Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 31st October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The world’s first hybrid electric tram powered by hydrogen fuel cells has started running its operation in ________________.
(a) Japan
(b) USA
(c) Russia
(d) UK
(e) China

S1. Ans.(e)
Sol. The world’s first hybrid electric tram powered by hydrogen fuel cells has started running in China, marking a big step in the application of green energy in public transport. The tram was put into commercial operation for the first time in Tangshan, north China’s Hebei Province.

Q2. Virat Kohli became the ______________ Indian to complete 9000 ODI runs during the third game against New Zealand.
(a) fifth
(b) eighth
(c) ninth
(d) tenth
(e) sixth

S2. Ans.(e)
Sol. Virat Kohli became the sixth Indian to complete 9000 ODI runs during the third game against New Zealand. He went on to score his 32nd ODI century off 96 balls. Mahendra Singh Dhoni had reached the milestone in 2016 while other Indians who have done so are Sachin Tendulkar, Rahul Dravid, Sourav Ganguly and Mohammad Azharuddin.

Q3. Name the Open Series that India's Kidambi Srikanth has recently won to become the first Indian player to win four Superseries titles in a year.
(a) Denmark Open
(b) French Open
(c) Australia Open
(d) Indonesia Open
(e) US Open

S3. Ans.(b)
Sol. India's Kidambi Srikanth created history as he became the first Indian player to win four Superseries titles in a year after he won the men's singles title at the French Open.

Q4. Which of the following country will host the next United Nations (UN) global wildlife conference in 2020?
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Russia
(d) India
(e) France

S4. Ans.(d)
Sol. India will host the next United Nations (UN) global wildlife conference in 2020. It was officially announced at the closing CMSCOP12 plenary, in Manila, Philippines. The six-day 12th Meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Migratory Species (CMS COP12) is the only international treaty devoted exclusively to migratory animal species. The theme of the Conference was ‘Their Future is Our Future - Sustainable Development for Wildlife and People’.

Q5. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has revamped its portal named ____________ with enhanced features to provide easy access to credit and hand-holding services for micro small medium enterprises (MSME).
(a) www.udyamimitra.in
(b) www.sidbimitra.in
(c) www.sanghmitra.in
(d) www.sidbiforu.in
(e) www.simplesidbi.in

S5. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has revamped its portal www.udyamimitra.in with enhanced features to provide easy access to credit and hand-holding services for micro small medium enterprises (MSME).

Q6. AU Small Finance Bank tied up with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to launch a fund of amount _____________ for providing loans to micro, small and medium enterprises (MSMEs).
(a) Rs300 crore
(b) Rs250 crore
(c) Rs200 crore
(d) Rs350 crore
(e) Rs400 crore

S6. Ans.(c)
Sol. AU Small Finance Bank tied up with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to launch a Rs200 crore fund for providing loans to micro, small and medium enterprises (MSMEs). The program will fund term loans in the Rs25 lakh to Rs2 crore ticket size. Under the advice of Sidbi, AU Bank will play the anchor in this program as all the processes including disbursement, monitoring and recovery will be handled by them.

Q7. The Centre has recently made the use of PFMS mandatory for all central schemes. What does 'F' stands for in PFMS?
(a) Fund
(b) Finance
(c) Firm
(d) Focused
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Centre has made the use of Public Finance Management System (PFMS) mandatory for all central schemes. Finance Minister Arun Jaitley stated that making use of the PFMS mandatorily will ensure benefits of government schemes to reach the last mile.

Q8. Name the Online travel solutions provider that was named the 'Best Mobile App for Travel and Leisure' at the Mobexx Awards 2017.
(a) Money control
(b) Makemytrip
(c) Yatra
(d) Cleartrip
(e) Trivago

S8. Ans.(d)
Sol. Online travel solutions provider Cleartrip was named the 'Best Mobile App for Travel and Leisure' at the Mobexx Awards 2017. The award was conferred for the success that it has had on the mobile platform, seen by many as the future of advertising and brand marketing.

Q9. An illustrative book containing inspiring words of Dr A.P.J. Abdul Kalam was released online by Indian women cricket team captain Mithali Raj. The book has been titled as ___________________.
(a) Dreamnation: Uniting a Country with Handwritten Dreams
(b) Kalam's Inspirational Words
(c) The Magical Words of Kalam
(d) The Words of APJ
(e) None of the given option is true

S9. Ans.(a)
Sol. An illustrative book containing inspiring words of Dr A.P.J. Abdul Kalam was released online by Indian women cricket team captain Mithali Raj on the 86th birth anniversary of the former President. Titled "Dreamnation: Uniting a Country with Handwritten Dreams", the book includes a collection of 200-plus handcrafted and handwritten postcards from across India. The book is Co-authored by Saji Mathew and Jubie John and published by Bloomsbury.

Q10. The six-day 12th Meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Migratory Species (CMS COP12) was held in ______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Manila, Philippines
(c) Jakarta, Indonesia
(d) New Delhi, India
(e) Beijing, China

S10. Ans.(b)
Sol. The six-day 12th Meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Migratory Species (CMS COP12) was held  in Manila, Philippines. The theme of the Conference was ‘Their Future is Our Future - Sustainable Development for Wildlife and People’.

Q11. Name the Vice Admiral who has recently assumed charge as the Vice Chief of Naval Staff (VCNS) from Vice Admiral Karambir Singh AVSM.
(a) Ashok Sinha
(b) Paramod Rawat
(c) Ajit Kumar
(d) Amit Kumar
(e) Sumit Singh

S11. Ans.(c)
Sol. Vice Admiral Ajit Kumar P, AVSM, VSM has assumed charge as the Vice Chief of Naval Staff (VCNS) from Vice Admiral Karambir Singh AVSM at a formal ceremony held in New Delhi.

Q12. Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bidar - Kalaburagi New Railway Line to the Nation by unveiling a plaque at Bidar Railway Station, in ______________.
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Tripura
(d) Meghalaya
(e) Karnataka

S12. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bidar - Kalaburagi New Railway Line to the Nation by unveiling a plaque at Bidar Railway Station, in Karnataka. Prime Minister also flagged off the DEMU Service between Bidar and Kalaburagi.

Q13. Name the Prime Minister of Italy who is on a two day visit to India.
(a) Sergio Mattarella
(b) Paolo Gentiloni
(c) Matteo Renzi
(d) Enrico Letta
(e) Silvio Berlusconi

S13. Ans.(b)
Sol.  Prime Minister of Italy Paolo Gentiloni arrived in New Delhi on a two day visit to India. The visit is aimed at strengthening the bilateral political and economic relations between the two countries. The last visit of the Italian Prime Minister to India was in February 2007.

Q14. Indian Junior Men’s Hockey team has defeated Malaysia in the Bronze medal match of the 7th Sultan of Johor Cup 2017. The tournament was held in _____________.
(a) Ghana
(b) Spain
(c) Qatar
(d) Malaysia
(e) Indonesia

S14. Ans.(d)
Sol. Indian Junior Men’s Hockey team beat hosts Malaysia 4-0 in the Bronze medal match of the 7th Sultan of Johor Cup 2017 at the Taman Daya Hockey Stadium, in Malaysia.

Q15. Name the ATP Tennis Player who has recently won his eighth Basel title, after defeating Juan Martin del Potro.
(a) John McEnroe
(b) Andy Murray
(c) Rafael Nadal
(d) Novak Djokovic
(e) Roger Federer

S15. Ans.(e)
Sol. The Swiss superstar Roger Federer won his eighth Basel title, after defeating Juan Martin del Potro, 6-7(5), 6-4, 6-3 to clinch his ATP World Tour-leading seventh title of the year.


Print Friendly and PDF