Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 24th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Fino Payments Bank has recently launched its mobile banking app called BPay. FINO PayTech is headquartered in ___________.
(a) Jaipur
(b) Bangalore
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Mangalore

S1. Ans.(d)
Sol. Fino Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay. Fino aims to make banking easy for millions of underbanked people in India. The upgraded BPay app is available on Android at present. FINO PayTech is headquartered in Mumbai.

Q2. World trade in goods is estimated to grow at a higher _____________ in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to the World Trade Organization report.
(a) 3.8 percent
(b) 3.7 percent
(c) 3.6 percent
(d) 3.0 percent
(e) 3.2 percent

S2. Ans.(c)
Sol. World trade in goods is estimated to grow at a higher 3.6 percent in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to revised estimates circulated by the World Trade Organisation.

Q3. In which of the following country, the world’s fastest commercial bullet train has been started recently?
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Switzerland
(e) France

S3. Ans.(a)
Sol. China restored the maximum speed of bullet trains on the Beijing-Shanghai high-speed railway line to 350 kilometres per hour, making it the fastest commercially run train, six years after it reduced the speed due to a fatal accident.

Q4. Name the state in which Union Textiles Minister Smriti Irani has recently inaugurated the 6th edition of the four-day international textile and apparel fair named 'VASTRA'.
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) Odisha
(d) Uttar Pradesh
(e) Gujarat

S4. Ans.(b)
Sol. Union Textiles Minister Smriti Irani and Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje inaugurated the 6th edition of the four-day international textile and apparel fair, 'VASTRA' in Jaipur, Rajasthan.

Q5. Name the former boxing champion who passed away recently in Miami.
(a) Tim Witherspoon
(b) Michael Spinks
(c) Mike Tyson
(d) Jake LaMotta
(e) Trevor Berbick

S5. Ans.(d)
Sol. Jake LaMotta, former boxing champion whose life of violence in and out of the ring was portrayed in the movie "Raging Bull," passed away in Miami.

Q6. According to the Film Federation of India, ‘Newton’ will be India’s official entry for the Best Foreign Film category at the Oscars 2018. The movie is directed by _____________.
(a) Navjot Gulati
(b) Amit Masurkar
(c) Shlok Sharma
(d) Neeraj Ghaywan
(e) Srinivas Sunderrajan

S6. Ans.(b)
Sol. ‘Newton’ will be India’s official entry for the Best Foreign Film category at the Oscars 2018, according to the Film Federation of India. The movie is directed by Amit Masurkar.

Q7. Name the country with which Britain has recently signed a framework deal for military cooperation.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Saudi Arabia
(d) Syria
(e) The UAE

S7. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia and Britain signed a framework deal for military cooperation. The agreement came after Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman discussed security ties with visiting British Defence Secretary Michael Fallon in the Red Sea port city of Jeddah.

Q8. Which of the following state government has recently launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Goa
(c) Himachal Pradesh
(d) Odisha
(e) Assam

S8. Ans.(c)
Sol. The Himachal Pradesh government on launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road between Manali and Rohtang Pass. The bus service was flagged off by State Transport Minister GS Bali.

Q9. INS Kalvari was recently delivered to the Indian Navy by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). It is ______________ class Submarine.
(a) Chakra (Akula II) class
(b) Arihant class
(c) Shishumar class
(d) Scorpene class
(e) Vela class

S9. Ans.(d)
Sol. The first of the Scorpene class submarines, INS Kalvari, was delivered to the Indian Navy by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). The submarine will soon be commissioned into the Indian Navy.

Q10. Name the city that has recently stripped Uber of its licence to operate, affecting over 40,000 drivers in a huge blow to the taxi app.
(a) London
(b) New York
(c) Washington D.C.
(d) Paris
(e) Geneva

S10. Ans.(a)
Sol. London's transport regulator stripped Uber of its licence to operate, affecting over 40,000 drivers in a huge blow to the taxi app.

Q11. Name the city in which Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan will inaugurate the first LPG Panchayat.
(a) Ahmedabad
(b) Gandhinagar
(c) Rajkot
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S11. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan will inaugurate one of the ambitious programmes of the Centre — LPG Panchayat, aimed at encouraging rural communities to turn to clean fuel. The First LPG Panchayat will be held in Gandhinagar, where Pradhan will preside over the interaction between women using LPG under the Pradhan Mantri Ujjawala Yojana (PMUY) and the companies.

Q12. Name the city in which State Bank of India (SBI) has launched the FTSE SBI Bond Index series.
(a) New York
(b) Paris
(c) London
(d) Geneva
(e) Jakarta

S12. Ans.(c)
Sol. State Bank of India (SBI) has launched the FTSE SBI Bond Index series in London in partnership with global index provider FTSE 100, which will give tools to investors from India, the UK and globally to analyse India’s government bond market, and drive growth in this market.

Q13. Name the person who was appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of NHPC Ltd.
(a) Srikant Mahant
(b) Saurabh Sahu
(c) Anitya Sen
(d) Balraj Joshi
(e) Sukhvinder Shah

S13. Ans.(d)
Sol. Balraj Joshi was appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of NHPC Ltd, the country’s premier hydro power utility. Joshi is at present director (technical) in the organization.

Q14. Dabur India has tied up with e-commerce major _____________ for an online Ayurveda marketplace which will house all Ayurvedic brands and products of the country.
(a) Amazon
(b) eBay
(c) Flipkart
(d) Snapdeal
(e) PriceRaja

S14. Ans.(a)
Sol. Dabur India has tied up with e-commerce major Amazon for an online ayurveda marketplace which will house all ayurvedic brands and products of the country.

Q15. What is the Capital of Saudi Arabia?
(a) Jakarta
(b) Doha
(c) Riyadh
(d) Aden
(e) Baku

S15. Ans.(c)
Sol. Riyadh is the Capital of Soudi Arabia.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF