Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 05th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. WalMart India has appointed _____________ as Chief Operating Officer and Executive Vice President.
(a) Manohar Mittal
(b) Sudev Bansal
(c) Sameer Srivastava
(d) Devendra Chawla
(e) Shruti Bhanwala

S1. Ans.(d)
Sol. WalMart India, a wholly-owned subsidiary of US-based Wal-Mart Stores Inc., has appointed Devendra Chawla as Chief Operating Officer and Executive Vice President.

Q2. Which of the following herbal products manufacturing company has recently collaborated with Google and Facebook, for the first time for Online Advertisement Push?
(a) Dabur
(b) Himalaya Ltd.
(c) Patanjali Ayurved Ltd.
(d) Surya Herbal Ltd.
(e) Bliss Ayurveda

S2. Ans.(c)
Sol. Patanjali Ayurved Ltd., the herbal products manufacturer founded by yoga guru Baba Ramdev collaborates with Google and Facebook, Patanjali is for the first time investing in advertisements tailored for online audiences.

Q3. Name the Private lender which has recently raised interest rates on savings bank account for large balance above Rs 1 crore to 5%?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Kotak Mahendra Bank
(e) Karur Vysya Bank

S3. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank has raised interest rates on savings bank account for large balance above Rs 1 crore to 5% while for small balances below Rs 1 lakh, the bank has reduced it to 3%. Earlier the private bank was charging 4% irrespective of the amount in the account.

Q4. In which of the following state Aadi Perukku Festival was celebrated recently?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(b)
Sol. Aadi Perukku Festival was celebrated recently in Tamil Nadu. The Aadi perukku festival was celebrated with religious fervour in the towns of Mettur, Poolampatti etc situated on the banks of River Cauvery.

Q5. For which of the following city, Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI to develop high- yielding rice varieties?
(a) Varanasi
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Bengaluru
(e) New Delhi

S5. Ans.(a)
Sol. The Agriculture Ministry signed a Memorandum of Association (MoA) for setting up a regional centre of the global rice research institute IRRI in Varanasi to develop high- yielding rice varieties.

Q6. A new representative body USISPF is being set up to enhance business relations between India and US. What does 'F' stands for in USISPF?
(a) Factory
(b) Function
(c) Frame
(d) Fund
(e) Forum

S6. Ans.(e)
Sol. A new representative body US- India Strategic Partnership Forum (USISPF) is being set up to enhance business relations between India and US.

Q7. Which of the following state government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police?
(a) Haryana Government
(b) Rajasthan Government
(c) Uttar Pradesh Government
(d) Punjab Government
(e) Odisha Government

S7. Ans.(d)
Sol. The Punjab government has initiated the process of inducting Indian women team cricketer Harmanpreet Kaur as a DSP in the state police. Chief Minister Amarinder Singh directed the state Director General of Police (DGP) Suresh Arora to complete the necessary formalities for her appointment as DSP.

Q8. NCLT has recently approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. What does 'T' stands for in NCTL?
(a) Technology
(b) Tribunal
(c) Terminal
(d) Technical
(e) Telecom

S8. Ans.(b)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the proposed merger between Bharti Airtel and Telenor India. Airtel would take over its spectrum in all seven circles — Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.

Q9. Name the Senior bureaucrat who was recently appointed as Chairman and Managing Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
(a) Mohammad Mustafa
(b) Amit Kulkarni
(c) Asraf Parvez
(d) Raja Mehta
(e) Sandeep Kumar

S9. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Mohammad Mustafa was appointed as Chairman and Manging Director (CMD) in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

Q10. Mahabaleshwara M.S is the Managing Director & Chief Executive Officer of ____________.
(a) Dena Bank
(b) UCO Bank
(c) Karnataka Bank
(d) IDFC Bank
(e) Kotak Mahendra Bank

S10. Ans.(c)
Sol. Mahabaleshwara M.S is the Managing Director & Chief Executive Officer of Karnataka Bank. Karnataka Bank was incorporated in 1924 at Mangaluru.

Q11. In which of the following city Government has launched the 2nd AGRI-UDAAN program that will mentor start-ups and help them connect with potential investors?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Varanasi
(e) Kolkata

S11. Ans.(b)
Sol. Government launched the 2nd AGRI-UDAAN program in New Delhi. It will mentor start-ups and help them connect with potential investors. The program focuses on catalyzing scale-up stage food and agribusiness start-ups through rigorous mentoring, industry networking and investor pitching.

Q12. A bill to enable exit of Reserve Bank of India (RBI) from NABARD and increase authorized capital of the development institution to _______________ was passed recently by the Lok Sabha.
(a) Rs 20,000 crore
(b) Rs 15,000 crore
(c) Rs 40,000 crore
(d) Rs 25,000 crore
(e) Rs 30,000 crore

S12. Ans.(e)
Sol. A bill to enable exit of Reserve Bank of India (RBI) from NABARD and increase authorized capital of the development institution six times to Rs 30,000 crore was passed by the Lok Sabha.  At present the authorized capital of Nabard is Rs 5,000 crore and there is a proposal to increase it to Rs 30,000 crore.

Q13. Which of the following scheme IRCTC has recently launched for Tatkal tickets?
(a) Book Now Tatkal
(b) Tatkal on Demand
(c) Payment on Demand
(d) Book Now, Pay Later
(e) None of the given option is true

S13. Ans.(d)
Sol. Customers can book their Tatkal railway ticket and choose to pay later under the new scheme announced by the Indian Railway Catering and Tourism Corp (IRCTC). The scheme is named as Book Now, Pay Later.

Q14. Who is the present Chairman of Mumbai-headquartered NABARD?
(a) Ajay Tyagi
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Harsh Kumar Bhanwala
(d) Yaduvendra Mathur
(e) Geetha Muralidha

S14. Ans.(c)

Sol. National Bank For Agriculture And Rural Development (NABARD) was established in 1982. The Headquarter of NABARD is in Mumbai. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of NABARD.

Q15. The Head Office of SIDBI is in _____________.
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Lucknow
(e) Jaipur

S15. Ans.(d)
Sol. SIDBI was set up on April 2, 1990 under an Act of Indian Parliament. The Head Office of SIDBI is in Lucknow.


Print Friendly and PDF