Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 7th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the player who became the first ever Indian sportsperson to win a gold medal at the Wushu World Championship.
(a) M. Gyandas
(b) Anjul Namdev
(c) M. Bidheswari Devi
(d) Pooja Kadian
(e) Sajan Lama

S1. Ans.(d)
Sol. Pooja Kadian became the first ever Indian sportsperson to win a gold medal at the Wushu World Championship in Kazan, Russia. Kadian, who competed in the women's 75kg Sanda category, defeated Russia's Evgeniya Stepanova in the final.

Q2. Name the newly appointed Prime Minister of Mongolia.
(a) Dendev Terbishdagva
(b) Chimed Saikhanbileg
(c) Ukhnaa Khurelsukh
(d) Luvsanvandan Bold
(e) Khishigdemberel Temuujin

S2. Ans.(c)
Sol. The Mongolian Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country's new Prime Minister. His confirmation comes after Jargaltulga Erdenebat was voted out of office over allegations of corruption and incompetence.

Q3. Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit was sworn-in recently by ____________ at the Raj Bhavan in Chennai.
(a) Madras High Court Chief Justice
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) CM of Tamil Nadu
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit was sworn-in by Madras High Court Chief Justice Indira Banerjee at the Raj Bhavan in Chennai.

Q4. Private insurer Tata AIA Life has launched the ‘Eazy Connect’ chatbot that will extend online customer service to social media platforms. Who is the present CEO and MD of Tata AIA Life?
(a) Ranvijay Shekhawat
(b) Naveen Tahilyani
(c) Pradeep Singh
(d) Nitin Bhai
(e) Deepak Jajodia

S4. Ans.(b)
Sol. Private Insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Naveen Tahilyani is the CEO and MD of Tata AIA Life.

Q5. The chairman of _____________ Olympic Committee Carlos Arthur Nuzman has been recently arrested as part of a probe into alleged vote-buying to secure hosting of the Olympic Games.
(a) USA's
(b) France's
(c) Brazil's
(d) China's
(e) Indonesia's

S5. Ans.(c)
Sol. Brazilian police arrested the chairman of the country’s Olympic Committee Carlos Arthur Nuzman as part of a probe into alleged vote-buying to secure Rio’s hosting of the 2016 Games.

Q6. Who is the world’s most followed leader on Twitter, according to the latest report by Twiplomacy, a Burson Marsteller research project?
(a) Narendra Modi
(b) Vladimir Putin
(c) Angela Markel
(d) Barack Obama
(e) Donald Trump

S6. Ans.(e)
Sol. Donald Trump is now the world’s most followed leader on Twitter, while Narendra Modi is the third, according to the latest report by Twiplomacy, a Burson Marsteller research project that tracks the use of Twitter by governments and international organisations.

Q7. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to ________________.
(a) Global Change Peace and Securities
(b) International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
(c) Frontier Pitts
(d) Total Mast Solutions Limited
(e) Townscape Products

S7. Ans.(b)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) "for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons".

Q8. Name the first Indian Journalist-activist who has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award.
(a) Santosh Kumar Ghosh
(b) Kanchan Gupta
(c) Gauri Lankesh
(d) Sucheta Dalal
(e) Teesta Setalvad

S8. Ans.(c)
Sol. Journalist-activist Gauri Lankesh, who was shot dead by unknown assailants recently, has been posthumously accorded with the prestigious Anna Politkovskaya Award, instituted by Reach All Women (RAW) in War. She is the first Indian Journalist to win Anna Politkovskaya Award.

Q9. The Nobel Peace Prize 2016 was awarded to ___________ "for his resolute efforts to bring the country's more than 50-year-long civil war to an end".
(a) Kailash Satyarthi
(b) Juan Manuel Santos
(c) Tawakkol Karman
(d) Liu Xiaobo
(e) Muhammad Yunus

S9. Ans.(b)
Sol. The Nobel Peace Prize 2016 was awarded to Juan Manuel Santos "for his resolute efforts to bring the country's more than 50-year-long civil war to an end".

Q10. The Wushu World Championship 2017 was held recently in _____________.
(a) Paris, France
(b) Moscow, Russia
(c) New York, USA
(d) Washington D.C., USA
(e) Kazan, Russia

S10. Ans.(e)
Sol. The Wushu World Championship 2017 was held recently in Kazan, Russia.


Print Friendly and PDF