi, India
(e) Chennai, India

S5. Ans.(c)
Sol. The 5th Asian Indoor and Martial Arts Games were held recently at Ashgabat, Turkmenistan. Ashgabat is the Capital city of Turkmenistan.

Q6. Name the player who has become the first Indian to be picked as the International Boxing Association’s (AIBA) representative for the International Olympic Committee (IOC) Athletes’ Forum.
(a) Abhinav Bindra
(b) MC Mary Kom
(c) Milkha Singh
(d) P V Sindhu
(e) Babita Phogat

S6. Ans.(b)
Sol. Five-time world champion and Olympic bronze-medalist M C Mary Kom has become the first Indian to be picked as the International Boxing Association’s (AIBA) representative for the International Olympic Committee (IOC) Athletes’ Forum.

Q7. Name the newly appointed chancellor of Germany.
(a) Gerhard Schroder
(b) Helmut Kohl
(c) Helmut Schmidt
(d) Willy Brandt
(e) Angela Merkel

S7. Ans.(e)
Sol. Angela Merkel won a fourth term as chancellor in Germany elections that lifted the far-right party Alternative for Germany into parliament for the first time since the immediate aftermath World War II.

Q8. The book titled "The Shershah of Kargil", written by Deepak Surana has been unveiled recently. It is the biography of ___________________.
(a) Captain Manoj Kumar Pandey
(b) Captain Vijyant Thapar
(c) Major Padmapani Acharya
(d) Captain Vikram Batra
(e) Captain Anuj Nayyar

S8. Ans.(d)
Sol. Kargil war hero Captain Vikram Batra was martyred at the tender age of 24. The biography of Captain Vikram Batra "The Shershah of Kargil" has been written by 21-year-old Deepak Surana.

Q9. Former home secretary Rajiv Mehrishi recently took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He has succeeded ____________.
(a) Sandeep Jajodia
(b) Viral Acharya
(c) Shashi Kant Sharma
(d) Vishal Manoharan
(e) Kapil Singh Shera

S9. Ans.(c)
Sol. Former home secretary Rajiv Mehrishi took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India. Mehrishi succeeded Shashi Kant Sharma.

Q10. Name the actor who was awarded the GQ Actor of the Year Award, in Mumbai.
(a) Ranveer Singh
(b) Rajkummar Rao
(c) Ranbir Kapoor
(d) Arjun Kapoor
(e) Sushant Singh Rajpoot

S10. Ans.(b)
Sol. Rajkummar Rao was awarded the GQ Actor of the Year Award, in Mumbai. GQ (Gentlemen’s Quarterly) magazine conducted the GQ Men of the Year Awards for 2017, in Mumbai. Woman of the Year award was won by Anushka Sharma.

Q11. According to the Reserve Bank of India (RBI) announcement, Masala bonds will be now treated as ECB from October 2017 thereby freeing up more investments by FPIs. What does ECB stand for?
(a) External Commercial Borrowings
(b) Exported Commercial Building
(c) Exported Commercial Borrowings
(d) External Communicable Backlogs
(e) External Commercial Backlogs

S11. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) announced that Masala bonds will be treated as External Commercial Borrowings (ECB) from 3rd October 2017 thereby freeing up more investments by FPIs.

Q12. Name the player who has been recommended for the prestigious Padma Bhushan, country’s third highest civilian award by the Sports Ministry.
(a) Saina Nehwal
(b) Virat Kohli
(c) Geeta Phogat
(d) MC Mary Kom
(e) P.V. Sindhu

S12. Ans.(e)
Sol. Olympic silver medalist shuttler P.V. Sindhu has been recommended for the prestigious Padma Bhushan, country’s third highest civilian award, by the Sports Ministry.

Q13. Name the Eminent scientist of India who has recently become the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for his immense contribution in materials research.
(a) Dr Jayant Narlikar
(b) Prof. Raghunath Mashelkar
(c) Dr Narinder Singh Kapany
(d) Prof. C.N.R Rao
(e) Dr G. Madhavan Nair

S13. Ans.(d)
Sol. Eminent scientist, Professor C.N.R Rao, has become the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for his immense contribution in materials research.

Q14. According to the Forbes Real-Time Billionaires List, name the business person who has recently become Asia’s richest man.
(a) Ma Huateng
(b) Hui Ka Yan
(c) Jack Ma
(d) Lig ba Chan
(e) Aung li San

S14. Ans.(b)
Sol. Hui Ka Yan, the chairman of big China real estate developer China Evergrande Group, has become Asia’s richest man according to the Forbes Real-Time Billionaires List. Ma Huateng currently ranks second in Asia and Jack Ma third.

Q15. On which of the following country, the International Cricket Council (ICC) has recently launched an anti-corruption investigation?
(a) Pakistan
(b) West Indies
(c) Bangladesh
(d) Afghanistan
(e) Sri Lanka

S15. Ans.(e)
Sol. The International Cricket Council (ICC) has launched an anti-corruption investigation in Sri Lanka. The ICC’s Anti-Corruption Unit (ACU) officers had recently visited the country as part of the probe.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF