Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 2nd September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the company that was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan, recently.
(a) Larsen and Toubro
(b) TATA Power
(c) Reliance Foundation
(d) WIPRO
(e) Godrej

S1. Ans.(c)
Sol. The Reliance Foundation was rewarded with the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Award at Rashtrapati Bhawan. Chairperson of the foundation, Nita Ambani collected the award from President Ram Nath Kovind.

Q2. Name the President of Swiss Confederation who is on the three-day visit to India.
(a) Arnold Koller
(b) Doris Leuthard
(c) Flavio Cotti
(d) Ruth Dreifuss
(e) Kaspar Villiger

S2. Ans.(b)
Sol. President of Swiss Confederation Doris Leuthard is on the three-day visit to India. A number of agreements have been signed in several areas after the talks. Bern is the Capital of Switzerland. The Swiss franc is the currency of Switzerland.

Q3. Who is the present vice-chairman of government think tank NITI Aayog?
(a) Arup Vohra
(b) Vishal Sikka
(c) Surjeet Shah
(d) Rajiv Kumar
(e) Raghubar Das

S3. Ans.(d)
Sol. Economist Rajiv Kumar took over as the vice-chairman of government think tank NITI Aayog. Mr Kumar replaced Arvind Panagariya, an Indian-American economist who left the think tank to return to academia.

Q4. Name the ex-Home Secretary who was appointed Comptroller and Auditor General of India (CAG).
(a) Rajiv Mehrishi
(b) Raj Narayan Misra
(c) Rajiv Kumar
(d) Subrato Bose
(e) Swarup Kumar

S4. Ans.(a)
Sol. The outgoing Home Secretary Rajiv Mehrishi was appointed Comptroller and Auditor General of India (CAG). Mr Mehrishi completed his two-year stint as Home Secretary and handed over the charge to Rajiv Gauba.

Q5. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was recently presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel ___________.
(a) Kapalkundala
(b) Everyone has a Story
(c) Suryaheen
(d) Matam
(e) Hawthan

S5. Ans.(e)
Sol. Prominent Konkani writer Mahabaleshwar Sail was presented with the Saraswati Samman 2016 for his novel 'Hawthan'. The novel 'Hawthan', published in 2009, captures cultural lives of traditional potter community in Goa.

Q6. Name India's autonomous public organization that has been ranked ninth in the world, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.
(a) National Centre for Trade Information (NCTI)
(b) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
(c) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
(d) Indian Telephone Industries Limited (ITI Limited)
(e) Federation of Indian Export Organizations (FIEO)

S6. Ans.(c)
Sol. India's largest autonomous public organization Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked ninth in the world. The institute has been ranked ninth amongst a total of 1,207 government institutions, according to the Scimago Institutions ranking World Report 2017.

Q7. Which of the following two states were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to the data published by the Central Statistics Office?
(a) Jammu and Kashmir and Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh and Maharashtra
(d) Maharashtra and Jammu and Kashmir
(e) Kerala and Karnataka

S7. Ans.(b)
Sol. Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office.

Q8. With which of the following country, India has signed two MoUs in the field of Railways?
(a) Rwanda
(b) France
(c) Myanmar
(d) Switzerland
(e) China

S8. Ans.(d)
Sol. India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. The two MoUs were signed between Ministry of Railways and Swiss Confederation after high-level talks between Indian Prime Minister Narendra Modi and Doris Leuthard, President of Swiss Confederation during her visit to New Delhi. Bern is the capital of Switzerland.

Q9. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Rajiv Kumar
(c) Sanjiv Gaba
(d) Vishal Sikka
(e) Umesh Rawat

S9. Ans.(a)
Sol. Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years for failing to redress several investor grievances pertaining to non- settlement of funds due to the clients. The Chairman of SEBI is Ajay Tyagi.

Q10. Name the former bureaucrat who was appointed Election Commissioner by the law Ministry.
(a) Sharad Kumar
(b) Prakash Singh
(c) Sanjay Rath
(d) Ira Singhal
(e) Sunil Arora

S10. Ans.(e)
Sol. Former bureaucrat Sunil Arora was appointed Election Commissioner by the law Ministry. Mr. Arora’s appointment will be with effect from the day he assumes charge.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF