Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 14th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. PM of Japan Mr Shinzo Abe is in India on a two-day visit to attend the India-Japan annual summit meeting. This is the ____________ edition of the summit.
(a) 8th
(b) 9th
(c) 14th
(d) 12th
(e) 15th

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi received his Japanese counterpart Shinzo Abe at Ahmedabad in Gujarat, recently. Mr. Abe is in India on a two-day visit to attend the India-Japan annual summit meeting. The 12th edition of the summit will be held in Gandhinagar, Gujarat.

Q2. The President of Belarus Aleksandr Grigoryevich Lukashenko was recently on the visit to India. What is the Currency of Belarus?
(a) Belarusian ruble
(b) Belarusian dollar
(c) Belarusian dinar
(d) Belarusian rupiah
(e) Belarusian pound

S2. Ans.(a)
Sol. The President of Belarus Aleksandr Grigoryevich Lukashenko was recently on visit to India. Mr. Lukashenko’s visit was significant as it took place in a year when Belarus and India are celebrating the 25th anniversary of the establishment of diplomatic relations. The Currency of Belarus is Belarusian ruble.

Q3. Name the newly appointed, first female President of Singapore.
(a) Sim Ann
(b) Halimah Yacob
(c) Joan Pereira
(d) Rahayu Mahzam
(e) Tin Pei Ling

S3. Ans.(b)
Sol. Halimah Yacob was sworn-in as the 8th President of Singapore. She became the country’s first female President and the first in five decades to come from the Malay ethnicity.

Q4. Finance Ministry has recently constituted a Group of Ministers (GoM) to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST. This GoM is headed by _______________.
(a) Arun Jaitley
(b) Raam Naik
(c) Nitinbhai Patel
(d) Dinesh Sharma
(e) Sushil Kumar Modi

S4. Ans.(e)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Bihar Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST.

Q5. The Reserve Bank of India has recently announced to introduce denomination of _____________ rupees coin to mark the birth centenary of AIADMK founder Late Dr M G Ramachandran.
(a) 50
(b) 20
(c) 100
(d) 200
(e) 150

S5. Ans.(c)
Sol. As per the notification of Finance Ministry, the Reserve Bank of India will introduce 100 rupees coin to mark the birth centenary (hundredth anniversary) of AIADMK founder Late Dr. M G Ramachandran.

Q6. With which of the following Payment gateway provider, IRCTC has announced its collaborations to provide users a safe and secure option to pay for rail tickets booked?
(a) Paytm
(b) PayU
(c) MobiKwik
(d) e-waale
(e) Oxigen

S6. Ans.(b)
Sol. Payment gateway provider PayU has announced its collaborations with the IRCTC to provide users a safe and secure option to pay for rail tickets booked via the IRCTC website.

Q7. Name the payment bank that has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card.
(a) IPPB
(b) Airtel Payment Bank
(c) Aditya Birla Payment Bank
(d) Paytm Payments Bank
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Paytm Payments Bank (PPB) has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card. With the PPB Digital debit card, customers will now be able to transact at all merchants who accept credit and debit cards.

Q8. The Department of Industrial Policy and Promotion has recently organized the second State Startup Conference in ___________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S8. Ans.(a)
Sol. The Department of Industrial Policy and Promotion, Government of India organized the second State Startup Conference in New Delhi. The Minister of State, C.R. Choudhary inaugurated the conference. The conference was held mainly to deliberate on issues including incubation facilities and making regulations easier for budding entrepreneurs.

Q9. Name the city that will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’.
(a) Mumbai
(b) Goa
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Ahmedabad

S9. Ans.(c)
Sol. Kochi will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’. The summit will be an initiative to explore the immense potential of coastal shipping and waterways as well as an effort to build a shared commitment and decipher the role that each stakeholder will have to play in integrating the coastal and waterways transport infrastructure.

Q10. Name the capital city that has been named as the world’s top financial centre in the World, as per the recent survey.
(a) Washington D.C.
(b) Moscow
(c) Canberra
(d) London
(e) Beijing

S10. Ans.(d)
Sol. London retained its crown as the world’s top financial center in a ranking that surveys industry professionals, extending its lead over New York and Hong Kong despite ongoing uncertainty about the implications of Brexit.

Q11. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has recently launched a nationwide Hackathon named ______________ to support and showcase potential ideas/talent from inner India.
(a) DataHack
(b) OpenGovDataHack
(c) GovIndHackers
(d) AddHackers
(e) MeityHack

S11. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) launched a nationwide Hackathon named Open GovDataHack to support and showcase potential ideas/talent from inner India.

Q12. Turkey has signed a deal with which of the following country to buy S-400 missile defence systems in its first major weapons purchase?
(a) France
(b) Portugal
(c) Russia
(d) USA
(e) China

S12. Ans.(c)
Sol. Turkey has signed a deal with Russia to buy S-400 missile defence systems in its first major weapons purchase from Moscow, according to the President of Turkey Recep Tayyip Erdogan.

Q13. Name the Telecom services provider with which SK Telecom of Korea have announced a strategic partnership to build advanced telecom network in India.
(a) Bharti Airtel
(b) Vodafone India
(c) Reliance Communications
(d) Idea
(e) BSNL

S13. Ans.(a)
Sol. Telecom services provider, Bharti Airtel and SK Telecom of Korea have announced a strategic partnership under which Airtel will leverage the latter's expertise to build advanced telecom network in India.

Q14. Recep Tayyip Erdogan is the President of ______________.
(a) Russia
(b) Portugal
(c) Brazil
(d) Turkey
(e) Argentina

S14. Ans.(d)
Sol. The President of Turkey is Recep Tayyip Erdogan. Ankara is the capital city of Turkey.

Q15. Who is the present Minister of Electronics and Information Technology?
(a) J P Nadda
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Ravi Shankar Prasad
(d) Suresh Prabhu
(e) Vijay Goyal

S15. Ans.(c)
Sol. Shri Ravi Shankar Prasad is the Minister of Electronics and Information Technology.


Print Friendly and PDF