Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 11th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife) has recently appointed ____________ as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.
(a) Amrut Sinha
(b) Ashish Srivastava
(c) Yash Khera
(d) Pritam Prabhakar
(e) Vikram Narula

S1. Ans.(b)
Sol. PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife), a life insurer, has appointed Ashish Srivastava as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company.

Q2. Name the State Government that has recently launched ‘Solar Briefcase’ in one of its Dham to provide electricity to far-flung areas in the hill state.
(a) Himachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) Rajasthan

S2. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. The initiative was taken to provide electricity to far-flung areas in the hill state.

Q3. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the third International Conference on Yoga in ______________.
(a) Dehradun
(b) Nainital
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Chennai

S3. Ans.(c)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness.’

Q4. Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for loan of amount ___________.
(a) Rs.300 crore
(b) Rs.350 crore
(c) Rs.375 crore
(d) Rs.400 crore
(e) Rs.450 crore

S4. Ans.(a)
Sol. Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai.

Q5. The Cooperative Milk Marketing Federation of which state has been awarded as the best FMCG in the food sector at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Gujarat

S5. Ans.(e)
Sol. The Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF), which manages brand AMUL, has been awarded as the best FMCG in the food sector at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards in Mumbai.

Q6. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the four-day First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ in ___________.
(a) Chandigarh
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Gandhinagar
(e) Dispur

S6. Ans.(c)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the four-day First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) in New Delhi. The Exercise will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency in Delhi and the National Capital Region (NCR).

Q7. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ICAN headquarters in ________________.
(a) Manila, Philippines
(b) Geneva, Switzerland
(c) New York, USA
(d) Paris, France
(e) Canberra, Australia

S7. Ans.(b)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ICAN’s headquarters is in Geneva, Switzerland.

Q8. What is the ranking of India among the most valuable nation brand, according to Brand Finance’s Nation Brands list 2017?
(a) 10th
(b) 12th
(c) 15th
(d) 8th
(e) 6th

S8. Ans.(d)
Sol. India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the League of Nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.

Q9. Who is the present President of Washington D. C. headquartered World Bank?
(a) Christine Lagarde
(b) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(c) Margaret Chan
(d) Takehiko Nakao
(e) Jim Yong Kim

S9. Ans.(e)
Sol. Jim Yong Kim is the President of World Bank. The World Bank headquarters in Washington, D.C., United States.

Q10. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the third International Conference on Yoga. The theme of this year’s conference is ____________________.
(a) Yoga for Wellness
(b) Yoga for Freshness
(c) Yoga for Health
(d) Yoga for Prosperity
(e) Yoga to Cure

S10. Ans.(a)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness.’

Q11. BIMSTEC stands for ‘Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation’. Which one of the following country is not among the BIMSTEC group?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Myanmar
(d) Pakistan
(e) Nepal

S11. Ans.(d)
Sol. BIMSTEC stands for ‘Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation’, includes namely Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand.

Q12. The 2017 Nobel Peace Prize winning campaign, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) was officially launched in _______________________.
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Berlin, Germany
(d) Canberra, Australia
(e) Vienna, Austria

S12. Ans.(e)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has awarded the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) "for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons". ICAN began in Australia and was officially launched in Vienna, Austria in 2007.

Q13. Which of the following country has topped the list of most valuable nation brand, according to Brand Finance’s Nation Brands list 2017?
(a) China
(b) USA
(c) Germany
(d) UK
(e) France

S13. Ans.(b)
Sol. India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the league of nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.

Q14. IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ____________ for the setting up of a digital academy on the institute’s campus.
(a) Panasonic
(b) Google
(c) Samsung India
(d) Microsoft India
(e) HTC India

S14. Ans.(c)
Sol. IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Samsung India for the setting up of a digital academy on the institute’s campus.

Q15. The World Bank has reduced India’s GDP growth forecast to __________ for 2017-18 from 7.2% estimated earlier.
(a) 7.0%
(b) 6.7%
(c) 7.1%
(d) 6.8%
(e) 6.9%

S15. Ans.(a)
Sol. In the June quarter of 2017-18, the Indian economy decelerated to 5.7%, lowest since the economy grew at 5.3% in the March quarter of 2013-14. In its South Asia Economic Focus (Fall 2017), the World Bank reduced India’s GDP growth forecast to 7% for 2017-18 from 7.2% estimated earlier.

Print Friendly and PDF